用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一至五年級三月的第二次考試取消了! ...
樓主: vin105
go

小學一至五年級三月的第二次考試取消了!   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-2-11 08:03
香港人生命力強,不過呈分和dse生就無奈了。
香港管理層越來越不肯聽反對聲音,我有位老朋友好有大志workin ...

視為人生一次考驗,如何應付突發事件,也算是學習。
社交是一種管理藝術,處理不好,真是"一鋪清袋"。

ar_mak 發表於 20-2-11 16:55
關於花名,網友激嬲左你,但你何嘗又不是以’黃絲特質’去作人身攻擊?如果我地只關注口舌之爭,大家永遠都 ...
我也幫成哥改左花名叫+x (大家應估到點解), 咁除左超人之外,仲有乜其他代號,點解唔叫佢做港産001

ar_mak 發表於 20-2-11 17:54
當袁國勇用佢自己既方式去推算出香港將會有140萬人受感染既時候,政府又有冇為呢個推算去制定應對,然後 ...
可能係做慣照章辦事,唔識做leader. 對於突發事件無例可循就亂陣腳。

Cheeselover 發表於 20-2-11 18:48
視為人生一次考驗,如何應付突發事件,也算是學習。
社交是一種管理藝術,處理不好,真是"一鋪清袋"。
唔知有幾well thought through.  學生有病會不會食退燒藥去考,是否每張枱隔6個街磚,學生冇口罩是否考場提供⋯

MrBeast 發表於 20-2-11 20:08
唔知有幾well thought through.  學生有病會不會食退燒藥去考,是否每張枱隔6個街磚,學生冇口罩是否考場提 ...

考評局稱如文憑試最終能舉行
建議考生最好自備口罩

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1507016-20200206.htm

考評局秘書長蘇國生表示,如果中學文憑試最終能夠舉行,建議考生最好自備口罩,他指出考生由住所前往考場期間,都應該戴口罩保護自己,但萬一考生無口罩,相信考場會提供。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

ar_mak 發表於 20-2-10 05:21
我發現原來搶廁紙既人,行為係唔優雅,但想法係相對理性。 ...

哈哈,非常同意 “搶廁紙既人,行為係唔優雅,但想法係相對理性。” 咁當然唔係叫人去搶啦,只要校岩時間去超市,自然買到野。

我家唔係今時今日先係咁,不嬲家裡既現金及日用品/食品都會保持一定數量的儲備,一有消耗就會馬上補充,時刻具備危機意思。

Cheeselover 發表於 20-2-12 07:33
其實中國人很簡單,安居樂業,有條路行,就會勤奮前進,以往港英政府確實霸王硬上弓,一來香港人沒有資源 ...

以前香港人出國是洗大餅,e加是入人地頂級大學讀書,時代會進步,又怎可以同幾十年前比呢。
同意大部分星豆市民都只是求國泰民安,安居樂業,但偏偏民生上做不好,明日台灣這一個月之間變得長遠,我現只怕是明日肺炎,甚至今晚無米。

回覆 ar_mak 的帖子

你P.S果段,亞Summer和亞海究竟係邊個?

而家呢個世代,好似你咁神神化化,可能做人會開心d。

ar_mak 發表於 20-2-12 21:07
其實搶廁紙既人,心情係好複雜,例如唔一定係為自己,可能係為家人。最痛苦不過,就係擺左烏龍,成個家族都 ...

我只知道’頂你森馬’ 隻“空凳”好好聽,唔知佢原來仲咁有童真。
好早之前,周顯大師都建議人人屋企要囤三個月糧,當然佢理由一大堆啦,我是佢信徒。
好彩,港人唔興走親戚,更何況是朋友,所以,屋企堆曬廁紙也不怕“有礙觀瞻”。

‹ 上一主題|下一主題