用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 聖心私
樓主: etaiyy
go

宣小 vs 聖心私

回覆樓主:

感謝大家意見。家住新界但可搬港島, 女女性格在外面比較不出聲,在家滔滔不絕。學校老師認為她適合讀傳統學校。

我囡囡係聖心私小,今年小六。我對宣小認識不多,但可以好肯定咁講,聖心私小派位成績年年都好好,基本上有8成會去聖心書院,或其他Band 1學校。
當我幫阿囡決定讀聖心時,有幾個考慮因素:
1. 半日制小學,時間好好用,下午仍有時間去公園或參加課外活動;
2. 雖然聽聞係谷,但無傳聞中咁艱難。只要語文根底ok,應該能跟上課程;
3. 校風非常好。

讀了6年,我感恩替阿囡做了合適的決定。阿囡升中學的壓力不算大,因為有聖心書院back up,學術亦強。
希望資料可幫到你:)

etaiyy 發表於 20-2-9 22:17
感謝大家意見。家住新界但可搬港島, 女女性格在外面比較不出聲,在家滔滔不絕。學校老師認為她適合讀傳統 ...

聖心,進可攻,退可收!

回覆樓主:

搬港島,揀聖心私
兩間都唔輕鬆,但聖私起碼五成上書院,升中壓力相對少,top tier照樣考到神校加四大女直,叻嗰批同宣小差唔多,中上游有書院做back up,體藝要求無宣小咁高。

聖心私好好多。壓力無APS咁大。

聖心私小好似如果家姐讀緊,細妹升小 (無論聖幼生或外校幼生),絶大部分都收番?

lololololo 發表於 20-4-12 11:11
聖心私小好似如果家姐讀緊,細妹升小 (無論聖幼生或外校幼生),絶大部分都收番?  ...

正確

一定聖私

Sure for Sacred Heart

回覆樓主:

如果家姐係私小, 妹妹好大機會收返

Usagicat 發表於 20-4-18 13:04
如果家姐係私小, 妹妹好大機會收返

比其它女校對妹妹好好多

朋友個囡今年APS小六....全級考第7....自行一二都冇offer....幸好最近收到協恩offer....但比我就驚餐飽....心理壓力太大了

Yeahly_ly 發表於 20-4-22 00:01
朋友個囡今年APS小六....全級考第7....自行一二都冇offer....幸好最近收到協恩offer....但比我就驚餐飽.... ...
自行邊間?

我是聖心私小用家, 跟你一樣, 小一時宣小收左, 仲讀緊SUMMER COURSE. 但最後聖心私CALL WAITING, 揀左聖心私,, 因為有中學BACK UP. 另宣小一定要谷埋音樂,,, 聖心私也要樂器考試, 但相對地冇咁谷..現在囡囡讀小二, 佢讀得非常開心.
去過聖心書院OPEN DAY, 學生純樸, PRESENTABLE, 仲好關心D 師妹.

會揀聖心私小,加上返半日時間好好用!