用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家子女2月half term 回港嗎?
樓主: Brianmommy
go

[英國] 大家子女2月half term 回港嗎?  

lwi 發表於 20-2-4 23:34
回覆 佑心 的帖子

BA 可以fully refund就算不可退或改的機票

請問你是直接航空公司官網買機票嗎?
我在Skyscanner 找gogogate 買左國泰機票,要找返gogogate 定可問國泰呢? 因為gogogate  是外國網,我好怕用英溝通呀

MrsFung 發表於 20-2-5 20:49
請問你是直接航空公司官網買機票嗎?
我在Skyscanner 找gogogate 買左國泰機票,要找返gogogate 定可問國 ...

國泰吾可以waive refund penalty,睇官網公佈一樣,只可以更改日子六月前。聯絡出票旅行社做更改

回覆樓主:

好似開始有好多 racist attacks against Chinese。各位小朋友放假都叫佢哋盡量唔好外出, 一定要出去就最好有人陪。

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-2-5 22:50
好似開始有好多 racist attacks against Chinese。各位小朋友放假都叫佢哋盡量唔好外出, 一定要出去就最好 ...
你們出外都要小心, 市面上是否亞洲人才戴口罩?

我買左四月頭國泰,佢出到二月廿九號。好多公司出到三月三十一日。我都係等佢點。而家想定各種可行方法,睇下點應變。

回覆樓主:

接到學校的通知,家長盡量不要在2月 half term break到英國探孩子。今日聯絡BA, 等左15分鐘,職員好理解現況,所以快速替我們處理cancellation, 全數退回。

取消或改日期都可以,沒有penalty。

回覆樓主:

打唔到電話去CX cancel ticket(已明白沒有得退款), 如果no show, 知唔知有冇penalty?

woodylam 發表於 20-2-6 17:34
打唔到電話去CX cancel ticket(已明白沒有得退款), 如果no show, 知唔知有冇penalty?
...

你幾時飛?
如果仲有時間,繼續call,唔洗灰心,一定打到。退到幾多就幾多。
有無no show penalty, 真係要睇張票在issue出來時有無講明這限制。

非常時期,可以留意CX 官網上 travel alert, 會一直更新special ticketing T/C,在這情況下任何class機票退改條款基本上會劃一。 如果經agent訂票,就要通過agent退改。

醒目開學勳章

...

5月會回來嗎?改期會否損失少些

3b 發表於 20-2-6 20:17
5月會回來嗎?改期會否損失少些

5月不會回來了,復活節又已買票,還有一個星期,現在惟有等下有冇新消息,謝謝各位回覆(emoji)

醒目開學勳章

woodylam 發表於 20-2-6 20:31
5月不會回來了,復活節又已買票,還有一個星期,現在惟有等下有冇新消息,謝謝各位回覆(emoji)
...

2月張票改Easter (免費), Easter張票改遲些又可以嗎?

3b 發表於 20-2-6 20:52
2月張票改Easter (免費), Easter張票改遲些又可以嗎?

Easter用BA, 不會改了

3b 發表於 20-2-6 12:37
你們出外都要小心, 市面上是否亞洲人才戴口罩?

而家未出london,暫時都ok , 亦都盡量少出去 。其實係Heathrow 過咗immigration 冇耐啲人就開始除口罩. 我喺central bus station淨係見到asian戴口罩。

...

Cx一定有no show penalty所以如果官網訂,上網取消再申請退款,起碼可以退稅!

https://www.reuters.com/article/ ... virus-idUSKBN2001UT

Oop, third case! Overheard the case was around Brighton.

Yes, 無論如何,原先出發日期前一定要做booking cancellation;不然,會收no show penalty.

印象中,所有人都可以做online booking cancellation;之後再安排refund

lwi 發表於 20-2-4 23:34
回覆 佑心 的帖子

BA 可以fully refund就算不可退或改的機票

今日都打咗去BA,不過只知2月機票可全退,但 復活節4月機票就未有 指引消息,要再等
DouglasMaMa :lol

回覆 cfs 的帖子

Cx買票時是有no show 罰款,咁又不可退票。如果改吾到期去吾到,那是否no show。我覺得呢個情況,航空公司係未應該有指引。如果改完又吾俾入,可否再改。真係好多變數

醒目開學勳章

ydoris 發表於 20-2-7 09:12
回覆 cfs 的帖子

Cx買票時是有no show 罰款,咁又不可退票。如果改吾到期去吾到,那是否no show。我覺得呢 ...

這個case可以取消, 不過無得全數refund, 只能退稅. 如果沒有取消機位又不出現, 才會收no show fee.