用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三
樓主: manman33
go

呈三  

如最終未能3月9日復課 小六第三次呈分試取消
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1507000-20200206.htm?spTabChangeable=0

武漢肺炎疫情持續,原定中小學於3月2日復課,不過有待教育局最終決定。局長楊潤雄稱,倘再押後至未能3月9日前復課,小六第三次呈分試取消。

教育局局長楊潤雄、常任秘書長楊何蓓茵及香港考試及評核局秘書長蘇國生,今午(6日)舉行記者會,進一步講解停課及有關香港中學文憑試(DSE)的最新安排。

就小六第三次呈分試安排,楊潤雄稱考慮到延長停課影響,學校原定向教育局提交呈分試成績的限期,由4月24日延至5月11日,令學校有較充裕時間安排。

而為了讓學校更清晰指示,倘未能3月9日前復課,學校毋須進行第三次呈分試,令小六學生的派位組別,將根據小五下學期、小六上學期的校內成績做決定。

就早前將中小學等學校的復課日期訂於3月2日,楊潤雄稱有待評估,不會草率復課,當具備復課條件後,教育局才正式決定復課日期,亦會預早公布讓學校作出安排。

https://topick.hket.com/article/2557686?r=cpsdlc

始終仍有未知之數,依然心掛掛

如9/3未能復課,便取消呈分試三

咁即係又要心掛掛,又繼續等

manman33 發表於 20-2-6 14:32

agree!

littlebbcstar 發表於 20-2-6 11:05
吹下水 大家小朋友小六 有無比佢地入廚?

有、小五已可自己整簡單飯餸。

manman33 發表於 20-2-6 14:32

係呀!又係繼續等

pingapinpin 發表於 20-2-6 14:33
係呀!又係繼續等

又係繼續等

回覆樓主:

局長可唔可比個肯定d既方案呢!

bbexpect 發表於 20-2-6 14:36
局長可唔可比個肯定d既方案呢!
其实想真下3/2真係復,俾得2~4星期教書,教得D乜?又考得D乜呢?况且好多呈三原本就在2月中至底,更加傖促。我觉得教局已有倾向接纳教協意见唔考,3月9係加个保險,萬一真係无事先有呈三。反而教局面对DSE 仲头痕。

回覆樓主:

一個確定的方案可以給家長預先有準備作安排, 好過無所適從。
學校又不能因此而確定最新考試日期。

bbexpect 發表於 20-2-6 15:20
一個確定的方案可以給家長預先有準備作安排, 好過無所適從。
學校又不能因此而確定最新考試日期。
...
但楊潤雄好明顯想將可能延期考呈三試責任交給小學自己決定因為有些學校3月初考呈三﹑或者三月底考呈三﹑或者4月初考呈三

JojoDad 發表於 20-2-6 15:00
其实想真下3/2真係復,俾得2~4星期教書,教得D乜?又考得D乜呢?况且好多呈三原本就在2月中至底,更加傖促 ...

即使係,都應該最盡等到2/3就算,點解要加多7日??又要拖

pingu_k 發表於 20-2-6 15:28
即使係,都應該最盡等到2/3就算,點解要加多7日??又要拖

EDB似乎傾向繼續有呈三
呈三上EDB由24/4延兩星期多至11/5
這樣安排復活假後考呈三亦夠時間

nillnill 發表於 20-2-6 15:27
但楊潤雄好明顯想將可能延期考呈三試責任交給小學自己決定因為有些學校3月初考呈三﹑或者三月底考呈三﹑或 ...

唔係,係未有馬交同學既功課抄啫
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-2-6 16:19
唔係,係未有馬交同學既功課抄啫

有得抄, 都怕抄到唔湯唔水 ! mouth:" />

其實我覺得今日教育局開呢個記招都費費地,講真,就算3月2日復到課,如果要考呈分,都係一定响三月底前全部搞掂,趕課程、定考試範圍、改卷、計分、派成績,一定唔能夠遲過4月,因為學校開始放復活假,我唔信三個星期內乜都搞掂晒囉
好明顯教育局又唔敢孭穫,將個波踢番俾學校

rion_husky 發表於 20-2-6 16:50
其實我覺得今日教育局開呢個記招都費費地,講真,就算3月2日復到課,如果要考呈分,都係一定响三月底前全部 ...

呈三上EDB由24/4延至11/5,我唸如9/3 復課, 即有機會係復活假後考呈三、即16/4-30/4 這時段考。

回覆樓主:

佢延遲到11/5呈分,好明顯預時間復活節後考,但講真就算咁做,無論家長學生或是學校老師,都係一齊趕到要命