用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家覺得一間好既幼稚園收新生準則,父母品行重要嗎? ...
go

大家覺得一間好既幼稚園收新生準則,父母品行重要嗎? [複製鏈接]

大家覺得一間好既幼稚園收新生準則,父母品行重要嗎? 如果父母生活不檢點‧ 大家認為會唔會影響學校形象和學生?
   0    0    0    0

收生準則一定會睇家長面試時的表現。不過,除非係面試時唔檢點,如果唔係學校點會知家長生活不檢點?如果一旦收左先發現家長唔檢點,並不是一個要求學生退學的理由。

回覆 Angel_YanYan 的帖子

大家覺得一間好既幼稚園收新生準則,父母品行重要嗎? 如果父母生活不檢點‧ 大家認為會唔會影響學校形象和學生?

針對你的問題***大家認為會唔會影響學校形象和學生?***

純個人覺得.....影響學校形象就睇下嗰間幼稚園名氣。。例如 有名的老牌kg 如CCKG, SC ,KV,SPK,SH,甚至寶山。。。may be 不太影響學校形象了,因過往評價甚好,也極多人追捧! 所以名氣仍屹立,不致動搖~然而會有人認為這只是個別家長問題,跟幼稚園毫無關係
而如果只是一般kg..我估(純猜測) 有多人會認為'呢間無乜要求,乜人都收,父母背景復雜都ok' 諗多兩諗 都係麻麻地,咁樣。。

而影響學生方面,受影響的 應該只是該對父母所生的學生吧

我小朋友間幼稚園成日強調要父母身教,話父母係小朋友嘅第一個老師。

小朋友會在父母身上學習。如果小朋友唔好,返學會影響埋身邊嘅同學仔。

回覆樓主:

點只?飲食習慣混亂都應該踢出校

回覆 Carrie827 的帖子

因為我同幾位家長都知道有一對父母好有問題, 而最慘就係我哋既小朋友將來會入讀同一間幼稚園‧雖然話小朋友細啫,但有啲嘢真係好唔安心‧商量緊好唔好去信比校長,但又怕....因為始終無實質證據。萬一真係好似 forum 啲人咁講,連傳媒都嚟學校採訪,到時唔知退唔退學好....唉~~

回覆 piglover 的帖子

我哋班家長就係怕呢樣嘢,如果父母有不良嗜好,身上始終有嗰陣味..... 又或者個老婆私生活唔檢點,萬一傳出去有人攪事,而家傳媒又咁利害, 所以有啲擔心。大家覺得我哋係咪要反映吓呢?

Angel_YanYan 發表於 20-2-12 17:42
回覆 piglover 的帖子

我哋班家長就係怕呢樣嘢,如果父母有不良嗜好,身上始終有嗰陣味..... 又或者個老婆 ...

我諗你誤會佐,我講嘅係家庭教育,並非私生活。

你果對父母又唔係明星,驚咩傳媒會采訪。St cat收佐d明星仔女,LH都有收,難道家長又驚,就唔讀咩?
‹ 上一主題|下一主題