用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 澳洲學生數學差
樓主: planetearth
go

澳洲學生數學差

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-5-21 15:21
形容所講嘅就係死板讀書背書的書呆子。

適合嘅教育就可以減少呢類為數不少的例子。佢唔係書呆子,會追星亦好熟娛樂圈花邊新聞。

ANChan59 發表於 21-5-21 14:14
我欣賞嘅就唔係成績,有些另類的培養比幾多星星,狀元可能更重要!
男仔能力 normal distribution curve係壓扁左嘅。頭同尾更多人,同埋偏埋某類能力。更多天才蠢材。我覺得這些另類的要培養番佢哋,才可以發揮,唔係就好偏執。

akys 發表於 21-5-21 11:59
但唔係個個家庭都能提供以上栽培,或者能參與學校ECA等活動。好記得讀大學時有一個同學從小完全唔睇新聞, ...
我係睇粤唔長片、報紙正張大啲。而家啲同學就係睇 youtube, instagrams, FB, tiktok, whatsapp, 高登, 連登等長大。

Bluegene 發表於 21-5-25 13:43
男仔能力 normal distribution curve係壓扁左嘅。頭同尾更多人,同埋偏埋某類能力。更多天才蠢材。我覺得這 ...

我之前了解是NDC,但沒有你講那么清楚。所以男孩子在香港的教育制度下是不利,陷於弱勢。

如果明知男女差別還是這樣壓迫男仔,就唔好成日話男仔唔掂,他們刻意做成的!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-5-25 14:01
我之前了解是NDC,但沒有你講那么清楚。所以男孩子在香港的教育制度下是不利,陷於弱勢。

如果明知男女差 ...
香港DSE學制加大學3322收生條件係对「非全能男仔」(佔大部分)不利。學校若當男女一樣咁教,處理curve頭尾各5%男仔會教唔掂。就算係數理近天才,也因中英通識差而没有被發掘。另外,男仔的天生aggression 也要應對,sports and music 係好好 solutions 。

Bluegene 發表於 21-5-25 14:21
香港DSE學制加大學3322收生條件係对「非全能男仔」(佔大部分)不利。學校若當男女一樣咁教,處理curve頭尾 ...

糊塗玉為了掌聲及政治正確,害了一代男仔!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Bluegene 發表於 21-5-25 13:49
我係睇粤唔長片、報紙正張大啲。而家啲同學就係睇 youtube, instagrams, FB, tiktok, whatsapp, 高登, 連登 ...

我讀書方法奇特,晚上開夜車,電視上就播着粵語長片,計計埋埋我睇咗大部份無綫儲藏。 最鐘意當然係武俠片,如來神掌,倚天,仙鶴神針,十兄弟等,其次係陳寶珠蕭芳芳嘅青春片。粵語片覺得最正嘅女星係林鳳和嘉玲。

回覆 ANChan59 的帖子

我喺英國寄宿學校,從來唔會有通識呢科,但係其實科科都係通識科。例如我係top set Physics,可能因為唔多使教,個老師每堂都用一半時間講哲學(係佢真正摯愛)。甚麼physics嘅昇華就係metaphysics,樣樣嘢最後都係哲學問題。我認識嘅哲學家、書同理論全部係嗰兩年佢啟發我去了解嘅。

另外又有唔考試但必修嘅Elective科目,我先揀意大利文。個老師係費利尼電影痴,所以每三四堂就有一堂唔教書睇費利尼電影然後討論。佢又會申請帶我哋落學校個Vault,攞啲要戴白手套先俾掂嘅義大利古籍/藝術文物我哋睇,再討論下歷史背景點inspire呢啲作品。後來我再修俄文,個老師明顯嚮往共產主義生活,多次造訪蘇聯,我都有幸喺未解體之前去過東德同莫斯科開眼界。

同樣例子多不勝數,我估八成老師都係咁樣。我亦覺得都係多得同呢班奇趣怪雞老師嘅互動,所以我就算讀工科都夠膽畢業後毛遂自薦做廣告創作。

beastiebistro 發表於 21-5-26 15:00

我喺英國寄宿學校,從來唔會有通識呢科,但係其實科科都係通識科。例如我係top set  ...

你讀的是寄宿學校,下課後的生活,交流活動很不一樣。

如果系冇受過寄宿教旨嘅家長會投訴個老師,點解唔教書,唔操卷,父母會哦你讀埋d唔等駛嘅嘢,搵唔到食。你父母好開通。

阿仔系大學讀咗一科北韓社會經濟及教育,聽講有脫北者分享經驗。另外又政治與體育這些科目,他鈡意就系好事。

呢樣絕對係,所以我咁推崇英國寄宿學校嘅教育模式。

其實啲老師同我哋分享嘅,係睇得出佢哋真心喜歡嘅嘢,我覺得豐富咗我嘅生命,一啲都無嘥。仲睇到教Physics嘅,其實可以愛哲學;教經濟嘅,真正Hobby係戰爭武器史;學校牧師其實鍾意夾band玩Heavy Metal,咁做學生嘅自然覺得世界有無限可能。不過我都覺得我父母開通,可能因為佢哋都係放洋人士。

其實我都好有興趣聽脱北者嘅故事。

beastiebistro 發表於 21-5-26 22:56

呢樣絕對係,所以我咁推崇英國寄宿學校嘅教育模式。

我以前有個前輩跟我分享過,第二,三代大學生家長跟第一代大學生家長在教育方面有不同的目的,我觀察過,有些不同,但我不敢下結論。

至於放洋我都覺得係有些分別,不過要睇父母留學嘅心態及得著。我見不少群番香港人,我認為不理想。

學冷門野,我覺得係好事,起碼有話題,擴展自己眼界,同埋夠膽唔跟大隊走。好多大學生唔喜歡O Camp,但因為群眾壓力,為了欏料欏貼士,去俾人玩,阿仔d鬼仔宿友覺得幼稚,但好多人去,阿仔兩間U幾個都冇填去。特立獨行,都係要勇氣及high self esteem.

我覺得事實上真係有分別,我而家偶然同舊同學聚會都會俾佢哋話我當年唔合群(香港人群),一味淨係同鬼仔玩,又搞埋晒嗰啲咩軍訓呀,歌劇欣賞呀,香港人完全唔會玩嘅嘢。
回想返,我覺得重點係我父母最唔想就係我停留喺comfort zone,由細已經encourage我跳出框框試唔同嘅嘢。
好似騎劫咗樓主個帖添。

beastiebistro 發表於 21-5-27 07:18

我覺得事實上真係有分別,我而家偶然同舊同學聚會都會俾佢哋話我當年唔合群(香港人 ...

同意,唔好騎劫左個帖,好在樓主好開通,都係讀工程嘅!

多謝樓主包涵

先唔理人地 d  學生係唔係真係咁水皮,但呢 d 報導,一定 tum 得香港的家長好開心。

澳洲學生點點點,美國學生點點點,加拿大學生點點點,英國學生點點點..........

信心返晒嚟。

Osiana 發表於 20-11-25 04:31
呢個都係港式思維,一定要十項全能。  人生只要一樣好叻就好夠啦。

作家,音樂家,畫家,廚師都唔使數學 ...

學校學的東西,不一定以後常用,有幾多行業會需要識背詩,文學。
但多讀書,多看詩,將來寫文章,文筆也豐富一些亮麗一些。
我自從大學三年級做過 differential equation ,之後就到仔女讀 high school 才又再接觸 calculus 。
相信下一次,可能是孫兒高中(如果我未 C ) 。
數學不只是運用,也是訓練思考能力。
不是刻意要十項全能,但在中小學階段,多接觸不同知識也有好處。