用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀營養學要求
go

讀營養學要求 [複製鏈接]

如想修讀營養學,請問幾多分才有機會?邊間大學有得讀?謝謝解答

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

初步搵過,應無資助全日制學位課程,一係香港parttime 讀,一係出國讀 (有錯請補充)

謝謝資訊

yihinsze 發表於 20-1-31 13:43
如想修讀營養學,請問幾多分才有機會?邊間大學有得讀?謝謝解答

港大同中大嘅Science 可選Major "[size=14.014px]Food and Nutritional Sciences"

http://aao.hku.hk/sy3/plan-of-study/major-and-minor/

https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/cuhk/JS4601/

yihinsze 發表於 20-1-31 13:43
港姐FYY就係讀HKU營養學,不過,係香港讀完係冇牌既,並不能夠成為營養師,要去外國,有醫院收臨床實習先至可以成為有牌營養師,要留意有啲國家,要揾醫院臨床實習都唔係咁容易,競爭都幾大。

回覆樓主:

應該無記錯,現在HKU space 有個課程是俾讀完HKU 營養學的人讀的,好似是一半課程在香港讀,一半出國。為了學費會平些,亦可得到專業資格。

謝謝各位回覆! 阿囡今年中五,讀文科,但對營養學有興趣,唔知入大學讀營養學要求,現在淸楚多了,再次感謝大家回覆
‹ 上一主題|下一主題