用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果無左面試,自行學校點揀學生?
go

如果無左面試,自行學校點揀學生?  

疫情嚴重左,已經有官津叫停面試。好擔心無左面試呢部份,如果學校要揀學生,自然只睇全港排位成積和(emoji)️特異功能,相信好多靠面試食糊的學生,就名落孫山?

MimiCactus 發表於 20-2-3 08:20
疫情嚴重左,已經有官津叫停面試。好擔心無左面試呢部份,如果學校要揀學生,自然只睇全港排位成積和(emoji ...

主要以學術成績如"全港次弟" 和 "成績表"作收生判斷,估計少數未能決定是否取錄嘅學生會進行面試。

YmOra 發表於 20-2-3 09:25
主要以學術成績如"全港次弟" 和 "成績表"作收生判斷,估計少數未能決定是否取錄嘅學生會進行面試。
...

這少數.....可能有無特異功能成為取錄與否關鍵

IloveJJ 發表於 20-2-3 14:50

我覺得大部分學校都係睇成績同課程外活動多,面試不會扭轉局 ...

如果"面試"難扭轉局面。咁!各中學的自行收生準則中所列明嘅面試比重XX%,最終又會撥歸何處。

nillnill 發表於 20-2-3 14:43
這少數.....可能有無特異功能成為取錄與否關鍵

就算有"特異功能"都只可以參看至小五,小六嘅比賽都少了一大截可供參考了。

YmOra 發表於 20-2-3 14:58
如果"面試"難扭轉局面。咁!各中學的自行收生準則中所列明嘅面試比重XX%,最終又會撥歸何處。
...
純個人見解,其實面試對學校來講不是收生的重要一環,因為好多學校由收到所有申請後,已經有一批心水學生,面試都只係例行公事,至於話面試佔幾多%學術又佔幾多%....等等等,都係應酬下啲家長,因為在自行階段,佢想收你的話,根本無任何限制吧!所以,不用太計較取消面試後學校用什麼方法收生,因為你永遠都找不到答案!

...
最簡單, 有兩個學生, 一個成績很好, 但面試九唔答八。另一個成績係差, 但面試好好。
你係老師, 你會點選擇?

仔可以自動自覺溫書就好了。

Kwchung1229 發表於 20-2-3 15:16
純個人見解,其實面試對學校來講不是收生的重要一環,因為好多學校由收到所有申請後,已經有一批心水學生, ...
對, 我同意.

Kwchung1229 發表於 20-2-3 15:16
純個人見解,其實面試對學校來講不是收生的重要一環,因為好多學校由收到所有申請後,已經有一批心水學生, ...

個人認為,面試其中一個好處是可以讓學校更清楚了解响初步合乎"成績次弟"條件下之學生們是否真的有""真材實料""。有經驗嘅中學,只要觀察學生的面試表現就知道學生嘅AAAA是"操"番嚟吖?!還是源於多睇書多聽外語多講英語等等。學校為的都只是想找到個所見的成績Banding和實際能力表現相乎的學生,減底收錯情況。話晒,自行嗰30%學額裏,分分鐘是未來可幫助學校响DSE""食湖"" 嘅 ""尖子""。

回覆 sillydad 的帖子

咁要睇下成績好有幾好, 同差有幾差, 不過最大可能性應該係2個都唔揀, 揀個正常少少應該唔難.

MimiCactus 發表於 20-2-3 08:20
疫情嚴重左,已經有官津叫停面試。好擔心無左面試呢部份,如果學校要揀學生,自然只睇全港排位成積和(emoji ...

今年自行提早通知 不少人搏高一線
原本想靠面試突圍 如取消大失預算

sillydad 發表於 20-2-3 15:32
最簡單, 有兩個學生, 一個成績很好, 但面試九唔答八。另一個成績係差, 但面試好好。
你係老師, 你會點選擇? ...

我有個老師jm响Band3中學任教,我增問過她如果有個學生成績屬B2成績且屬自閉型,你會點與學生面試,怕唔怕因面試表現欠佳而錯失咗個好學生,jm分享說以過往的面試經驗就算怕羞極都有能力响學生最強的項目中與孩子交談了解學生,jm還分享別睇少哩類學生,他們的時事觸角十分敏銳或是對四周人的動靜十分靈敏,這些都是老師面見時可找到的""設入點"",jm話他們的面試分數不一定好差,有時仲表現得好過其他愛說話的學生。至於成績差但面試表現十分好嘅學生,就五十五十的機會可以遇到有質素的學生,要從交談內容着手,有機會找到些"待雕琢"的好學生,畢竟小學階段係未定性,若然可以响中學階段給予適心的教導,重建學生的學術水平,加上已有的靈活頭腦,結果也能成才。

...

如此這般 banding 分 27級,Band 1A+,1A, 1A- ……

...

應該會去左成績次第

兩個都唔收

YmOra 發表於 20-2-3 15:40
個人認為,面試其中一個好處是可以讓學校更清楚了解响初步合乎"成績次弟"條件下之學生們是否真的有""真材 ...

中學好多時都係睇申請者係邊間小學。中學老師知道A校既B或C係等於B校既A既。

如果我係老師會想收個九唔撘八的狀元多過雄辯滔滔的俗子。

cococheng88    發表於 20-2-25 14:56
cococheng88    發表於 20-2-25 14:56
sillydad    發表於 20-2-3 18:56

2個都唔會收

成績差個位ranking之前有大把人選,9唔搭8嗰位,ranking 差過佢少少其實成績可能差唔多。

所以最後都係睇成績。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!