用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五生、如何預備升中?
樓主: 天使之心02
go

小五生、如何預備升中?

天使之心02 發表於 20-2-3 17:16
因為平時考試只注重中英數常
視藝、音樂無理過
之前聽過有家長講會呈分前出去搵人補呈分視藝、音樂
所以一定要搵D師兄姐家長收風
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

天使之心02 發表於 20-2-3 17:11
但又唔知呈分考乜野
可以點樣準備?
希望有經驗既jm分享下、感激!

呈分考試同過往考試一樣,正常都係跟課程黎考。

放假期間做下中英文閱讀理解。 數學可以嘅自己預習定先(家長教)

天使之心02 發表於 20-2-3 17:16
因為平時考試只注重中英數常
視藝、音樂無理過
之前聽過有家長講會呈分前出去搵人補呈分視藝、音樂

音樂基本上年年一樣,考樂器演奏或唱歌,以及簡單樂理

視藝真係要向師兄姐收風,每間小學考嘅唔一樣
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

天使之心02 發表於 20-2-3 08:17
重有短短四個月時間就呈一了
心情非常緊張
巳經開始失眠

這一年第一個term的期末考試因交通安全問題取消,第二個term的期末考試原計畫3月2開考,看來也會取消,整個五年級只有呈分試了

xilihoo 發表於 20-2-3 21:34
這一年第一個term的期末考試因交通安全問題取消,第二個term的期末考試原計畫3月2開考,看來也會取消,整 ...
小朋友最開心。少左兩次考試。
仔可以自動自覺溫書就好了。

Yanamami 發表於 20-2-3 11:18
呈-同其他試無分别,都係禁考……平常心~壓力会影响performance. 你会發覺,只要小朋友比平曰認真对待个試 ...

問題係唔知幾時復課。我今日開始自己教緊,C6仲講風涼話:你教全科好勁喔

非常多謝大家既回復

sillydad 發表於 20-2-3 22:05
小朋友最開心。少左兩次考試。

開心唔只咁少,仲有兩個為期個半月的悠長暑假响哩個學年裏。

IloveJJ 發表於 20-2-4 11:44
同暑假差好遠,又無得去玩

咁又係 ,但我嗰個就差無幾,由朝到晚狂睇書,同過往嘅暑假差不多。

IloveJJ 發表於 20-2-4 12:11
你哋暑假無外遊無課外活動嗎?運動嗰啲呢

家中老人家多要照顧,好難外遊玩,又好在阿女唔係好鍾意旅行,情願與同學仔行街街扮靚靚,真係女大啦!運動都少,都係一大班同學去就會去嘅打羽毛球、游水或踏單車,都係一般中學生會玩的群體運動。其實,阿女哩種性格真係十分適合e+間中學,又係活動少以讀書為主,我當年揀都係考慮她的性格所至。

天使之心02 發表於 20-2-3 17:13
成績係1c2a中浮沉、都幾頭痕

Hello,完全明白你心情,好好凖備,呈一系好重要,音樂、視藝盡力,真系顧唔到甘多科!
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

連上學期成績都未派...

隻懶豬 careless 多到破我讀書嗰陣嘅紀錄,我係佢呢個年紀都冇咁眼殘。五六年級出線機會係靠小心。

依家雖然停課,但學習照舊,就算呈一範圍縮小,呈二、三都要嘔返出黎。

唔好睇少視藝同音樂,佔分比例都唔少野。以我以前小學為例,常識佔 3、Science 2、地理 1、宗教 2。呢幾科全部都要考試,但比重同視藝、音樂一樣重,甚至更重,但視藝係冇考試,音樂得筆試。十幾年前唔識呢啲,亦冇家長會諗起呢啲,只知道考試重要,忽略左視藝、音樂。如果係因為呢兩科拖累成績,就好唔值得。

Poyau 發表於 20-2-3 16:22
視藝音樂呈分以5分為單位
再倍大對整體影響不容忽視

呢個唔明啊,可否解釋一下?

HappiMom 發表於 20-2-5 00:05
呢個唔明啊,可否解釋一下?

視藝音樂呈分100, 95, 90, 85 ···

原本如此

HappiMom 發表於 20-2-5 10:30
原本如此

如視藝音樂佳 可憑此兩科突圍
呈分排名比級名次(通常只計主科)高