用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 停咁耐課保持學習嗎?
樓主: 小乖豬
go

停咁耐課保持學習嗎?  

醒目開學勳章

回覆樓主:

考試取消左, 不過每日都會抽少少時間,跟範圍自己教,再做少少相關練習。

停課不停學 全校跟足時間表網上教學體育、音樂課照上 學生家長齊叫好

https://topick.hket.com/article/2559920/%E5%81%9C%E8%AA%B2%E4%B8%8D%E5%81%9C%E5%AD%B8%20%E5%85%A8%E6%A0%A1%E8%B7%9F%E8%B6%B3%E6%99%82%E9%96%93%E8%A1%A8%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E6%95%99%E5%AD%B8?mtc=40001&srkw=

Poyau    發表於 20-2-11 18:34

回覆樓主:

網上教學仲會有功課哦。雖然唔多。但都保持住每日堅持。

PINK2007 發表於 20-2-6 23:27
你是⬆️門定補習杜老師?d家長唔擔心?只額成績唔顧安全?

我對現在上們補習是否恰當也有點猶豫,此終於補習老師四處走,接觸很多不同的人。補習時,大家距離相信不會有七片磚塊遠,互相感染的可能性不能忽視。
我只準備練習給小朋友,但FTM真是好"著數",我要上班,惟有要靠小朋友自己和電話催促。

IloveJJ 發表於 20-2-11 10:03
唔止ftm著數,好似我哋,我老公home  office, 我仔而家功課有唔識,可以問我、我老公、佢啲舅父。

從來, ...

是的,基層人子女實在無乜得可選擇,孩子想讀書有成好靠自己,佢哋D"自主學習"一般比人高,我平時與阿女去圖書館打等見唔少愛讀書嘅基層小孩子用心學習,有的更主動地問我哋D姨姨唔明白的地方,阿女都感染到這種學習氣氛。

IloveJJ 發表於 20-2-11 10:50
我同你去圖書館見到既情況好唔同。我係見到中產家庭ftm/私人補習老師,單對單餵知識,但個細路係完全無心 ...

唔同區嘅圖書館出現不同Band,我同阿女都鍾意去不同嘅圖書館睇書。

回覆樓主:

昨日開始。上午I pad收功課,每科也有功課。體育都有。下午老師必需要同學online。教功課。上下堂。
視象個人選擇。可熄鏡頭。
我哋高小行電子教學。小朋友已經熟習學校行既程式。所以真係同返學無分別。

https://www.facebook.com/155545491928572/posts/609541959862254/

會呀

回覆樓主:

我屋企果位好適合  learn at home.
佢自己睇 video,  唔明又再睇多次,自己做功課, upload,  仲乖過平時返學。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆樓主:

duplicated.
deleted.

阿囝在琴行每星期上兩堂樂器,單對單,考慮緊三月是否繼續停學呢?

學校網上教學和功課都唔少野,真係停課不停學

SiuBBee    發表於 20-2-19 16:42

virgokaren 發表於 20-2-17 22:12
我屋企果位好適合  learn at home.
佢自己睇 video,  唔明又再睇多次,自己做功課, upload,  仲乖過平時返 ...

我屋企阿細依家轉網上學習,做功課快手到呢!就算係抄寫,因為寫完要影相upload上網,都做得好快,完全唔駛人講,以前三催四請

上禮拜,可能佢班好多同學未做完功課,視像直播時(無規定一定要睇,純吹水),老師話:XXX,你催下你班同學快D交功課喔!

LeeCC 發表於 20-2-19 10:29
學校網上教學和功課都唔少野,真係停課不停學

家姐依家研究緊科IS了忙到甩轆

little_yolky 發表於 20-2-19 17:00
我屋企阿細依家轉網上學習,做功課快手到呢!就算係抄寫,因為寫完要影相upload上網,都做得好快,完全唔 ...

我地無抄寫,只有做題目,錄音

回覆樓主:

網上學習仲多功課過平時!
連 PE,  music, home econ 都有功課。
都好嘅!等佢地吾好當放假,keep 住個 learning mode.
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

Cheeselover 發表於 20-2-11 06:32
我對現在上們補習是否恰當也有點猶豫,此終於補習老師四處走,接觸很多不同的人。補習時,大家距離相信不 ...
我身体唔好,女儿小二开始我就 home office, 父当母职,也由我负责功课,有得也有失。好就与她关系密左,但也有时太紧张她评估与考试对她发了脾气。现在停课更加困兽斗,所以有时关系更紧张。
但因为女儿英文OK,中文只是中等,刚好网上学习很多文言文需要深度解释,我就可尽量帮忙。如最近的 “水调歌头” 及 “赠别”,都唔容易解释的。之后仲要首诗,关于离别在即的心情。。。

我们都是基层,但不一定要往坏方面想,以下是和女儿一起创作有关即将与小六同学毕业分离的诗,和你们分享,不喜请勿插:

与你天天都见面‘
一起学习与玩耍
考试风高与浪急
相互鼓励对挑战

音乐节、朗诵节、合唱团
总有合作与奖项
疫情停课倍思念
愁对六月毕业天

LeeCC    發表於 20-2-29 21:30
LeeCC    發表於 20-2-29 21:29