用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明年生B,升小超容易抽
go

明年生B,升小超容易抽

話時話,當年沙士冇乜人生BB,結果翌年出生率超低。只要是沙士翌年出生的小孩,由幼稚園、到小學、到中學,名校是任揀的,升小的話,當年乙三都入到拔萃,乙五都入到軒官,學額keep住高過學童。各位家長,有危就有機,反正冇返工,不防閉門造❤️。

其實呢個時間陀仔是非常之大壓力

回覆樓主:

醒目開學勳章 王國長老

gglover 發表於 20-1-29 13:32
話時話,當年沙士冇乜人生BB,結果翌年出生率超低。只要是沙士翌年出生的小孩,由幼稚園、到小學、到中學, ...

我仔係2004出世
幼稚園,考到聖保羅堂,skh都係waitlist最後因應佢需要,揀左間非名幼
唔係名幼,當年幼稚園同學,考到直私一樣得好少數,當年港同考生千幾(非名校嘛)無而家咁癲,但一定唔係任揀
乙5無可能入軒官,入李賜豪就有份! (佢果班幾個)(幼稚園在12網多區內家長),乙1直入聖保祿係真嘅

Arabellahk    發表於 20-1-30 00:09

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2211971 請問軒小PM面試

當年填軒官乙二都唔入,要叩門,樓主吹得太大了

回覆樓主:

回覆樓主:

話時話,當年沙士冇乜人生BB,結果翌年出生率超低。只要是沙士翌年出生的小孩,由幼稚園、到小學、到中學, ...

我女2004年出世,當年抽同區一線小學,有4個朋友自行20分去抽,只有2個自行入到,其中一個係我女。

唔係想像中咁易。

你忽略左,當年都冇咁多人會做超大 B。所以今年尾段出世個啲可能加入競爭。更何況,仲有 1. 有新移民一齊落黎爭,有啲新移民家長質素好高,所以小朋友都好強 2. 依家嘅小朋友裝備好強,考小、叩門能力唔會降低。

乙五冇可能軒小,寶血就話有可能。

gracelam 發表於 20-1-29 17:11
我女2004年出世,當年抽同區一線小學,有4個朋友自行20分去抽,只有2個自行2入到,其中一個係我女。

唔係 ...

數據顯示出生率低成功率較高
但未至於去到隨心所欲的境況

https://www.schooland.hk/post/psa00

到時少左學童咪又殺校cut班

Arabellahk    發表於 20-1-30 00:11

delete

gracelam 發表於 20-1-29 17:11

我女2004年出世,當年抽同區一線小學,有4個朋友自行20分去抽,只有2個自行2入到,其中一個係我女。

唔係 ...

自行二?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-2-2 01:57
自行二?!

打多左個2字
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

注意健康及考慮經濟問題才去生B的只會係香港人想當年沙士未有雙非單非,政府又好似未有引入每天150大陸人來港,同埋那些年又冇乜南亞裔人

今時唔同往日,就算香港人唔生,d新移民,南亞裔人一定生,佢地重要分分鐘好好彩统一派位派了去bank 1學校,所以香港遲早成為多元化民族國家了

katrinamama 發表於 20-2-2 10:25
注意健康及考慮經濟問題才去生B的只會係香港人想當年沙士未有雙非單非,政府又好似未有引入每天150大陸人來 ...

香港幾時變成一個國家?

npp221    發表於 20-2-4 14:16

咁嘅時勢仲稔住抽學校,去醫院產檢都嚇饗懵(emoji)

充斥假消息

964000 發表於 20-2-3 13:31
咁嘅時勢仲稔住抽學校,去醫院產檢都嚇饗懵(emoji)

無錯,好多人轉去私院生。