用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 delete
樓主: 270496
go

delete [複製鏈接]

回覆樓主:

It is Just a game.It is a learning experience for the family to put sensible rules on playing games.

ar_mak 發表於 20-1-27 21:46
其實兩位S網友,一講到教育,就好似年初三打邊爐,不知6死誰手。一個湊仔叻,一個湊女叻,又何必既生渝何 ...

我屋企有部Play Station,買咗成年玩唔過十次,我對阿仔講:「你今次做錯,嘥咗幾千蚊!」

我好似咁多年都無買過遊戲機畀2個細嘅玩過,返而阿媽到細女初中就有買過,人有我有咁啦,手游佢地大個都有手機同 laptop ,自然有玩啦,不過又無太沉迷。

Jane1983 發表於 20-1-27 20:17
回覆 shadeslayer 的帖子

算係同意。咁多年來,我在幼稚園開始有比我女玩ipad,小四定小五有買任天堂switc ...

小一? sorry. 大前題係 age appropriateness.

同意。

Jane1983    發表於 20-1-27 22:09
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我都有同我老公講話佢沉迷到不受控制,點知老公話唔想個仔好似我自己一樣無乜童年回憶。我老公都算事業有d成就,相反話我讀書多但又唔見我工作出色!

回覆樓主:

回覆 270496 的帖子

佢咁有成就,又咁有見解,呢個學期亞仔功課、測考由佢負責。
如果成績更好,就大家開心。否則,佢自己想辦法。

我仔小學時都打爆機,冇記錯小一開始,但慢慢大個已經越打越少。 初中更加少打機,打得最多係同親戚食飯時得佢一個細路超無聊。
打機唔算罪大惡極, 我仔大個左會上網自己學寫program。 寫個game出嚟畀同學玩.
最緊要幫細佬 發掘其他興趣 我鍾意 戶外活動細路仔好奇心強喜歡探索大自然.
我唔敢喺度亂吹打機,因為個個細路唔同性格。
細路讀書生活越苦悶,越會沉迷打機。 細路有發展其他更好玩的興趣就不太 擔心沉迷打機。 我仔話打機打得多都悶。

270496 發表於 20-1-27 22:51
我都有同我老公講話佢沉迷到不受控制,點知老公話唔想個仔好似我自己一樣無乜童年回憶。我老公都算事業有d ...

沉迷到不受控制--->這是個大問題. 健康上網打機是目標我老公都算事業--->他的成就與您兒子的問題無關
http://www.hkcnp.org.hk/fileadmin/user_upload/activities/2019/05_2/MD2019_WS2.pdf

打機可以戒嗎?
❖ 找到興趣和目標、不要只顧打機
❖ 尋找有興趣的發展方向
❖ 自律、家長/老師協助制定娛樂時間表
❖ 其他的吸引力補足成功感/ 朋輩相處方法,如:享受與朋友一起的友誼滿足、
感情關係、偉大的感覺、運動等
❖ 健康上網/打機是目標

溝通的藝術❖ 多正面溝通表達關愛,使孩子信任你真正關心。

❖ 笑著,輕聲提醒,如問:「做完功課未呀?做完便可以再打機啦。」
❖ 給他分享的機會,增強成就感。
❖ 男孩子重情義。對他的朋友好,尊重他的朋友,增加對父母的好感。
❖ 尊重、欣賞少少的進步,接納他「未得」。
❖ 安靜陪伴,接納他暫時沒動機、暫時意志力不足

planetearth 發表於 20-1-28 12:43
我仔小學時都打爆機,冇記錯小一開始,但慢慢大個已經越打越少。 初中更加少打機,打得最多係同親戚食飯時 ...

細路讀書生活越苦悶,越會沉迷打機。 細路有發展其他更好玩的興趣就不太 擔心沉迷打機。 我仔話打機打得多都悶。

Xxxx

呢句真。阿女讀書無乜壓力(IBDP前),又係多運動,活動,比賽等等,任佢打都唔打得好耐,打機只係各様活動其中一樣。

iPhone, iPad, PlayStation, Wii, Switch, PC games 全部在家裏隨地放。

不過男仔可能唔同,又或者好彩。

shadeslayer 發表於 20-1-28 21:30

細路讀書生活越苦悶,越會沉迷打機。 細路有發展其他更 ...
//iPhone, iPad, PlayStation, Wii, Switch, PC games 全部在家裏隨地放//

一樣呀

太細沉迷之後係咪自覺仲未知, 但最少已知搞到近視係無得救囉。

Jane1983 發表於 20-1-27 16:19
嘩,你老公真係靠害。

大把老公咁做,轉頭又話:「你可以唔比同控制個仔玩,等佢比心機讀書!」到個仔扭計,佢又會話:「唔關我事呀!你呀媽唔比咋!」
個仔成績唔好,就話:「你做乜比佢玩到心散!」

回覆 健健BB 的帖子

呢d咪係靠害lor。太細個開始,好難有好好的自制力。

notcool 發表於 20-1-28 13:27
沉迷到不受控制--->這是個大問題. 健康上網打機是目標我老公都算事業--->他的成就與您兒子的問題無關
http ...
有無人知道,沉迷打機、texting、上網,同沉迷賭博有咩分別?除了玩法唔同。

nkd 發表於 20-1-31 17:38
有無人知道,沉迷打機、texting、上網,同沉迷賭博有咩分別?除了玩法唔同。
...
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%88%90%E7%98%BE
成癮[size=15.008px](英語:[size=15.008px]addiction[size=15.008px])是指一種重複性的[size=15.008px]強迫行為[size=15.008px],即使這些行為已知可能造成不良後果的情形下,仍然被持續重複

[size=15.008px]I guess above is relevant
‹ 上一主題|下一主題