用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 女生的出路
樓主: DOCTORGG
go

女生的出路 [複製鏈接]

bestwish 發表於 20-4-27 16:24
其實教大畢業, 會唔會搵唔到工?  是否學校每年都請新老師 ?

聽聞新老師好多都係合約制。 好似好冇保障 ...

呀女話想教書,請問應該係邊到讀會優勝啲?謝謝

回覆樓主:

sorry ,大家誤會左我意思。我既意思係讀教育學士出嚟易搵到工嗎? 唔係話讀教大唔好。

醒目開學勳章 王國長老

ecma1 發表於 20-4-27 18:50
呀女話想教書,請問應該係邊到讀會優勝啲?謝謝

教中學小學幼稚園,都有唔同答案
幼教暫時仲係教大較佳,自資的話浸大都好,中大港大新,未知
教中學小學就應該中大港大較好,因收生分數高老闆會鐘意,港大教育系本身全環排名都高
聽講教中學教小學都有唔同資歷,有d可教中教小,有d只中不可小,我唔太識分,選科前要留意睇清楚
留意(我唔100%肯定)如果不是教育學位,(有d係bachelor of art)之後要讀pgde至可教書,但pgde競爭好大,好難入到

多謝哂!

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-4-27 20:50
sorry ,大家誤會左我意思。我既意思係讀教育學士出嚟易搵到工嗎? 唔係話讀教大唔好。
...

都唔係新鮮事,聽左好耐了。學位畢業應可做學位教師,但無位只能offer文憑教師,甚至助教
不過真實有幾嚴重我就唔清楚。我相信咩資歷,同識唔識人,都一定有影響

Charlotte_mom 發表於 20-4-28 09:10
都唔係新鮮事,聽左好耐了。學位畢業應可做學位教師,但無位只能offer文憑教師,甚至助教
不過真實有幾嚴 ...

我试试用另一角度分享一下我的经验。

我家CEO在二十多年前由商界转入教育界,当时初衷就是因为想机构假期跟儿子假期相近,她是大专以上的机构。第一年在时间上十分理想,同时间可以在大学修读教育文憑,及后完成博士学位。

到第二年之后就会有変化,因为要暑假负责收生,暑期活动,学生暑期实习,海外交流,北京奥运会等等,暑假及长假期要斩开放,如果自己是高层自己放长假,不理非教学工作,你亦好难续约。

上面有人提到几点放工,但沒有讲几点返工,亦设有讲是否官校,抑或其他学校。官校唔衰严重罪行,係好难炒的,职级低但有工会撑,但津直大部份是合约,较易管理!

你说教席的分类正确,但出生人口一直下跌,教席只会跌机会大於增长,现在毕业有TA已经执到了。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-4-29 12:03
我试试用另一角度分享一下我的经验。

我家CEO在二十多年前由商界转入教育界,当时初衷就是因为想机构假期 ...

咦!似乎要叫呀女要再三考慮是否真想做老師?

前景好似幾險峻!

ecma1 發表於 20-4-29 13:01
咦!似乎要叫呀女要再三考慮是否真想做老師?

你可以多听多了解,在EK近年很多讯息及观点跟现实有很大差距。你如果见到一些网友以单一例子,缺乏通用性及前因后果,你就要问多些业内人士,或者可以信任的网友及版主!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ecma1 發表於 20-4-29 13:03
前景好似幾險峻!

香港的下一代靣对很严峻的挑战,这是不争的事实,整个社会倾向政治凌驾专业及商业決定。

作为家长要小心,跟孩子多些沟通,让他们更明白未来社会及世界的转变,培养独立思考,对前景要乐观,有危自然有机,这些品格会在职场有优势!

謝謝分享

ANChan59 發表於 20-4-29 13:27
香港的下一代靣对很严峻的挑战,这是不争的事实,整个社会倾向政治凌驾专业及商业決定。

作为家长要小心 ...

金石良言

ANChan59 發表於 20-4-29 13:27

作为家长要小心 ...
家和萬事興.希望所有香港人為年青人未來努力!
年青人也要在智慧.
保持美好善良的心.
腳踏實地努力。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

海之風 發表於 20-4-23 20:15
B K果邊有D人成日講老師其實冇物假期,長假要返學校做野,又 早出晚歸,除了紅白二事外,自己仔女的家長日 ...
依样真

‹ 上一主題|下一主題