用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 The royal high school bath vs Roedean
樓主: wonwon5
go

[英國] The royal high school bath vs Roedean [複製鏈接]

JRT 發表於 20-2-9 22:45
認同,好睇自己肯唔肯主動融入生活,另外有d內地人都好有質素,相反有d香港學生太驕身慣養,我女嘅內地同學 ...

應同JRT既講法,其實咩國籍不重要,都要睇個人性格,我女學校既英國同學嘛嘛有點祈示中國人,反而中國及台灣同學高質,香港同學愛搞事非小圈子,但高一級既香港姐姐又反而高質,學英文方面都睇小朋友自己是否主動,我女多同中國同學玩,但英文都能入到set 1

JRT 發表於 20-2-9 22:45
認同,好睇自己肯唔肯主動融入生活,另外有d內地人都好有質素,相反有d香港學生太驕身慣養,我女嘅內地同學 ...
講得好正確,我仔學校既內地人學生一般質素都好高,中國人多,不應以偏概全,起香港見到既內地人並唔代表外國見到既一樣,我仔學校D內地人,大部分係學霸,尤其數學,不過佢全校加埋十個內地人都無又好難一概而論既。

所以我咪講出不要先入為主,唔一定某國籍的學生就一定好或不好,世界上真係乜嘢人都有,去得外國讀書就應該放開自己一般的偏見,用包容態度和不同人相處先至係去英國寄宿學校的重點。

編輯

請教各位家長及Roedean同學,或過來人 可否分享吓入學試及面試的秘訣, 小朋友今年12月考Year 8 及Year 9, 唔該晒多謝賜教!
‹ 上一主題|下一主題