用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 退學好唔好?
樓主: ngwong
go

退學好唔好?  

回覆樓主:

自從過左聖誕節之後我已經退學了

https://hk.news.yahoo.com/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E5%9B%9E%E8%A6%86%E6%9C%AC%E7%B6%B2-%E8%BF%A6%E5%8D%97%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E9%80%80%E5%AD%B8%E8%A3%9C%E5%AD%B8%E8%B2%BB%E4%BA%8B%E4%BB%B6-040347084.html

這是16年的新聞, 其中教育署的回復

就你的查詢,教育局發言人回覆如下:

教育局已就事件向該幼稚園了解有關情況,並清楚表明如學生在該月份未有上課,校方不得向學生家長收取該月份的學費。如學生已經繳交學費並於上課月份中途退學,校方須清楚向家長說明有關處理學費的安排。校方已答應通知家長,不會就需要一個月前通知退學而額外收取一個月學費。

我個人認為(請勿當做法律意見)情況系咁樣

1.教育署會照派二月的津貼給券校

2.教育署表示學費系一年的費用, 意思系停課與否, 只要學生讀足一個學年,就系交尼筆數,退學另計

3.雖然坊間覺得退學要給足下個月學費, 但教育署的角度,最多只要交當月的學費

4.一月就退, 幼稚園想追二月學費好艱難

5.二月退,而幼稚園無提供二月的教學,追學費也頗艱難

所以好多幼稚園至會咁好死,學費減半, 尤其系某間"名幼"逼老師放無薪價都要減學費, 同埋好多學校會提供網課. 因為要keep住話自己有提供教學

PeterWong2012 發表於 20-2-9 22:36
你自己講過乜,你自已知啦

有人怕親身去辦退學會被學校要求交埋2月份學費…

你份人都幾怪喔!我d大家係度討論退吾退學問題,你就強烈自語話人d吾交學費,無人話吾交學費,退學大家都要去學校計清楚交退學書架,呢個步驟咁基本你吾會吾識架!

Winnie8218 發表於 20-2-10 12:55
你份人都幾怪喔!我d大家係度討論退吾退學問題,你就強烈自語話人d吾交學費,無人話吾交學費,退學大家都 ...
以我觀察,該位朋友應該唔系家長,所以先咁怪
我建議不如問下教育局,教育局話要交就交,話唔使就唔使,幫公務員就算Home Office 都應該答到郵件

快樂火雞 發表於 20-2-10 13:39
以我觀察,該位朋友應該唔系家長,所以先咁怪
我建議不如問下教育局,教育局話要交就交,話唔使就唔使,幫公務員 ...

我都覺得係,所以吾使理呢d人,我今日去退左學交埋二月學費了,就算三月返得學,我都吾敢比咁細小朋友返住先,所以退學算啦!

PeterWong2012 發表於 20-2-10 15:54
唔怕得罪呢到既家長講得出口 "交唔交二月學費就視乎自己的廉恥"
比個讚你!
...

唔怕得罪講句,你12年註冊, 平日抄d報紙饍稿, 你幫邊個出Post,你自己明.
我好白咁樣講, 識玩的家長如果唔肯交學費, 幼稚園系無可奈何, 告都告唔入.而且如果一定要追數, 只會給人投訴到教育局, 你估幼稚園會唔會被教育局X亂收費?

只不過宜家大家都唔好過, 我吾教人落井下石, 玩得太大.

我只會講同學校有關的問題, 你都可以問過教育局先, 讓幫公務員系屋企都有野做下.

ngwong 發表於 20-1-31 16:15
現讀2歲班,亦有幼稚園offer ,屋企亦有姐姐照顧。因現在疫情問題,真係想退學。 ...

N班退學冇問題

Poyau    發表於 20-2-29 18:39