用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 因為疫情會取消面試?
樓主: mypineapple
go

因為疫情會取消面試?   [複製鏈接]

nillnill 發表於 20-1-26 11:35
小朋友3月19日-24日呈三。自行的兩間分別是3月初、3月21日。
校內有模擬面試,校曆寫2月底。
我估校內模擬 ...

呈二咁早考?真趕!

我地都係19/3-24/3呈三考試,但由12/3起已考說話那些,停課暫至17/2,真㡳火復課,呈三都真係幾十急。

我哋仲早, 24/2巳開始考呈3, 仲有好多未教, 亦唔知之後仲會唔會延期開學, 但都冇辦法, 健康最重要, 唯有等通知。

回覆樓主:

其實大家覺得應唔應該繼續報呈三? 我自己就想取消,就算延遲或者照考,都會教得好趕好急,有無得聯署建議教育局取消呈三,最怕有啲學校有考,有啲又話考唔切,存在不公平

回覆 winghei豬 的帖子

其實又唔會有咩唔公平嘅,始終大抽獎,自己學校有幾多個B1,B2,都係自己學校嘅事,考多一次又唔會多幾個位,唔公平都係都係想B2追上B1果D同學仔,最好就係由學校自行決定。

winghei豬 發表於 20-1-26 13:19
其實大家覺得應唔應該繼續報呈三? 我自己就想取消,就算延遲或者照考,都會教得好趕好急,有無得聯署建議教 ...

點解會覺得吾公平?有人想呈三追上來,對於之前失手的同學又公平嗎?有冇平衡方法?

apap08 發表於 20-1-26 14:01
點解會覺得吾公平?有人想呈三追上來,對於之前失手的同學又公平嗎?有冇平衡方法?
...

我意思係根據沙士時有部份學校有考呈3,有啲無,當然有考既可以俾個機會邊緣人追上,如果無得考既咪已經判死刑,我只希望全港學校統一做法

winghei豬 發表於 20-1-26 14:32
我意思係根據沙士時有部份學校有考呈3,有啲無,當然有考既可以俾個機會邊緣人追上,如果無得考既咪已經判 ...

如果只係好似沙士咁只有某部份學校有考呈三, 更加不公平, 支持全港統一做法.

我仔呈二失左手而家都似係邊緣人,如果呈三取消我會好失望,因為無左「翻身」嘅機會,就算呈三個仔最終衰左,起碼自己清楚已經跌咗去B2, 大抽獎時可以知所進退。如果無左呈三,阿仔邊緣人成績我去填派位表,選B1又擔心,選B2 又唔甘心, 真心唔想取消呈三

回覆樓主:

現在是一月尾,疫情難料,我覺 得切衷做法是暫把呈三考試延至三月下旬,看看二月中復課和肺炎程況,再決定是否取消。

呈一二考得好的唔介意唔考呈三,失手的當然一心諗住呈三追上,一個決定實在難以滿足所有人,但健康最重要,我仔都係呈一失手,明白冇咗呈三的影響。

sumchanma 發表於 20-1-26 17:09
呈一二考得好的唔介意唔考呈三,失手的當然一心諗住呈三追上,一個決定實在難以滿足所有人,但健康最重要, ...
其實會否取消面試呢?只用成績分高下?
仔可以自動自覺溫書就好了。

sumchanma 發表於 20-1-26 17:09
呈一二考得好的唔介意唔考呈三,失手的當然一心諗住呈三追上,一個決定實在難以滿足所有人,但健康最重要, ...
我仔都係呈一失手,不過真係唔想比佢返學

apap08 發表於 20-1-26 14:01
...
想平衡會唔會想好似大陸咁。一考定生死,全港都只考一次,憑一次成績升學

sillydad 發表於 20-1-26 17:25
其實會否取消面試呢?只用成績分高下?

今年不少人放手一搏高一線
如果自行只計成績取消面試
諗住靠面試突圍就大失預算

luluhaha 發表於 20-1-26 21:20
我仔都係呈一失手,不過真係唔想比佢返學

我仔一樣,不過是呈二失手,衰咗中文,不過我真的不想咁快復課,想取消呈三。

回覆 Poyau 的帖子

其實按道理,津校只可以起呢一個階段揀學生,位又少,基本上一定係揀成績好既優先,如果冇面試,只揀成績的話,呢班博高一線既小朋友真係凍過水。

fishballbaby 發表於 20-1-26 22:13
我仔一樣,不過是呈二失手,衰咗中文,不過我真的不想咁快復課,想取消呈三。
...
取消呈三,應該不是夢。
睇個款,短期内消滅疫情實際嗎?答案不樂觀的話即係延長假期的可能性加大。影響呈三與否則視乎何時復課。

既然有14日潛伏期,最緊要應該是2月2日當日及之後,如果香港都無確診個案,2月17日復課。三月中至四月初考呈三的小學,相信都會被要求考呈三。不過,教得很少,範圍很窄,或者教得好快。一些一年考四次試的小學,應該在上學期都有類似經驗。
但如果....2月2日當日或之後,香港繼續有個案,復課恐怕一定會再延後,呈三恐怕真的可能被取消。無論如何,希望現時在大陸的小朋友及家長,最緊要勿染病。

vin105 發表於 20-1-26 09:21
5-10 Mar 2020

我仔係19/3開始考
‹ 上一主題|下一主題