用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才書院 - 《香港新視點》資優教育
樓主: 小曳人
go

優才書院 - 《香港新視點》資優教育 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-2-7 12:55
資優學生, 絕大部份只係係個別範疇資優, 讀IBDP要兼顧多方面多種類科目, 係咪真係啱資優?

資優唔代表係全 ...

完全同意。

點解呢間學校咁多人衝出嚟踩? 小女已有中學部OFFER, 真心想知咩事?  

Step_C 發表於 20-2-7 15:52
點解呢間學校咁多人衝出嚟踩? 小女已有中學部OFFER, 真心想知咩事?
考入的嗎?某程度證明你女兒適合。只是針對段片多過gt,若言論和我個人感受令你擔心,實在抱歉

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 20-2-7 12:11
好奇一問,當年有考gt ma?
有考,2nd batch waiting (唔記得點叫喇)到佢call 2nd in,我地無去喇,交通唔方便
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我睇到嘅,係校長話多元智能底下,有2x% 人係gifted
咁一間學校視佢地嘅學生係population 嘅1/4,都唔係過過份啫
然後俾空間佢地發揮...

佢真係請咗HKAGE 做過幾年嘅人入去做高層
恐龍家

小曳人 發表於 20-2-7 17:59
有考,2nd batch waiting (唔記得點叫喇)到佢call 2nd in,我地無去喇,交通唔方便
...
我身邊有不太相熟例子,小朋友文靜講野no eye contact,阿媽夾左張iq test 入application, 係咪因為咁而有offer 就只能問校長了

conniewktang 發表於 20-2-7 10:53
奇怪係,教優才的老師都叫人唔好讀,成績又唔好,所以從冇報過!真係唔知啦!
...

真係唔知你係咪真係識人係裏面教!?
優才大部分老師副校長既小朋友都係優才讀緊!
而家三位小學部副校既小朋友都分別係不同年級既小學部,好多老師,至少我識既幾班既老師小朋友都係度讀!

tigerdad 發表於 20-2-8 00:33
真係唔知你係咪真係識人係裏面教!?
優才大部分老師副校長既小朋友都係優才讀緊!
而家三位小學部副校既 ...

優才老師都有權選擇適合自己子女的學校,在學校工作,也不一定完全認同學校的方向,工作而已,至於自己孩子的教育,又是另一回事。
不在優才讀,就一定不是在裡面教?!

conniewktang 發表於 20-2-7 10:53
奇怪係,教優才的老師都叫人唔好讀,成績又唔好,所以從冇報過!真係唔知啦!
...

我又反而知道好多優才老師的仔女都讀優才喎! 這點我是肯定的。
叫人唔好讀, 但自己仔女又喺度讀, 太奇怪了吧!

gummmybear 發表於 20-2-8 17:36

我又反而知道好多優才老師的仔女都讀優才喎! 這點我是肯 ...

其實冇所謂,覺得適合咪讀囉,不喜歡也可以有其他選擇㗎。每間學校都可以有人like, 也會有人唔like, 何須介懷!

conniewktang 發表於 20-2-8 00:39
優才老師都有權選擇適合自己子女的學校,在學校工作,也不一定完全認同學校的方向,工作而已,至於自己孩 ...

我自己知道, 不是聽朋友講。
GT 都算多自己的老師, 副校小朋友在自己任教的學校就讀。

GT大部分老師的子女不在GT讀是真的。
以往和現時好多GT老師的子女在GT讀也是真的。
GT內沒有好勁的資優生是真的(有都去曬神校讀)。
GT很努力為在讀學生培養資優才華也是真的。

老實說如果系資優學生,會選神校不會選GT。因為資源條件會好些。
同時相比其他新派名校,GT在推廣手法上的確有點比不上,甚至可說是有點老套。但入讀後的家長滿意度卻出奇地高!
所以各有所好,觀點角度與所需不同而已。考生也應考慮實際需求來挑選學校。

醒目開學勳章 貢獻勳章

資優生都好多種,一定有大類唔係讀緊神校,亦有人拒絕入讀神校,e.g. GT 有位圍棋高人
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題