用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 因為疫情會取消面試?
樓主: mypineapple
go

因為疫情會取消面試?   [複製鏈接]

肯定唔可以視像,畀人錄音錄影。
好大機會只能夠靠業績取勝。或者將自行放榜日推遲/甚至如往年一樣等派位先知。

sillydad 發表於 20-1-29 08:12
但中學可能會比人錄晒影面試問咩題目,點樣考等等。中學係無咁蠢。所以這方案唔可行。另外, 我認為無最公平 ...

又係喎!
我唸面試取消就只靠業績了。
如果4 月頭都未復課、唔知直資又點收生呢

chanti 發表於 20-1-29 10:11
又係喎!
我唸面試取消就只靠業績了。
如果4 月頭都未復課、唔知直資又點收生呢

直資亦可據校內成績/全港次第收生

Poyau 發表於 20-1-29 10:41
直資亦可據校內成績/全港次第收生
好大機會取消面試。成績勁的學生, 可以提早放暑假, 不用擔心。成績不佳的學生就要繼續擔心。若無呈三, 就連追落後的機會都無。今年真係不論家長還是學校都好難做決定。

Poyau    發表於 20-1-29 17:02
仔可以自動自覺溫書就好了。

gromityaya 發表於 20-1-28 11:39
希望教育局快d公佈,唔使成日心掛掛
是的

今年的情況好特殊,本來在改制下應搏高一線,但可能在出生率高競爭大的情況下,多咗人是唔想搏,多了不少B1人甘心去讀B2直資,而B2人亦非常樂意入讀B2C或B3A的直資。或者在今次大家都唔知呈唔呈三的情況下,大家就更想安安穩穩地讀手頭上的直資便算了。

而家簡直係既來之則安之,所有事都係被動,教育局都唔得閒理我哋呢班小六家長,都要處理左疫情先。

fishballbaby 發表於 20-1-29 18:23
今年的情況好特殊,本來在改制下應搏高一線,但可能在出生率高競爭大的情況下,多咗人是唔想搏,多了不少B1 ...

直資中學變相做咗贏家?

vin105 發表於 20-1-29 21:46
直資中學變相做咗贏家?

原本新制對直資不利,而家反而變贏家?

LeeCC 發表於 20-1-29 22:32
原本新制對直資不利,而家反而變贏家?

真係世事無絕對!

vin105 發表於 20-1-29 22:42
真係世事無絕對!

按原定計劃31/3 号自行放榜的話,袋住先的二三線直資學位一樣嘔返出黎……
有幾多個B1BC~2A 肯交學費去啲3322 小過七成既直資。

Cliokohonda 發表於 20-1-29 23:40
按原定計劃31/3 号自行放榜的話,袋住先的二三線直資學位一樣嘔返出黎……
有幾多個B1BC~2A 肯交學費去啲3 ...

按理當然say no (利申︰無申請直資,因為打算參加dse為主)
我覺得,如果無呈三,那些邊緣人當然失去第二次機會。到大抽獎時升上band1的小朋友可能減少,band2而受歡迎的中學恐怕都會更多競爭。
變數仍然是否在2月17日如期復課。如果三月都未能復課,自行當然好大機會延期,統一派位時間又一問題。
不過,題外話,如果三月都未能復課,即是應驗了專家的推斷,各地本土疫情大爆發。無人想見到。

今小六生真係難忘又難過既一年,兩次停課,今次重要無了期,隨時無咗暑假,人都未ready就升中了,唉

nillnill 發表於 20-1-30 02:14
按理當然say no (利申︰無申請直資,因為打算參加dse為主)
我覺得,如果無呈三,那些邊緣人當然失去第二 ...

早晨,煩腦只是B1邊緣生不甘心將B2校甲乙擺第一,其實我唔清楚B23 直資校內情況,又不感到家長們掛在口邊的B1A 校風好,鬥心強……. 如果我仔喺邊緣人,揀間屋企樓下B2 再上鎖家教一年等轉校,谷唔起的話坐到中六考消防員吧,毅進仔女幾成功,放工食海底撈。
B23校又唔得真係咁可怕,小学都有操行B-甚至C 的B1AB生, 只是老師唔敢比嗜……
總之任何情況下我不会去一間B1尾以下既直資,b23初中津校谷唔上级頭轉校就認命加入紀律部隊,心繫祖國。

回覆 chaned12 的帖子

家長們的确係辛苦壓力大,但小孩們也不容易。他/她們学業上面对自己的前途,父母的期望及同学什至全HK的竞爭,是我们父母不一定可感受到的,对这个年龄来說,真的不容易。更不要忘记他/她同样面对社運及疫情衝擊的心情与恐惧,未必懂得开口跟我們分享后降壓。我慶幸女儿懂事明白我們的情绪,在此也给她个like, 也给全港小六打氣。有点離題,不喜拜托莫插。

JojoDad 發表於 20-1-30 09:41

家長們的确係辛苦壓力大,但小孩們也不容易。他/她們学業上面对自己的前途,父母的 ...
今個學年, 家長和學生都有很多學習和反思, 係成長既一年。
仔可以自動自覺溫書就好了。

我估會同沙士一样了,呈三根本无时间。今年我地直資有D失算,只报左4間女神校,其中一間准备好少少望有二int;女儿B1C邊沿,甲1同2跨区报左兩間B1C/B2A的女校,如有得int(但我估都要取诮)机會都会唔错,因為英文可以;但如果无面试單睇成绩就50/50。如果六、七月仲可保住條命,或仲有飯开无饿死,叩門都会准备好。祝大家都平安🙏

回覆樓主:

抱歉少少離題。

成日聽到4大女直,請教是哪4間?我知道的,女拔協恩德望,仲有邊間?

多謝賜教。

1010mum 發表於 20-1-30 10:50
抱歉少少離題。

成日聽到4大女直,請教是哪4間?我知道的,女拔協恩德望,仲有邊間?

St paul convert

JojoDad 發表於 20-1-30 09:41

家長們的确係辛苦壓力大,但小孩們也不容易。他/她們学業上面对自己的前途,父母的 ...

的確,社會事件加疫情,對大人孩子都是從未感受過,諗都諗唔到的衝擊,大家都要保重身體,也要注意心理情緒健康。大家加油
‹ 上一主題|下一主題