用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul College
樓主: c.ronaldoz
go

St Paul College  

gromityaya 發表於 20-2-10 18:23
已收到email,大家快d check
好聰明的方法,其實其他學校都可以借鑑。也說明SPC還是很重視面試部分。

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-2-11 11:20
好聰明的方法,其實其他學校都可以借鑑。也說明SPC還是很重視面試部分。
...
唔係網上面試,係要響指定時間內答題upload video

即係在家考試,派份試卷比你做,轉頭交番比學校!真係新奇!
又係要靠你自己.....在家自律,不要出貓!

Kwchung1229 發表於 20-2-11 11:54
...

我猜想應不是甚麼特別考知識的題目,純粹考小朋友講野表現,所以也沒有甚麼可出貓

且時間緊迫,也沒多少時間可供小朋友錄幾次再選最好的Upload。對住鏡頭錄影,感覺上比即場視像面試更難

因人數眾多,所以不安排即場視像面試

Kwchung1229 發表於 20-2-11 11:54
...
30 min only, 又要拍片,又要upload, 最多retake 2,3 次,臨時臨急好難出貓。如果真係可以短時間train 到,算佢叻!

pingu_k 發表於 20-2-11 12:17
我猜想應不是甚麼特別考知識的題目,純粹考小朋友講野表現,所以也沒有甚麼可出貓  

且時間緊 ...
即場網上面試技術要求高,萬一邊個網速慢或者電腦搞唔好,好麻煩。

b3410 發表於 20-2-11 12:29
30 min only, 又要拍片,又要upload, 最多retake 2,3 次,臨時臨急好難出貓。如果真係可以短時間train 到, ...
我估...學校當然希望大家係交1take 過果條片,原汁原味,保留面試的精神(當然 email內無提過)Take 2-3次先交其實已經係無乜面試嘅意義!
只係有交一份功課作審批嘅作用吧!

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-2-11 12:31
即場網上面試技術要求高,萬一邊個網速慢或者電腦搞唔好,好麻煩。
其實而家視像即時通話都好普遍下,可能spc唔在行啫。話時話,你仔有apply?

bobbob 發表於 20-2-11 15:05
其實而家視像即時通話都好普遍下,可能spc唔在行啫。話時話,你仔有apply?
...

究竟係學校冇即時視象設備,還是怕有家長未有足夠IT知識或網路速度,影響考生面試表現呢?
學校只是選擇最易掌握,或對考生最公平的方法,在這非常時期,進行視象設備難度低一點的方法吧!

banhung 發表於 20-2-11 20:36
究竟係學校冇即時視象設備,還是怕有家長未有足夠IT知識或網路速度,影響考生面試表現呢?
學校只是選擇最 ...
應該係就家長IT知識不足。我估的。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主:

或者學校為免視象面試過程中,任何網絡、技術問題影響都會惹來大量批評或投訴

反而限時內電郵交回短片更可靠

magtam0520 發表於 20-2-12 13:05
或者學校為免視象面試過程中,任何網絡、技術問題影響都會惹來大量批評或投訴

反而限時內電郵交回短片更可 ...

del

magtam0520 發表於 20-2-12 13:05

反而限時內電郵交回短片更可 ...
互動面試和拍片, 哪個方法學校無咁容易入錯貨呢?

sillydad 發表於 20-2-12 16:03
互動面試和拍片, 哪個方法學校無咁容易入錯貨呢?
問過阿仔(SPC)學生,他認為小組討論/互動面試壓力大些,考臨場/即時反應,變相面試老師可observe到多些考生的特點

magtam0520 發表於 20-2-12 16:24
問過阿仔(SPC)學生,他認為小組討論/互動面試壓力大些,考臨場/即時反應,變相面試老師可observe到多些考生 ...
錄影片段我覺得學校會有入錯貨的風險。

我覺得今次係疫情關係冇辦法中的辦法,總比只看edb ranking 收生好些....

限時來錄一段video其實容易作幣,其實可參考PTE考試方式,writing,reading,listening同oral,以至急材都一樣考到D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

winnie993008 發表於 20-2-13 12:56
請問email內容係什麼?我未收到email(emoji)(emoji)
大致內容係校方係某個指定時段內有兩條題目email畀考生,一中一英,考生係指定時間內(半小時)上載一段短片上校方指定雲端囉。