用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果7點出門口,4點半先放學回到家,辛唔辛苦? ...
樓主: 日本太太
go

如果7點出門口,4點半先放學回到家,辛唔辛苦? [複製鏈接]

NNbaby 發表於 20-2-1 10:03
有碌書包好重架,碌過地下再揹上身好污糟,小學生係會前面有水氹都就咁碌過去
...

我個款係架車仔同書包分開的,可以叫姐接個時先帶埋

錯重點

不過唔好講話書包,咁長途返學都辛苦,只係學校附近都貴租,步行範圍租唔到,最後都係要坐校車,只係搬近左少少無咁辛苦

日本太太 發表於 20-2-1 10:11

錯重點

如果學校好心儀,又係一條龍/升中勁,都值得長途跋涉去讀,或者你開名vs,應該有更多具體意見

日本太太 發表於 20-2-1 10:11

錯重點

搬到有點對點校車已經差好遠,未必一定要搬學校附近
朋友仔東九龍去南區,校車唔洗半個鐘,但就要早起身搭校車

NNbaby 發表於 20-2-1 11:07
如果學校好心儀,又係一條龍/升中勁,都值得長途跋涉去讀,或者你開名vs,應該有更多具體意見
...

不是一條龍呀,不過都出名嘅,陳守仁
我自己住屯門
其實搬去元朗,校車時間都好好多了

醒目開學勳章 王國長老

如果可以搬嘅,計劃下囉,話晒一讀6年(順便考慮埋升中校網)

我中小學朋友元朗出油尖旺,不過係女校(以前係直屬)。佢都係 7 點出門口,阿媽車佢返學,然後放學去附近補習社,再夜晚車佢返去。佢咁樣就 6 年,然後中學又係 7 點唔夠出門。計埋姐妹校一共 23X 人爭唔超過 140 個直屬位,佢都考到頭 6 成入返。

TSL 考頭 6 成,都應該係 Band 1 池,係油尖旺裡面「非龍非直屬非聯繫學校」裡面最好。但長遠都係搬好,始終遠左啲,而且屯門網唔利孩子升中。又唔洗搬去學校附近,你有車,搬出少少都已經幫助好大。我暫時都諗到幾個可搬嘅地方,近啲又利升中啲啲。不過都要睇你 budget 幾多。TSL 升中多數都係留係九龍區,尤其多入顏寶鈴、李國寶,所以搬出去好啲。往後讀中學只會越來越繁忙同遲放學,你都唔想仔仔 6 年後返到屋企冇耐就天黑,甚至 6、7 點先補習完返屋企。

回覆樓主:

冇校車, 全程企多, 6年都辛苦, 小朋友書包都重, 如有轆書包, 有學校吾俾用, 建議搬屋。

日本太太 發表於 20-1-31 21:54
因為學校比較遠,7點就要出門口,爸爸送佢返學,放學3點半,然後工人接佢,4點半到家
坐鐵全程無位坐 :thin ...

我同你有d似,住得偏遠返市區小學。早上6:45出門、爸爸車返學,放學坐校車,再在校車站駁車回家,4:30返到。以為咁樣好特別?慢慢發現you are not alone。我小朋友有同學,也是爸爸送返學、放學坐校車,雖然有校車點對點,但校車上車時間6點幾,所以爸爸寧願車返學讓小朋友瞓晏半小時。再誇d係有同學日日包架的士由新界出來返學。而住我那區很多小朋友也跨區返學,人人6點幾便出門。辛苦嗎?其他人聽見一定覺辛苦,但親身經歷過,習慣了又冇乜嘢。小朋友習慣做嘢快手,課堂上如老師畀時間做功課,亦會嗱嗱聲做。本來諗住小朋友在爸爸車上可瞓多陣,點知佢醒左就瞓唔返,現在會利用早上車程溫下習。唯一取捨的,是只會參加星期五的學校課外活動。

雖然說孟母三遷,但香港地真係唔係話搬就搬,負擔得到的,可能住屋面積變小居住環境冇禁理想,仲可能要顧慮埋長老的互相支援。我中學時未有馬鐵,有同學住馬鞍山每天坐巴士三小時來回返學。住得遠的人,自有生存之道。

除非你打算一直在屯門升中,如想升中多點選擇,陳守仁是很吸引的。試一年,如太辛苦轉返入屯門應也不難

1998Ruby1998 發表於 20-2-1 20:53
我中小學朋友元朗出油尖旺,不過係女校(以前係直屬)。佢都係 7 點出門口,阿媽車佢返學,然後放學去附近 ...

介唔介意分享下近啲又利升中的選擇?
如搬的話,我暫時考慮緊
1.元朗2.荃灣3.美孚4.荔景5.奧運
搬去奧運其實真係好貴,同埋好細

WinnieCatCat 發表於 20-2-1 21:43
我同你有d似,住得偏遠返市區小學。早上6:45出門、爸爸車返學,放學坐校車,再在校車站駁車回家,4:30返到 ...

好明白
其實搬出去真係好吸引,但真係只可以搬去兩房細單位。自己物業有三房兩廁,一家四口加狗狗姐姐住岩岩好,搬出去要租返咁大單位真係幾吃力。
同埋我媽媽都係住附近,搬左就少個靠山。
辛苦我諗一定會,只係諗緊佢越來越大,功課越來越繁重,想比多啲時間佢休息下。
如果就返校車時間,近得來又平租的話,我只諗到元朗yoho, 但老公反對,你知啦近排元朗好多事

日本太太 發表於 20-2-1 21:49
介唔介意分享下近啲又利升中的選擇?
如搬的話,我暫時考慮緊
1.元朗2.荃灣3.美孚4.荔景5.奧運

元朗、荃灣都唔夠好,美孚、荔景就好啲。奧運當然最近,但我都知好貴,又細。我諗緊如果你租得起奧運 2房的話,黃埔新村會唔會考慮下?有三房但舊,近返學,升中又可以九龍城,2 萬月租應該有。另外諗起藍田啲居屋 (康X苑),好彩嘅話,匯景同麗港城都可能有盤。上述都有 3 房,但都一定冇 Yoho 咁新,可能都係得實用 450-600 左右。藍田升中 not the best but better。

香港十八區,我只係諗到油塘、TKL係未生過事 (油塘多公僕、TKL 地鐵上蓋搞唔到)。不過我諗上述最安全都係黃埔新村。

1998Ruby1998 發表於 20-2-1 22:17

多謝分享,岩岩即刻睇左黃埔新村啲租盤,呎價都唔平,去到$38,如果咁租奧運仲好,慳返校車錢
九龍東暫時唔考慮住,因為太遠媽咪,所以剩下美孚荔景可以揀。
其實美孚新村係幾好,唯一缺點係舊

以上係「如果搬」的前提下

比起我地個年代,而家啲小朋友讀書已經好辛苦,做父母都盡量想比一個好啲既讀書條件佢,讀唔讀得成就睇佢自己啦

你得一個小朋友嗎?如果得一個我會搬。我而家小朋友都係7點出門,4點零番到。其實小左時間俾佢玩同做功課,勁快又食飯訓覺。

我等埋細女睇下讀咩,都會搬番近學校
慳番好多時間

回覆 日本太太 的帖子

本來都諗起碧麗花園同旺角昌明大廈、富榮花園(富榮花園係 TSL 隔離),應該平過黃埔新村,可以留意下。不過如果你要近娘家嘅話,美孚新村應該最 fit 你,但好似呎價都唔平。租奧運嗰啲你好大機會都係租 2 房,但唔太建議你屈就 2 房,始終你有工人又有小朋友,佢哋兩個冇可能一間房。如果你同小朋友同一間,最多只挨到五六年級,除非之後你畀工人返鄉下+只會三人世界唔會生多個。
嗰陣我屋企都係孟母三遷,為升中而遷。死慳死抵唔去旅行唔豪食唔豪著,終於換到樓。

陳守仁始終冇中學部,呈分一定更繁忙,要好有心理準備同自律先得。雖然話學校唔算谷,但身邊家長都會好緊張,好容易令你動搖、不安。到時候升中又要琴棋書畫,如果加入埋校隊,操練到 5、6 點。

Dordormummum 發表於 20-2-2 01:26
你得一個小朋友嗎?如果得一個我會搬。我而家小朋友都係7點出門,4點零番到。其實小左時間俾佢玩同做功課, ...

就係兩個先煩,仲要唔同性別
如果搬的話,細佬就要再考幼稚園,又煩多樣
到時一個小學,一個幼稚園,唔同地區的的接送都要安排下

1998Ruby1998 發表於 20-2-2 06:03
回覆 日本太太 的帖子

本來都諗起碧麗花園同旺角昌明大廈、富榮花園(富榮花園係 TSL 隔離),應該平過黃 ...

我仲要係一仔一女 同性別屈蛇都可以住同房,但而家我一家五口始終都係要住三房

富榮係好選擇,但唔多租盤,可能要搵下暗盤

讀得陳守仁都係想佢升中理想啲,但如果返放學成兩個幾小時真係好浪費時間,對佢唔公平

好難取捨,呢幾個月諗到頭都爆

日本太太 發表於 20-2-1 14:29
不是一條龍呀,不過都出名嘅,陳守仁
我自己住屯門
其實搬去元朗,校車時間都好好多了

純粹個人認為,為左TSL長途跋涉返學唔多值得。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我地6:15am上校車, 住西貢, 九龍塘名小返學, 4:30pm返到屋企, 幼稚園到而家小二都係咁, 小朋友習慣左, 暫時功課都應付到, 9:00am上床, 9:30pm前瞓, 都觀察緊升高小時功課仲係咪可以應付到, 如果攪唔掂, 可能都要被迫搬出市區

當然, 住慣郊區唔想出市區住....

老實講,如果經濟許可,搬家又維持到原有生活質素,更係個個都住係學校側邊最好。但我估呢樣嘢應該幾唔現實。

咁調返轉,為左小朋友多一小時至個半小時時間訓覺或做功課,你要由住700尺變做住400尺,環境好變做環境一般,你覺得值唔值?呢樣嘢人人唔同。到時住細左,放嘢都冇地方放,小朋友冇地方用,可能又引發爭執。

現實中,我見好多小朋友六點半唔夠就已經上左校車,仲要唔少。我有時通宵加班六點三四返到屋企,樓下已有校車有小朋友。

都係個句,冇得比較,只能睇餸食飯。

可以考慮下駿發花園,在舊油天對面,可以經天橋行去富榮花園,都很方便。雖然近果欄,但屋苑內自成一各,很企理的。有三房一套的則
‹ 上一主題|下一主題