用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家子女2月half term 回港嗎?
樓主: Brianmommy
go

[英國] 大家子女2月half term 回港嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

2月份訂了Finnair 倒頭飛,terms係no change / no refund,而家可以全數退款

剛剛我都收到我兒子學校的電郵,勸喻boarders 於Easter Holiday 留英,亦都告訴所有客長或Visitors, 如果在最近有到過中國的,需要在英國隔離14天後始可以到學校。所以我都煩緊怎樣安排,我仔原訂於4月中旬要去家庭醫生處打埋最後一針HPV,明天都要問吓家庭醫生怎麼處理。host family 方面,我亦即時WhatsApp 我仔guardian,問清楚我要幾時之前需要確認是否留英之安排,至於機票,我都打定輸數。

bigbrother 發表於 20-1-31 18:34
2月份訂了Finnair 倒頭飛,terms係no change / no refund,而家可以全數退款
咁幾好喎!芬蘭航空原本都係轉機好選擇之一,今次要比讚。我仔上次聖誕返香港都係坐芬蘭航空。

回覆樓主:

CX hotline打左幾次,每次半個鐘都冇人聽,想cancel flight問details都唔得, 唔通真係冇人返工?

woodylam 發表於 20-2-1 12:41
CX hotline打左幾次,每次半個鐘都冇人聽,想cancel flight問details都唔得, 唔通真係冇人返工?
...

CX hotline 不嬲都難打,有冇log in去「自助訂位管理服務」睇吓有冇呢幾句彈出嚟?
「重新訂位手續費豁免:
我們明白你的行程可能因意外事件而受到影響。因此,你可享有特殊的重新訂位豁免權,以便你重新安排旅程。請注意,重新安排需在 2020年02月29日 星期六 前作出,出發日期應在 2020年01月31日 星期五 至 2020年06月30日 星期二 之間。您的旅程可能因服務受阻而受到影響,因此我們會豁免您的重新訂位手續費。」
有就網上搞掂。或者,如果只係問嘢,又係Marco Polo,就試 Marco Polo hotline。

lmhcoffee 發表於 20-2-1 13:33

CX hotline 不嬲都難打,有冇log in去「自助訂位管理服務 ...

Thanks! 我試下上網攪先,本身我想取消機票,但係non-cancellable, 想問清楚有冇特別安排

katrinafu 發表於 20-1-28 21:29
大家可參考一下:

回香港及澳門是否不受影響?

woodylam 發表於 20-2-1 12:41
...

No cancellation waiver,只可以free rebooking六月前飛

cfs 發表於 20-2-1 19:00
No cancellation waiver,只可以free rebooking六月前飛

咁衰架,芬蘭真係好好,打個電話取消就可以,全數退回信用卡

cfs 發表於 20-2-1 19:00
有冇打上去嘈下?

其實點解要嘈呢,每間公司有自己政策,另一間做得寬鬆d就代表佢唔啱?買票時已經知係冇得cancel, 宜家可以free rebooking已算唔錯啦,調轉頭諗,如果你加咗錢買貴機票可以free cancellation,  其他人嘈吓又可以free cancellation,  咁係唔係又要打去嘈。香港人呀...

Brianmommy 發表於 20-2-1 21:35
有冇打上去嘈下?

聯絡左英國,已經提供埋英航維珍芬蘭航空及其他航空相關資料,不過佢哋一直以來做法都係咁,只可改不可退

喧嘩 發表於 20-2-1 20:57

國泰係咁。佢時間岩我所以選擇佢,無計

bbba05 發表於 20-2-1 21:46
其實點解要嘈呢,每間公司有自己政策,另一間做得寬鬆d就代表佢唔啱?買票時已經知係冇得cancel, 宜家可以f ...

可能佢用唔岩字形容姐,邊係嘈丫,只係再提供其他航空公司相關資訊,大家同樣直航來往香港,希望他們可以多加考慮一下咋我吾識嘈人亦吾會啦,鵝下佢等到出發前一天先申請退票,罰三千都冇辦法,改日子都唔岩學生用

請問有無人打到電話去英航改機票或查詢? 我打咗好多次都不停叫人waiting, 等咗個半鐘都無人接聽,請問大家有無人打到?

佑心 發表於 20-2-3 16:15
請問有無人打到電話去英航改機票或查詢? 我打咗好多次都不停叫人waiting, 等咗個半鐘都無人接聽,請問大家 ...

我今日等左四個鐘頭,仲比佢cut埋線,跟住再打去,選擇英文,即刻有人聽,不過係印度人,好難溝通,每句說話都要重複講兩次。

免費取消咗今個月出發嘅機票。

回覆 Chole 的帖子

非常感謝妳回覆,我會試吓

Chole    發表於 20-2-3 16:59

喧嘩 發表於 20-2-1 20:57

維珍都係打個電話就全數退回。

佑心 發表於 20-2-3 16:15
請問有無人打到電話去英航改機票或查詢? 我打咗好多次都不停叫人waiting, 等咗個半鐘都無人接聽,請問大家 ...
我打左1個鐘, 最後完成退票

回覆 佑心 的帖子

BA 可以fully refund就算不可退或改的機票
‹ 上一主題|下一主題