用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 聖心私
go

宣小 vs 聖心私 [複製鏈接]

女女,擔心性格比較坐唔定,無音樂底,無弟妹跟尾。

感謝各位意見
   15    0    0    0

一定聖心私

回覆樓主:

聖心私小動靜皆宜
2019年97人(87%)升B1中學
其中58人(52%)升書院 進可攻退可守

2019年升中派位
https://www.shcsps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=39&pageId=45&nnnid=76

B1 97 (86.61%)
B2A-1C 4 (3.57%)
B2/NR 11 (9.82%)
本地: 112 (100.00%)
國際/海外: 6
總數: 118

B1* 97
SHCC 58
YWGS 6 SSGC 5 SCGS 1
MSS 5 SPSS 2 SFCS 1 嘉諾撒 1
SMCC 1 聖家 2 培正 1
直資: SPCC 4 港同 3 SSC 1 優才 1
DGS 1 HYS 1 SPCS 3

B2A-1C* 4
直資: 中華基金 4 

B2*/NR 11
培德 3 鴨真 2 胡振中 1
衞理 1 寶血 1 何東 1
直資: 啟思 2

國際/海外 6
CDNIS 1 海外 5

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

住港島聖私,住九龍/新界 APS。

兩間都唔係「輕鬆讀書」、「唔包生仔」、「校舍不是太靚」。讀聖私雖然係有中學部但都要考得好先可以入返。如果可以做到聖私考頭 80%,咁讀 APS 考頭 80% 都應該唔係難題。齋講升中網,APS 個網靚過聖私。聖私半日制,APS 全日,住港島讀聖私,家長可以利用下午時間去幫女女溫書、上興趣班,時間好用好多。但如果安排唔到人手接半日返學的話,咁 APS 會好啲。

1998Ruby1998 發表於 20-2-6 18:49

兩間都唔係「輕鬆讀書」、「唔包生仔」、「校舍不是太靚」。讀聖私雖然係 ...

Agree
APS冇去港島嘅校車
如果住港島, 要日日接送, 大人細路都辛苦!

回覆 etaiyy 的帖子

到了高小就會明白有直屬/ 龍重要性11 net 女校完全唔比41 差
而且英華女冇小學,相對多位,未計各區嘉諾撒女校均會收聖心私學生

對女仔而言,中西區網 差過 九龍城,唔係下化?~~~

中西區升中生點都比九龍城少,本區有3間女子中學,另一間直屬中學大部份學位接收小學部學生~~~

至於返半日和全日嘅問題,都係要有成年人接送,是否參加課餘活動,似乎,當中又分別不大,一樣係要有成年人接送~~~

1998Ruby1998 發表於 20-2-6 18:49

兩間都唔係「輕鬆讀書」、「唔包生仔」、「校舍不是太靚」。讀聖私雖然係 ...

聖心有中學backup,仲有英華聖提聖嘉勒,真係瞌埋眼填都大把選擇,睇唔出女仔黎講點會11網好唔過41

回覆 mannewliv 的帖子

我唔只係諗 Band 1,仲要諗 Band 2、3。St Clare 黎緊加班,所以位更少,中西區本身又冇 Band 2 學校畀女仔,要去南區,如果係九龍跨港島,就去更遠。相反,九龍城多 Band 123 學校揀,Band 2 都有培道、何官、胡兆熾等。所以先話九龍城網靚過中西區。

1998Ruby1998 發表於 20-2-8 19:08

我唔只係諗 Band 1,仲要諗 Band 2、3。St Clare 黎緊加班,所以位更少,中西區本 ...

乜你諗到咁仔細,樓上都有升中派位嘅數字,小一就要假設自己成為少數民族,會唔會灰得滯,一早咁無信心。無信心至此,都仲可以參考一下現在嘅少數民族去處。自己想法都要睇返歷史數據~~~

聖私B2生都仲有機會入返聖心中學,就算本區B2生都仲有一定%入英中。唔計直屬中學嘅優勢,又唔計本區女生嘅優勢,而去考慮自己成為強小學B3生嘅終極出路,真係考慮週全~~~

mcl203 發表於 20-2-8 20:40

乜你諗到咁仔細,樓上都有升中派位嘅數字,小一就要假設自己 ...

十個父母九個都要諗得仔細,要長遠規劃。一班人總有人考得好考得差,難保自己 touch wood 呈分大病或有其他野影響自己。朋友年年讀書考第一,結果呈二數學卷睇漏一版,冇左 3X 分,即刻跌落去 Band 2,追都追唔返。可惜區內 Band 2 校都唔靚仔。我自己都係小二之後年年 130 人考頭 40 內,結果呈分都跣胎,差啲跌出安全網。未出世已經諗校網,小三已經諗埋升中網。你女命運皆好,直屬得一間小學,區內多位,可以年年過 7 成升讀。

大前提係 po 主住邊,如果係住港島,咁肯定係聖私,如果係九龍新界,我覺得未有必要為聖心書院而咁遠跨區返學。

如果係 LMC VS SH,咁我肯定 SH

mcl203 發表於 20-2-8 20:40

乜你諗到咁仔細,樓上都有升中派位嘅數字,小一就要假設自己 ...

BTW,冇話諗 Band 3,只係諗埋 Band 2。隔離升中版個媽媽咪話自己女女聖私排名 80% 左右,唔知自己入唔入得返。

強調,住港島,不論邊區,一定聖私  

1998Ruby1998 發表於 20-2-8 21:18
BTW,冇話諗 Band 3,只係諗埋 Band 2。隔離升中版個媽媽咪話自己女女聖私排名 80% 左右,唔知自己入唔入 ...

你無留意除咗國際/放洋,得間胡振中可能唔係B2咩,咁,就算B2都無乜所謂無B2中學喎,當中,仲有可能B3生上移B2中學呢~~~

1998Ruby1998 發表於 20-2-8 21:12
十個父母九個都要諗得仔細,要長遠規劃。一班人總有人考得好考得差,難保自己 touch wood 呈分大病或有其 ...

可能你仲未係家長,諗得比家長更仔細,連直屬嘅優勢都無信心,怕自己小朋友成為咁少數民族~~~

年年7成多直升,同本區位多唔多有乜關係?年年9成多升英中,就同本區英中位有關係。可能,你唔明乜叫直屬関係~~~

BTW,我無講過住九龍新界去港島返學有好處㗎~~~

1998Ruby1998 發表於 20-2-8 19:08

我唔只係諗 Band 1,仲要諗 Band 2、3。St Clare 黎緊加班,所以位更少,中西區本 ...

入得呢D小學有邊個會擔心最尾會成為B3生呢?咁無信心就真係一開始就唔好諗宣小/聖心私小喇,亦唔使旨意考得入去,考得入去就代表唔錯,好少可會跌到B3。

回覆樓主:

宣小學術強 保持年年9成升B1
2019年128人(92%)升B1中學

B1* 128 (92.09%)
B2A-1C* 7 (5.04%)
B2* 2 (1.44%)
NR 2 (1.44%)
本地 139 (100.00%)
國際 1
總數: 140

2019年升中結果
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

B1* 128
直資 56
DBS 18 YWC 5 SPC 4
DGS 3 HYS 9 GHS 6 SPCS 1
SPCC 2 SSC 1 顔寶鈴 7

官津 72
QC 1 LSC 1 九華 6 SFXC 1
SSGC 6 YWGS 2 SPSS 1
MCS 2 真光 1 SRL 1
黃笏南 7 華英 6 民生 1 迦密 13
丘佐榮 1 銀禧 9 QES 1 循道 8
曾肇添 1 沙崇 1 甲寅年 1 林護 1

B2A-1C* 7
直資: 培基 2 羅氏基金 3 李國寶 2

B2* 2
直資: 基崇 2

NR 2
直資: 聖道迦南 1
官津: 彭學高 1

國際 1

總數: 140

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2020年全港B1中學名單
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

冇話擔心做 B3,主要係諗埋 B2 姐(B3 係順手打埋),唔係個個 B2 都咁好彩入返書院。

回覆 mcl203 的帖子

當初我意思只係講「九龍城個網靚過中西區」,基於冇直屬關係(咁 APS 冇嘛!),讚緊就算 APS 冇直屬,因為九龍城利升中,所以都唔洗話一定為了直屬,就算住九龍新界都要跨港島,因為 APS 夠強。
呢排訓得少,又中文退步左,畀你講下講下偏離航線曲解原意左添~唔好意思失禮曬!

1998Ruby1998 發表於 20-2-9 17:12
回覆 mcl203 的帖子

當初我意思只係講「九龍城個網靚過中西區」,基於冇直屬關係(咁 APS 冇嘛!),讚緊 ...

樓主嘅問題係,現實上,聖私係直小,用邊個角度去睇都係有優勢~

另一現實係,中西區係極利女仔升中,比九龍城好,某%B2生係可以派B1英中。3間女子英中 區細 Vs 2間女子英中 區大~

又另一現實,聖私嘅升中數據,係非常極少B3中學,似乎並不存在缺B2中學而被迫入B3中學~

又另一另一現實,港島誇區車程都唔係好遠~

回覆樓主

樓主你住邊區?
女兒性格?
聖心私係谷,谷得來密測同黙書,聖心私英文教快一年,數學兩間都快半年!
宣道小五六會分學生呈度分組上堂
因材施教!拔尖補底!

一間男女校,另一間女校
要想你想女兒在小學階段生活社交了
女校可能到高小會有比較多小圈子!
兩間小學升中都好,再睇下自己喜不喜歡聖心書院!純出自用家心聲,不喜勿插
‹ 上一主題|下一主題