用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家子女2月half term 回港嗎?
go

[英國] 大家子女2月half term 回港嗎?  

聽聞有學校要求回英後要隔離14天😓

醒目開學勳章

Brianmommy 發表於 20-1-27 22:38

暫時未收到學校通知,如果要自行隔離14天,Home stay會否願意接待?

邊間學校?香港定大陸學生?

我女的學校已出通知勸喻2月termbreak 留在英國唔好回中國內地,學校term break會繼續開放學生留宿及膳食。本來我女留在監護人家庭,但昨晚收到通知監護人唔可以接待(我估因為肺炎),所以term break改留在學校。

3b 發表於 20-1-27 23:22
暫時未收到學校通知,如果要自行隔離14天,Home stay會否願意接待?

我學校有通知要隔離14日呀,及我的寄宿家庭2月不接待,termbreak 會留在學校住.

回覆樓主:

我仔學校話大陸生回家再返英國,要隔離14天。我估香港人也需要,所以全部沒有人half term回家。

回覆樓主:

我都剛收到監護人通知, Half term回去要隔離14日, 但冇homestay會接待, 最後決定一定要留英了, 買咗特價機票,預左冇得claim了

woodylam 發表於 20-1-28 17:27
我都剛收到監護人通知, Half term回去要隔離14日, 但冇homestay會接待, 最後決定一定要留英了, 買咗特 ...

你試下打比airline問一問加錢改機票,得唔得?我試過維珍,我買的都係平票,講左無得cancel, 但可以改期。我改過一次,£150改機票的費用,和付機票差價,共3千幾。

回覆樓主:

我擔心復活節都唔可以回來

MrsFung 發表於 20-1-28 18:09
我擔心復活節都唔可以回來

剛剛同囡囡講Easter 假期,有可能 返唔到香港,只怕回港後暫時唔比入英國境
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-1-28 18:26
剛剛同囡囡講Easter 假期,有可能 返唔到香港,只怕回港後暫時唔比入英國境
...

如果復活節唔回來,唔知有無寄宿家庭會收留佢呢,因個假期都幾長。

醒目開學勳章

一家三口 發表於 20-1-28 18:26
...

希望疫情受控, 在2月尾前消失, 患者早日康復!

MrsFung 發表於 20-1-28 18:31
如果復活節唔回來,唔知有無寄宿家庭會收留佢呢,因個假期都幾長。
...

有成23日,希望學校會開放啦
其實係一家四口子

3b 發表於 20-1-28 18:42
希望疫情受控, 在2月尾前消失, 患者早日康復!

希望人人 會帶口罩出街,病毒 就會絕跡
其實係一家四口子

我小朋友學校話如果家長、學生、或者監護人去過中國,就要申報。

我已經訂咗機票二月去開家長會,而家唔知學校歡唔歡迎?會否當香港係中國嘅一部份?

TTEE1819 發表於 20-1-28 17:31
你試下打比airline問一問加錢改機票,得唔得?我試過維珍,我買的都係平票,講左無得cancel, 但可以改期。 ...

謝謝你的建議!

大家可參考一下:

https://www.gov.uk/guidance/wuhan-novel-coronavirus-information-for-the-public

醒目開學勳章

剛收到監護人電郵, 勸喻2月half term不要回港, 因為之後回英國有可能被要求隔離, 但到時未必有home stay願意接待, 所以提醒家長要盡快決定是否要安排留英住宿

係呀,我女學校,點算,機票一早買左

喧嘩 發表於 20-1-29 00:19
係呀,我女學校,點算,機票一早買左

我都係一早買哂機票 , 影響緊是兩套機票呀 !