用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五生、如何預備升中?
go

小五生、如何預備升中?

重有短短四個月時間就呈一了
心情非常緊張
巳經開始失眠
但完全無頭緒應該如何去籌備
應該由邊度開始溫起?
有無過來人教下我呢個徬徨既家長
現時補習時又停埋
真係非常擔心

天使之心02 發表於 20-2-3 08:17
心情非常緊張
巳經開始失眠

先不要給壓力自己,無補於事的。一切等教育局這星期的公佈吧!

個人認為,呈1的彈性最大,延遲考試延遲呈分是可以。你反而可以襯機會裝備和打穩孩子的能力,多鼓勵孩子,免得孩子過份憂心影響呈1表現。

心情非常緊張
巳經開始失眠

既來之,則安之! 而且是全港小五生一齊面對,放鬆心情

我呢個小六家長都係等等等!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

呈一雖然重要,但是,四五年級的成績表都很重要,所以,四五年級成績穩定的話,呈一不用緊張,平常心對待,正常發揮就OK了,加油(emoji)

呈-同其他試無分别,都係禁考……平常心~壓力会影响performance. 你会發覺,只要小朋友比平曰認真对待个試,減少careless mistakes, 就已經比平曰好成績得多。

如果是靠補習才能保持成績,我個人就覺得保持不落後就是。
平常心面對,盡量唔好影響小朋友。

心情非常緊張
巳經開始失眠
呢段時間唯有 "home schooling"

唔好諗住停課會大幅刪減考試內容唔駛準備.

因為今日你唔做好準備, 就算呈一過到骨到呈二都可能要嘔突 (除咗常識, 視藝同音樂, 其它3科都係考累計知識)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一定要重視視藝和音樂,有些學校分差會相差5分,一般視藝X3,音樂X2,一旦失誤排名會降很多。

襯有成個月時間,响屋企操練下視藝和音樂作好裝備。

Arabellahk 發表於 20-2-3 14:48
一定要重視視藝和音樂,有些學校分差會相差5分,一般視藝X3,音樂X2,一旦失誤排名會降很多。 ...

視藝音樂呈分以5分為單位
再倍大對整體影響不容忽視

YmOra 發表於 20-2-3 09:34
先不要給壓力自己,無補於事的。一切等教育局這星期的公佈吧!

個人認為,呈1的彈性最大,延遲考試延遲 ...

現代父母特別多憂慮(emoji)

geminicwm 發表於 20-2-3 10:31
呈一雖然重要,但是,四五年級的成績表都很重要,所以,四五年級成績穩定的話,呈一不用緊張,平常心對待, ...

成績就係唔穩定、所以先擔心。

nillnill 發表於 20-2-3 11:56
如果是靠補習才能保持成績,我個人就覺得保持不落後就是。
平常心面對,盡量唔好影響小朋友。 ...

小朋友係要不停做果種
單靠學校完全唔夠
好多野要出面補先明

hkpapa852 發表於 20-2-3 12:32
呢段時間唯有 "home schooling"

唔好諗住停課會大幅刪減考試內容唔駛準備.

明白、多謝提點

Arabellahk 發表於 20-2-3 14:48
一定要重視視藝和音樂,有些學校分差會相差5分,一般視藝X3,音樂X2,一旦失誤排名會降很多。 ...

但又唔知呈分考乜野
可以點樣準備?
希望有經驗既jm分享下、感激!

心情非常緊張
巳經開始失眠
平時點樣準備, 就一樣咁準備就得。但要比小朋友知道這個試都幾重要。
仔可以自動自覺溫書就好了。

IloveJJ 發表於 20-2-3 17:11
咁樣就唔好揀咁高既學校囉!搵啲適合程度校風好既學校,好過勉強搏到,然後年年留班。
...

成績係1c2a中浮沉、都幾頭痕

sillydad 發表於 20-2-3 17:13
平時點樣準備, 就一樣咁準備就得。但要比小朋友知道這個試都幾重要。

因為平時考試只注重中英數常
視藝、音樂無理過
之前聽過有家長講會呈分前出去搵人補呈分視藝、音樂
但點知呈乜呢?