用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 The royal high school bath vs Roedean
go

[英國] The royal high school bath vs Roedean

請問點選呢兩間? year 9

我女而家讀緊 RHS Bath, 阿女 comment麻麻

校園較舊,好多設備都有待翻新或維修,
膳食麻麻(我女對食物已無要求),
直至 year 13先會有獨立房,
離機場較遠。
但係就學費平d,可以揀 IB課程

回覆 JRT 的帖子

點解阿女comment 麻麻? 我都考慮緊報, 想知多學校和宿舍情況.

阿女話有d老師對中國女生不太有禮貌同偏見(不過唔算多),可能咁啱教阿女,所以感覺大d。

多謝分享,是否weekend好無聊,因唔多寄宿生? 無特別既活動?謝謝

想full boarding school 可能課外活動有系統d,對嗎?

我女第一年去讀 year 10, weekend都有活動玩,踩單車,溜冰,去倫敦,野餐.. 等等
我女話而家 boarding嘅香港人都有十幾個,不過今年9月開學應該少咗起碼5-6個(因為畢業離校)

明白, 多內地人嗎?

本土同香港人有無分化或欺凌?謝

內地人唔多,阿女當年就無乜欺凌事件,但係阿女而家 year13已經同 year 9嘅 boarding house唔一齊,低年級有冇就唔肯定

好感謝你的資料,很有用。 我們會好好考慮,唔多內地人係好大既優點,有真正去英國留學既意義。

回覆 JRT 的帖子

阿女係咪HK 讀完F2去RHS升year 10?  一去到就選科讀GCSE syllabus 會吃力嗎?學校有冇English support? 每個term 都有exeat 和term break, 阿女會返HK 定home stay in UK?

我時常聽到家長話小內地人就一定會同英國同學玩埋一齊,可以過英國寄宿生活⋯⋯我覺得要睇自己仔女肯唔肯走出自己圈子,因為冇內地人但咪又可以同返香港人一齊。

yolindalee 發表於 20-2-4 23:16
回覆 JRT 的帖子

阿女係咪HK 讀完F2去RHS升year 10?  一去到就選科讀GCSE syllabus 會吃力嗎?學校有冇En ...

係呀,希望佢搞得掂。 我其實仲有個去year7, 睇緊佢會唔會入同一間,要考下先知。

呢間應有Eng support.

我初頭有可能去陪讀, 但佢full boarding, 放假可出來。 想請教下其實佢哋既假期大概係什麼時間,幾耐。

ricenoodle 發表於 20-2-4 23:22
我時常聽到家長話小內地人就一定會同英國同學玩埋一齊,可以過英國寄宿生活⋯⋯我覺得要睇自己仔女肯唔肯走 ...

唔容氣咁講,只要少d機會沾染國內人既價值觀,道德標準,佢同香港人一起玩我無問題, 我女外向,識唔同國家既新朋友唔難。

我只是講下一般家長睇法,希望你女兒可以入到心儀學校。

回覆 JRT 的帖子

阿女係咪HK 讀完F2去RHS升year 10?  一去到就選科讀GCSE syllabus 會吃力嗎?學校有冇En ...
我女在 HK讀完F3, 去 RHSB讀 year10, 其實year 10要讀10科,唔似HK規定科目,可以有選揀,但係都要諗埋F6想選咩科,因為有d科目有相關。我女不算太吃力,但係要花d時間追及本土英語能力,因為要讀英國文學。

回覆 JRT 的帖子

我女每年回港三次,exeat & term break都住host family

ricenoodle 發表於 20-2-4 23:22
我時常聽到家長話小內地人就一定會同英國同學玩埋一齊,可以過英國寄宿生活⋯⋯我覺得要睇自己仔女肯唔肯走 ...
認同,好睇自己肯唔肯主動融入生活,另外有d內地人都好有質素,相反有d香港學生太驕身慣養,我女嘅內地同學都成績卓越,會互相幫忙