用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一至五年級三月的第二次考試取消了! ...
樓主: vin105
go

小學一至五年級三月的第二次考試取消了!  

MrBeast 發表於 20-2-7 18:08
就好似
仔:阿媽點解我咁蠢溫極都唔合格?
我地成日都講,做人要理性,又會批評其他人做既野係唔理性,咁我試下從你講既呢個情況,去同搶廁紙既行為做個比較。我發現原來搶廁紙既人,行為係唔優雅,但想法係相對理性。

一個人明知道自己係蠢,就算花時間去溫習,都係唔合格。呢度假設有兩樣野係無法改變,就係蠢,同埋唔合格,如果再用加倍時間放落去溫習,咁做其實係咪好唔理性呢?假設將時間花在更利己既事情上面,加以發揮,相對上係咪算做比較理性呢?

搶廁紙果日,我有去超市,但應該先講番好似係之前果日,係搶米,我同樣都係超市。本身米對於我屋企黎講係完全唔重要,因為一來可以網購,二來或者出街都大把飯食啦。但問題係目前情況係唔出得街食,而平時我覺得好方便既網購,要到月尾先有人送貨比你果陣,咁不如我自己去托咪仲方便啦,咁結果我就自己去托。超市貨架上面得番兩種米,一種係雜牌米,另一種係紅米(相信應該係好難食),咁就有對老夫婦,企左係度係咁上下打量D米,我就行埋去打算托果下,比佢一手拉住(喂有成十幾袋我要一包咋喎!),佢竟然問我呢隻米好唔好食???

咁一來我自己都未食過,二來我黎買米但點會有呢D品米既專業知識呢?我本能反應咁問番佢地,屋企D米食哂未?佢地話食哂,我就話我都係,然後作出提議,咁不如今次買一包試試佢,好食既下次再買,唔得就下次唔買囉,同埋你唔買就冇得食喎。結果到搶廁紙果日,我引證左我呢個搶米既判斷係正確,因為就算只係香港人既自我預言,但都真係實現左,超市的確係冇哂米賣!

今次講耐左但你都忍耐一下,而家到講搶廁紙果日,呢個我係受到張五常寫賣桔者言既啟發,為左咁佢就走去賣桔,佢話你要知道真相,最好不過就係親身體驗。首先廁紙我屋企都唔太需要既,原因就留番後尾先開估。去到超市,一如所料係冇哂廁紙,連廚房紙,濕紙巾果D類近既產品都冇埋,後來我知點解,因為我都是但買左D野食。D人一來可能係專登黎買廁紙買唔到好唔甘心,二來係可能有家庭壓力,買唔到返去會受家暴,所以凡係紙都搶左先。

接下來既幾日,所有搶廁紙既人都證明係相對理性,因為真係冇左貨,就算有都已經抬價(部份小商店),所以個個都好似抽中IPO咁鬼開心(其實開心下係好事黎既),呢度我其實仲有一個故仔,就係講有條友囤左5年所需既廁紙,之後D廁紙發哂霉又點算好!但呢個是後話,總之凡事係唔好太開心住。然後呢個搶廁紙既成功經驗,又引發出另一個現象,就係條街而家多左人係藥房門口行黎行去唔知做咩,有D就企係度望下望下唔知做嘜咁(雖然我都係。。。),其實我估計都係等口罩等廁紙返貨掛???

PS:點解我屋企唔需要太多廁紙呢?因為用電子廁板,貴買平用。預期下一波都有可能炒埋佢,極具收藏及投資價值。

ar_mak 發表於 20-2-10 05:21
我地成日都講,做人要理性,又會批評其他人做既野係唔理性,咁我試下從你講既呢個情況,去同搶廁紙既行為做 ...

話說呢單野係有人散播謠言封關運唔到貨
老闆問我洗唔洗入返d米,香港人中意吃的是thai n oz,橫掂幾個月之前在hktv 買落的未食哂,於是冇去抬。星期六出街tau 下氣,百佳連通粉都賣得八八九九,遍遍我買開那一隻剩下4包,咁我買三包留下一包給有需要人士,走時見到員工unpack 紅色麻油即食麵⋯。廁紙就更加唔洗講,君不見荃灣已建起廁紙牆

但口罩呢,係全球缺貨,最好有stock last 到4月底

MrBeast 發表於 20-2-10 09:08
話說呢單野係有人散播謠言封關運唔到貨
老闆問我洗唔洗入返d米,香港人中意吃的是thai n oz,橫掂 ...
呢D謠言係可以理解,因為真係冇人能夠準確咁講出’封關’既時序和定義,市民咁緊係自己估架啦。

果D政治野唔好理勒,都係講番實際日常生活。首先糧食問題都算易攪,因為都係計好數然後囤飽去啦!或者最多都係通脹(機會都大),捱貴野啦。但學習,運動同娛樂果度點攪呢?又講番袁國勇果個推論,140萬人感染果陣,你估你仲出唔出街呢?於是就要有幾個月困係屋企,我係未試過做呢D人生規劃,你話點算好呢?

PS:你有冇比人問候過你屋企有冇米?其實都感動既。當然問你拎番轉頭果D另計啦。
PS:口罩都唔算太擔心。話說搶口罩初期,屋企人係網上搵到個泰國生產商,好似60蚊一盒咁上下啦,訂左10盒,信用咭過埋數。之後就好似玩股票即日鮮,生產商晚上已經提價到200幾蚊盒。屋企人好開心啦,好似買左神仙股咁。唉,如果你60萬賣層樓比人,未完成交易之前有人肯出200萬幫你買,你覺得你自己會點做呢?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

現在,考試是否取消不是決定於教學進度或時間調配,而是小朋友口罩的供應,即使三月初疫情受控(根據專家說不大可能),有沒有父母會讓孩子裸着嘴巴上學,你猜政府會為上學的小朋友準備充足口罩(他們連自家用的口罩也不足),當有父母因沒有小朋友口罩而不願送小朋友上學,他們是否違法?我敢說教育局和學校還沒有溝通以上問題。
當有人指責醫護人員工作是天職而不應罷工(即使沒有足夠防護裝備),那麼父母因為沒有小朋友口罩而拒絕送小孩上學又是否合理?

Cheeselover 發表於 20-2-11 06:17
現在,考試是否取消不是決定於教學進度或時間調配,而是小朋友口罩的供應,即使三月初疫情受控(根據專家說 ...
香港人生命力強,不過呈分和dse生就無奈了。
香港管理層越來越不肯聽反對聲音,我有位老朋友好有大志working his way up從正,但在老友whatsapp group 一有些埋怨cmt就好大反應,一些老友因此離組,最後連呢位人兄自己都走埋,雖然佢係正人君子,究竟佢做greater good 定greater fool 呢⋯⋯

曾經小朋友被同學改花名,我就話最好回應就是幫那位同學改一個更絕的花名,beat them at their own game,咁先gain 到respect.  若果真的諗唔到就一笑了之

Cheeselover 發表於 20-2-11 05:54
我的思想沒有顔色,不過真是很不滿意政府工作,政治的解決不來,我不怪責,連民生(命)工作也一塌糊塗,用 ...
我也很難贊她做的好,進退失據,其實真係唔知佢想點?可能的確能力有限?唯一就係人品應該好過上上屆,唔貪財。

b3410 發表於 20-2-11 17:18
我也很難贊她做的好,進退失據,其實真係唔知佢想點?可能的確能力有限?唯一就係人品應該好過上上屆,唔貪 ...
學校規定,每日8點準時返學,然後由校長主持早會。有一日,校長遲到,機制上由副校代為主持早會。校長覺得,副校正確做法係應該等埋佢,而唔係僭越職權。但無論點搬龍門,校長都係離不開’遲到’呢個指控,成日咁等亦唔係辦法。

學校有職員諗到個好計,就係將返學時間定為校長返到學校果刻為準。自此,校長就冇再遲到。

回覆 ar_mak 的帖子

你講嘢咁隱晦,好處係唔會封post,壞處係唔知你講乜。

當袁國勇用佢自己既方式去推算出香港將會有140萬人受感染既時候,政府又有冇為呢個推算去制定應對,然後話比全港市民知?3月復唔到課,已經慢慢變成為一個公眾既合理預期。政府,你係有責任去做好期望管理,而唔係任由網路去各人各自去幻想,咁攪法唔嘜鬼都搶就奇啦!

即係成日都覺得講呢D野係講政治既人,係冇藥可醫!

ar_mak 發表於 20-2-11 17:26
果8個最先通報有武漢肺炎既人,結果係全部比人拉哂~!

算啦!大家睇既報紙已經唔同,仲有咩好講呢?你呢排悶得滯?

Jane1983 發表於 20-2-11 17:52
回覆 ar_mak 的帖子

你講嘢咁隱晦,好處係唔會封post,壞處係唔知你講乜。
我地第一件事係講緊唔好死,人死左就講咩都冇用。所以唔好攪到封鋪係首要考慮=。=

IloveJJ 發表於 20-2-11 17:55
算啦!大家睇既報紙已經唔同,仲有咩好講呢?你呢排悶得滯?
唔關報紙事,我有睇好多大陸既消息。咁唔通習大大消失左幾日,我所知的和你所知的會有所不同?

PS:忙過正常日子呀~then!~NOW WHAT?~HAHAHA!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊