用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一至五年級三月的第二次考試取消了! ...
樓主: vin105
go

小學一至五年級三月的第二次考試取消了!  

回覆 vin105 的帖子

復課都教唔切, 取消考試好既。

IloveJJ 發表於 20-2-5 17:40
點解呢?
因為各方面行政問題。

2jkidsfather 發表於 20-2-6 09:48
因為各方面行政問題。

我都認同,不過都想知多啲,例如咩行政問題呢?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

IloveJJ 發表於 20-2-6 16:36
黃絲特質,咩都問政府。
既然係JM講,我自然係問佢,點解會變成去問政府呢?
...
其實你又唔使一句黃絲就隊埋去,因為藍絲咪一樣又會問政府,唔通藍絲會死死地氣返屋企蒸口罩咩~

本身停課呢單野,必然係一個考慮,而不是科學。首先教育局根本冇足夠流行病學既專業判斷去決定是否需要停課,因為教育局又點會有個袁國勇,梁卓偉咁既人呢?而復唔復課,同樣原理,教育局一樣話唔到事。或者呢度我地要想想,停課既目的係嘜?政府相關既應對措施又是否配合(我唔係問是否足夠,只係問是否配合)。假設,三月仍然未能復課,相信已經係開始左社區爆發,如果按照袁國勇所講最壞既情況(我個人就唔太認為會去到咁差),香港有百萬人受感染,死亡人數以萬位計算,則可以合理作預期停課將會有數月時間,故此取消暑假亦根本冇可能去挽救進度。而且,事後香港將會人面全非,沒有條件可以立即上路,可能全港留級一年,休養生息,恢復原氣,從新出發,會較可行。當然政府認為齊齊過塘都OK既,咁到時大家自己努力去諗掂佢啦。

PS:黃絲係唔會再相信政府,就算所謂叫你問政府都只不過係講句悔氣說話。而一個社會,只要有三分一咁大把既人唔相信政府,已經難以運作。所以香港近日會不斷出現搶口睪,通宵排隊等口睪,搶食物,搶廁紙。。。呢個就不能夠完全只怪責市民無知(我諗黃藍都會有份搶掛?打和啦~),而係需要考慮老實咁去面對香港市民。

b3410    發表於 20-2-6 23:51

ar_mak 發表於 20-2-6 22:50
其實你又唔使一句黃絲就隊埋去,因為藍絲咪一樣又會問政府,唔通藍絲會死死地氣返屋企蒸口罩咩~

本身停課 ...
真係好難過。疫症面前人人平等,社區爆發有武漢作為前車之鑑。香港人口密度高,隔離都唔知點隔離,補給物資又依賴四圍八方。封自己關,或者被人封,分別已經不大。
各自保重,大家平平安安已經是福,考試補課等等我覺得都係細枝末節。

IloveJJ 發表於 20-2-6 10:35
我都認同,不過都想知多啲,例如咩行政問題呢?

縮短暑假涉及學校假期問題
學校不可貿然更改已交EDB的校曆表

擬定校曆表指引
https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/resource-support/guidelines-sch-calendar/index.html

教育局通告第7/2005號
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/curriculum-development/resource-support/guidelines-sch-calendar/EMBC05007C_20130823.pdf

Poyau 發表於 20-2-7 02:32
縮短暑假涉及學校假期問題
學校不可貿然更改已交EDB的校曆表

謝謝,但當年沙士都縮短喎!
而且係有學校縮,有學校無縮。

IloveJJ 發表於 20-2-7 10:28

當年學校依據教統局建議延遲放暑假

2003年5月2日
小學分段復課  或延放暑假
https://www.news.gov.hk/isd/ebulletin/tc/category/issues/030502/html/030502tc02001.htm

至於考試及暑假的安排,教統局建議學校取消非必要的考試及測驗,以及考慮延遲放暑假。

回覆 IloveJJ 的帖子

香港無前途了 —— 呢句說話近大半年聽到無數次
無嘢可以反駁,但就十分心傷。

b3410 發表於 20-2-6 23:56
真係好難過。疫症面前人人平等,社區爆發有武漢作為前車之鑑。香港人口密度高,隔離都唔知點隔離,補給物資 ...
未係需要難過既時候。目前最重要係心態,語言,對家人既關心。

PS:你得閒既關心埋網友都冇問題架~保重身體。

IloveJJ 發表於 20-2-7 10:28

不用客氣
暑假計算在90日學校假期 見EDB例子
延遲放暑假要處理假期不足90日問題
EDB可考慮跟當年沙士作出建議

一所全日制學校校曆例子(2019/20學年)
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/curriculum-development/resource-support/guidelines-sch-calendar/example_calendar_1920c.pdf

學校假期及上學日數的計算方法
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/curriculum-development/resource-support/guidelines-sch-calendar/Calculation%20of%20School%20Holidays%20and%20School%20Days%20-June%202011_c.pdf

Poyau 發表於 20-2-7 12:41
不用客氣
暑假計算在90日學校假期 見EDB例子
延遲放暑假要處理假期不足90日問題

你好叻,識睇好多資料 有無懶人包?我對呢啲好遲鈍

ar_mak 發表於 20-2-7 12:09
未係需要難過既時候。目前最重要係心態,語言,對家人既關心。

PS:你得閒既關心埋網友都冇問題架~保重 ...
謝謝,你都要保重

1998Ruby1998 發表於 20-2-5 22:04
取消都正常,因為真係冇咩野教到。1 月教左十幾日,2 月放足一個月,3 月都唔知復唔復課。

尋日收到呈一考 ...

我們下學期也要呈分,都不知道怎麼辦

ar_mak 發表於 20-2-6 22:50
...叫你問政府都只不過係講句悔氣說話
就好似
仔:阿媽點解我咁蠢溫極都唔合格?

媽:你去問你老豆laaaa

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊