用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家子女2月half term 回港嗎?
樓主: Brianmommy
go

[英國] 大家子女2月half term 回港嗎?  

TTEE1819 發表於 20-1-29 18:16
參考以下
謝謝TTEE1819

3b 發表於 20-1-29 16:59
我原本2月中飛過去陪阿仔睇大學, 現在擔心學校都要他隔離14天, 因為我們來自香港, 現在都不知道怎樣好  ...

2月中阿仔都返香港 ?  

還是阿仔不回港,你飛過去和他一齊去看大學 ?

喧嘩 發表於 20-1-29 17:33
打去航空公司,2月我可以refund, 但3月尾就同你一樣影響兩套機票,仲要復活節買晒機票去旅行,唯有見步行 ...

我問了Airline , 2月回港機票只能作放棄, 因為改機票$1800手續費,但要3月5日前出發, 咁即是與放棄沒分別。

2月23日/ 3月27日 套機票建議我退票 , $2000手續費。

咁就27/3  再出另一套機票 , 但其實今個學年機票都出哂。

katrinafu 發表於 20-1-29 20:08
我問了Airline , 2月回港機票只能作放棄, 因為改機票$1800手續費,但要3月5日前出發, 咁即是與放棄沒分 ...

3月唔好諗住啦,到時先算。
宜家咁多航空公司都可以退票,你再等下,應該越來越多

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 20-1-29 20:04
2月中阿仔都返香港 ?  

還是阿仔不回港,你飛過去和他一齊去看大學 ?

我們飛過去join佢一齊去睇大學, 下午已經收到學校電郵, 勸喻學生於2月half term和Easter都不要返香港, 我已經發電郵問我們飛過去的話, 之後阿仔是否要接受隔離, 現在等回覆。 打亂了我們的計劃, 煩!

katrinafu 發表於 20-1-29 20:08
我問了Airline , 2月回港機票只能作放棄, 因為改機票$1800手續費,但要3月5日前出發, 咁即是與放棄沒分 ...

你係咪 CX  機票? 我 3 月都同樣買咗, 就算有得改都好多限制, 多數用唔返, 等同於放棄

3b 發表於 20-1-29 20:40
我們飛過去join佢一齊去睇大學, 下午已經收到學校電郵, 勸喻學生於2月half term和Easter都不要返香港,  ...

剛剛收到監護人電話,受影響為二月及Easter.我仲book 了機票明晚飛去開家長會。

現在查緊學校是否仍接待香港來的家長開家長會。
二月應不回港,現查緊有冇homestay.
Easter 有心理準備唔返來。

煩!

2月half term break 得果一個星期多D,所以無打算返香港,一早安排左去host family 度。三月尾返香港機票買左,希望二月尾疫情好轉啦,否則只能放棄機票留起英國安全D,要隔離既邊有家庭肯接待吖!

啱啱半小時前收到學校通知話一直關注肺炎事件,雖然學校無來自湖北省既學生,但half term break 會建議中國及香港學生不要回國,如果回國後會根據英國衛生部指引,學生最少隔離一星期並取得專業醫療報告才可回校。
所以我估家長都唔可以去英國學校,仔女返香港後一定要隔離,只係早D通知定遲D通知既分別。

MrsFung 發表於 20-1-28 06:27
我女的學校已出通知勸喻2月termbreak 留在英國唔好回中國內地,學校term break會繼續開放學生留宿及膳食。 ...
你女一直留起英國無離開,點解唔接待?好似無咩道理喎!

yuyueng 發表於 20-1-30 00:50
你女一直留起英國無離開,點解唔接待?好似無咩道理喎!

監護人公司通知我時只話host not available,及因我學校half term會繼續開放,叫我留在學校,佢仲話如果我想找另一寄宿家庭都可以,但因肺炎情況,未必一定揾到,叫我盡快決定。
學校有其他中國內地生,我女都話驚有同學暗地裡回家。

MrsFung 發表於 20-1-30 01:25

監護人公司通知我時只話host not available,及因我學校hal ...
其實令千金一直起英國跟本同肺炎無關囉!好彩學校開放,咁都好D,唔係都唔知去邊,你個監護人公司唔係咁幫到忙,可否透路下係咩英文字母開頭既監護人公司?

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-1-30 00:46
啱啱半小時前收到學校通知話一直關注肺炎事件,雖然學校無來自湖北省既學生,但half term break 會建議中國 ...

今早收到學校第二個電郵, 講明學生最好留在英國, 不要回中國或香港, 而家長由中國去的必須隔離14日, 香港暫時未有相同要求, 但是疫情每日在變, 他們都建議非必要的話不要到英國, 為左大家著想,我們要取消行程了

yuyueng 發表於 20-1-30 10:58
其實令千金一直起英國跟本同肺炎無關囉!好彩學校開放,咁都好D,唔係都唔知去邊,你個監護人公司唔係咁幫 ...

BW呀, 但我覺得唔差,跟進暫時都幾好的。我擔心復活節唔返來,揾唔到寄宿家庭,因長假學校多數唔開。如果找寄宿家庭要早些通知監護人公司幫忙。我打定輸數要放棄CX來回機票。

3b 發表於 20-1-29 20:40
我們飛過去join佢一齊去睇大學, 下午已經收到學校電郵, 勸喻學生於2月half term和Easter都不要返香港,  ...

Easter都唔返?成個月點搞?

3b 發表於 20-1-30 12:23
今早收到學校第二個電郵, 講明學生最好留在英國, 不要回中國或香港, 而家長由中國去的必須隔離14日,  ...

學校冇 email俾家長,但係 guardian 話有咁嘅安排,我改咗機票,2月1號飛。

MrsFung 發表於 20-1-30 13:26
BW呀, 但我覺得唔差,跟進暫時都幾好的。我擔心復活節唔返來,揾唔到寄宿家庭,因長假學校多數唔開。如果 ...
Easter 返唔到香港就會嘥左二套機票呀,仲成三個星期假咁長,機票一早買左啦。

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-1-30 17:11
Easter都唔返?成個月點搞?

如果Easter都未能控制疫情, 我都唔知點算好

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-1-30 22:50
學校冇 email俾家長,但係 guardian 話有咁嘅安排,我改咗機票,2月1號飛。

老公都有叫我提早飛, 自我先行隔離14日, 但要返工, 無可能放咁長假, 昨天打去CX又未能接通, 今日要再問下機票改日期安排, 就算改到都唔知改到幾時好。 祝你旅途順利, 身體健康!

我買左四月過英國倫敦,諗住夠阿囡落倫敦會合。而家係未可吾去得。未收到學校點安排。我去一星期,未隔離完都要走啦!