用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新年流流俾女激親
go

新年流流俾女激親 [複製鏈接]

日日一起身就要玩手機遊戲,限時間佢玩,够鍾又唔肯俾,最後我警告佢及不情願被沒收。昨日我要沒收手機,唔俾我總總向我吐口水,激死我,打佢又打番我,最後打到佢哭。
4年級女仔已經咁,我老公又係衰做壞榜樣,除左返工外,就係打遊戲機,所以個女學埋。
昨日應承今日溫默書,今日是旦抄d詞語課本叫做溫左。
一日要玩幾次電話,唔俾就話我唔俾佢自由,係到吵
只生一個都另我頭痛。

1    0    1    0

sweetapplebb 發表於 20-1-26 13:56
日日一起身就要玩手機遊戲,限時間佢玩,够鍾又唔肯俾,最後我警告佢及不情願被沒收。昨日我要沒收手機,唔 ...

仲未到青春期都咁,過多兩年仲麻煩

回覆 Soundervolt 的帖子

係呀激到我嘔血,我已刪除佢所有遊戲,哭到我虐待佢咁

sweetapplebb 發表於 20-1-26 15:05
回覆 Soundervolt 的帖子

係呀激到我嘔血,我已刪除佢所有遊戲,哭到我虐待佢咁 ...

四年級已經大個女,好好傾下就快要面對升中學嘅問題....用對抗心態唔可以根治問題,如果對抗閙罵可以解決問題,教仔女就變得容易。試吓搵一啲空間可以讚下佢,去令佢續步對學業建立信心。

趁佢仲細,仲聽你講,及早教佢。唔係到升中,青春期就好難教。

你同佢感情一定要好,呢個係所有管教的根本。親子關係好,就算打罵和約束,佢知你愛佢為佢好,佢會接受。同一件事、同一個做法,感情唔好,佢覺得你無理管佢,會叛逆,會有憎恨父母的心。

回覆樓主:

唔係要沒收,係要佢自動上繳。要保持語氣同耐性。邊個出手,邊個輸,所以你一出手打佢,已經係輸左。

鏟 game 當然喊到七彩,因為你睇唔出個遊戲對佢嘅價值。對你而言係一個遊戲,對佢而言係一個好朋友。

但睇你描述,唔覺你有事前事後“講道理”呢一環節,你只有警告、情緒失控、懲罰。女女會學你先惡、情緒失控呢兩樣野,再大啲有報仇之心就學足你呢套。何必呢!

冷靜啲,做家長一定要冷靜,一定唔可以打人,仔女會學你去打其他人,變得往後唔識用言語同人交涉,只識得暴力解決。一習慣左就好難改。

回覆樓主:

打機真係好頭痛

阿仔學校的社工講過,家長有咩問題可以揾佢幫忙,佢好有信心解決。

唯獨是沉迷打機,係佢最冇信心,係好難搞掂的。

打佢做乜,打(爛)部機仲好
y ma 教路:有交帶有自由。

同女講:要用自己手機用就要show 到比你睇有自控能力。

e加就約法三章訂一些計分制,如做完功課可玩15mins

ar_mak 發表於 20-1-27 17:20
S網友:四年級已經大個女,好好傾下就快要面對升中學嘅問題。
屋企有个爸爸做榜样,呢个case係绝症。从來同-个家庭出唔同既教育方向、理念(有时係四大長老),就好难搞。甚至点搞都無用。

唔知楼主係女細个时係点对待电子產品?会唔会細細个已用电子奶咀?佢要自己番学所以小四已有自己有机?用咩plan?

我係觉得到四年班已好难搞,連學校校工都話,初小既你兇下佢,佢仲会驚。高小既,啋你都傻,你大唔到佢。

爸爸想個女好, 首先要以身作則, 唔係阿女只會覺得唔公平, 攪唔掂爸爸, 阿女唔會攪得掂

回覆 ar_mak 的帖子

麥哥,梗係細好教,你無見過青春期唔大唔細,藐嘴藐舌,同佢講咩都好炆憎的衰樣?同佢傾計都難,仲想撥亂返正,祝你好運
至於罰,打同鬧,做幾多,點樣有效,真係睇每一段親子關係。朋友個女讀名女校,佢話佢老婆係佢女升中後,做得唔對仍然會兜把星,然後兩母女抱頭痛哭。今時今日,佢女讀大學了,兩母女關係好好。

回覆樓主:

會唔會打機成癮,其實好睇一個人的性情。有d人就係比較容易斷捨離,係沉迷一段時間後,會停落黎抽身而出,out grow佢,或者唔想比一樣嘢束縛住。我識唔少呢種人,呢d係個人性情,唔係父母特別管教有方。

而好沉迷的情況,有可能佢本身對讀書的興趣已經不大,或者讀得麻麻,成就感有限。你比樣咁好玩的嘢distract 佢,佢當然會揀打機,唔會揀溫習或睇課外書。

另外,亦可能小朋友生活單調,除咗返學,就係補習,咁打機係生活中唯一有趣味性的活動,點可能唔沉迷!?

要打破個局面,就要從根本出發。
‹ 上一主題|下一主題