用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果無左面試,自行學校點揀學生?
樓主: MimiCactus
go

如果無左面試,自行學校點揀學生?  

Cliokohonda 發表於 20-2-3 23:18
個人見過太多小學級頭中學包尾甚至留班。……
打牌揭开九子連環(SPCC),摸隻番子想沖落馬桶,对家(DGS)中 ...
今年自行面試的中文閲讀理解+數學題

medicine 發表於 20-2-10 08:53
油尖旺,就算125人都唔可以講得准有幾多B1生,可以相差好遠……
唔係名小,拉勻級30左右,如果125人,可能都係band1邊緣人

bbforever 發表於 20-2-5 11:44
口才+英語能力在面試中係十分重要,自行當時我唔知,到叩門時我恍然大悟
...

可唔可以分享多少少,謝謝!

JojoDad 發表於 20-2-10 08:00
甲部选左两跨区,B1C + B2A。B2A 嗰间取消左面试,个女英文較好及主动的优勢无左。乙部油尖旺女校好極端, ...

有無全級總人數?有無往年派位數據?
我覺得,如果自一係Banc1C,而小朋友全級21,有資格去試。
如果無面試,只計成績,都好難講。

LeeCC 發表於 20-2-10 10:31
唔係名小,拉勻級30左右,如果125人,可能都係band1邊緣人

典解我覺得系40左右系band 1,有d學校去到5x,6x,7x
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

YmOra 發表於 20-2-3 16:07
我有個老師jm响Band3中學任教,我增問過她如果有個學生成績屬B2成績且屬自閉型,你會點與學生面 ...

點解band 2學生會去in你jm間band 3嘅?
照計會人望高處或同banding吧

MimiCactus 發表於 20-2-3 08:20
疫情嚴重左,已經有官津叫停面試。好擔心無左面試呢部份,如果學校要揀學生,自然只睇全港排位成積和(emoji ...

知唔知宜家有種新興產業叫錄影。
剛收到某校信息話叫我們報名的錄影面試哦。下星期一公佈詳情。   

karllambb 發表於 20-2-10 14:49
點解band 2學生會去in你jm間band 3嘅?
照計會人望高處或同banding吧

這種事情有機會發生但不會很多,就如我區嘅九真和培道,當大家評為B2a最熱的中學時,每年都已經有些B1c學生願意降Band選擇入讀。個人認為,若果中學"適合"孩子成長,稍微降一小格Banding對孩子的學習和成長可能有著更好的""效果""呢!

笑笑草 發表於 20-2-10 17:46
知唔知宜家有種新興產業叫錄影。
剛收到某校信息話叫我們報名的錄影面試哦。下星期一公佈詳情。   ...
錄影面試, 怎樣進行呀?
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 20-2-10 19:19

就係按學校要求錄,錄完交卑學校。具體內容下星期公佈。

sillydad 發表於 20-2-10 19:19

忘記講。仲有second in 講明親子 拍片。

唔知係咪最近間間學校都網上教學,老師日夜錄片,錄上癮呢~宜家面試都要

笑笑草 發表於 20-2-10 20:15

唔知係咪最近間間學校都網上教學,老師日夜錄片,錄上癮呢~ ...

親子拍片??

pingu_k 發表於 20-2-10 20:23
親子拍片??

正呢~

笑笑草 發表於 20-2-10 22:27
正呢~

笑笑草 發表於 20-2-10 20:15

唔知係咪最近間間學校都網上教學,老師日夜錄片,錄上癮呢~ ...
是津校定真資? B1 school? thank you for sharing

tung0409 發表於 20-2-10 22:43
是津校定真資? B1 school? thank you for sharing
暫時知道有直資學校係這樣做。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主:

請問要求親子拍片,是哪間學校呢?

会唔合效法海外学校用Skype interview呢?

錄影面試可以練到最好先錄,中學是否疏忽這點?!

YmOra 發表於 20-2-11 09:37
錄影面試可以練到最好先錄,中學是否疏忽這點?!
Skype係即时咪好d, 学校send條link去,除时問不同問題考反应。