用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老公買咗部任天堂比個仔打,真係激死我! ...
go

老公買咗部任天堂比個仔打,真係激死我!

阿仔而家小一已經中文唔及格,老公重買咗部任天堂比個仔打,真係激死我!以前都係睇下英文YouTube, 而家掛住睇遊戲示範,沉迷打機。
我就係錦叫我仔讀書做功課,真係浪費我一番心機!

嘩,你老公真係靠害。

個仔佢有份,點解佢要咁做

你老公做出呢個決定前,相信係作出了最慎重及最負責任既考慮,任天堂和SONY之間,我自己都唔敢下呢個決定!

2jkidsfather    發表於 20-1-31 11:49
Jane1983    發表於 20-1-27 21:26

人生其中一個最錯誤嘅事

Jane1983 發表於 20-1-27 16:19
嘩,你老公真係靠害。
買個芭比娃娃比佢玩都冇而家咁慘!

Jane1983    發表於 20-1-27 20:04

Soundervolt 發表於 20-1-27 17:29
人生其中一個最錯誤嘅事
唔明。意思係咪指嫁左比佢???

唯有以毒攻毒啦,叫佢不眠不休咁打機,唔好俾飯佢食,唔好理佢,打到攰佢應該會停

Jane1983 發表於 20-1-27 16:19
嘩,你老公真係靠害。

孩子好像總要放縱瘋狂最少一次。如果孩子由細到18歲來循規蹈矩,從未沈迷打機,手機,電視劇,運動,音樂,我重擔心。愈大才沈迷一件事,愈難控制。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Justmichelle 發表於 20-1-27 18:18
唯有以毒攻毒啦,叫佢不眠不休咁打機,唔好俾飯佢食,唔好理佢,打到攰佢應該會停
...
仔:我已經預備好接受挑戰。

爸爸:科撈咪~

ar_mak 發表於 20-1-27 18:41
仔:我已經預備好接受挑戰。

爸爸:科撈咪~

千祈唔好俾爸爸湊仔= =

咁就盡地一鋪,搵一日畀佢盡情玩,唔畀食飯、唔沖涼、唔訓覺,只畀打機(反正依家假期延長,有的是時間),等佢玩怕左。佢依家沈迷,總好過大個唔再受你控制而沈迷。

仔:出面有聲音話唔比我地食飯,唔比我地訓覺,唔比我地沖涼一日。

爸爸:我以前最高紀錄係可以一個星期唔出房門口。仔,我地今晚捱住呢個’五香肉丁出前一丁’先啦!
仔;哈哈~姐姐佢太天真喇!呵呵呵呵~

回覆 shadeslayer 的帖子

算係同意。咁多年來,我在幼稚園開始有比我女玩ipad,小四定小五有買任天堂switch比佢,小五有比佢手機。一步一步來,滿足佢好奇,比佢經歷吓乜嘢黎,比練佢分寸,讓佢慢慢學習。但前提係佢成績好,同埋聽話,肯跟指令。
Reckless或liberal如我,都唔會係小一,當個細路有科唔合格的時候,買任天堂比佢

ar_mak 發表於 20-1-27 17:27
你老公做出呢個決定前,相信係作出了最慎重及最負責任既考慮,任天堂和SONY之間,我自己都唔敢下呢個決 ...

Justmichelle 發表於 20-1-27 19:12
千祈唔好俾爸爸湊仔= =
爸爸:我負責德育。 
媽媽:我負責學術。

菲姐:SORRY呀,湊仔係我負責==

shadeslayer 發表於 20-1-27 18:28
孩子好像總要放縱瘋狂最少一次。如果孩子由細到18歲來循規蹈矩,從未沈迷打機,手機,電視劇,運動,音樂 ...

小時候沉迷一樣嘢,大個咗可以繼續沉迷或沉迷第二樣嘢,兩者冇必然關係。

ar_mak 發表於 20-1-27 17:33
唔明。意思係咪指嫁左比佢???

阿麥,你咁聰明,唔會唔明嘅....

祝您及家人新年快樂,身體健康!

Soundervolt 發表於 20-1-27 21:11
小時候沉迷一樣嘢,大個咗可以繼續沉迷或沉迷第二樣嘢,兩者冇必然關係。
...

孩子小時不學會控制自己,大時會否更容易沈迷不同東西?我找不到文獻。當這不是科學,無必然關係,但小朋友到十八歲從來聽聽話話,不行出雷池半步,沒沈迷,沒行差踏錯,他/她內心如何,不驚嗎?

我驚。

我明,中國家長學校很多不相信錯誤中學習。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 20-1-27 21:23
孩子小時不學會控制自己,大時會否更容易沈迷不同東西?我找不到文獻。當這不是科學,無必然關係,但小朋 ...

小朋友喺成長過程中已經好多機會行差踏錯,大把犯錯機會,所以唔使親自去製造一個非常嘅大機會俾自己仔女。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊