用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Music Theory exam cancelled
go

Music Theory exam cancelled [複製鏈接]

學理考試取消https://hk.abrsm.org/en/about-us/news/articles/the-music-theory-exam-in-hong-kong-on-the-8-february-has-been-cancelled/

Poyau    發表於 20-2-1 16:42
   1    0    0    0

回覆樓主:

唔知會推遲到6月同批考定點呢。

過往有經驗嗎 ?

puiisann 發表於 20-1-29 19:46
唔知會推遲到6月同批考定點呢。

過往有經驗嗎 ?
從來無postpond 過,邊有過往經驗。希望佢改期,再可遲報 8-11月,否則邊趕到出成績報名。(今年 piano syllabus 又寫只可用到 2020 12月,報唔到今年,出年都唔知用唔用到 2019-2020 本書,雖然過往話可以overlap年份 ,但今年暫未白底黑字話得呀)

Gina11 發表於 20-2-2 14:03
從來無postpond 過,邊有過往經驗。希望佢改期,再可遲報 8-11月,否則邊趕到出成績報名。(今年 piano syl ...
可以,2021全年都仲可以用2019-2020的syllabus

親自打電話問過考評局音樂組

wymyvonne 發表於 20-3-7 23:23
可以,2021全年都仲可以用2019-2020的syllabus

親自打電話問過考評局音樂組
一直都可以 overlap , 不過我prefer 官方 black n white 寫出黎。(因為以往官方網會好清楚咁寫出黎架) 好似家下咁,新聞報左就大家當真咁傳,我想有D理據係手囉 !

對,6月又取消埋。得返 10月。上次話要家長簽同意書,承諾知悉要 6月呢次樂理合格先可考 6級以上考試 (即係先報名,樂理failed 會退返樂器考試費)家下唔知點安排呢 ?
會唔會照考,等 出左樂理result 先發還樂器考試成績 ??

回覆 Gina11 的帖子

唔係要有5級樂理合格成績單或證書, 先報得6-8級? 冇證書你報到今年8-11月琴試?

galaxiiy 發表於 20-3-25 20:53
回覆 Gina11 的帖子

唔係要有5級樂理合格成績單或證書, 先報得6-8級? 冇證書你報到今年8-11月琴試? :quest ...
取消 2月考試時,HKEAA的確有叫監護人簽同意書,話可以照報 8-11月,但要等 6月樂理考試合格先考得。否則,係會退還 已報的樂器考試費。而家連 6月都取消,咁上次呢個 agreement 係點我當然唔肯定喇。但不否定,有家長因此已報名6級以上樂器考試。
‹ 上一主題|下一主題