用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 香港教育局幾時會宣布小學停課?
樓主: luluhaha
go

香港教育局幾時會宣布小學停課?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 20-1-26 13:33
为了死撑,是用“延長假期” ,不是用停课!

「假期」保持校舍開放······

https://www.info.gov.hk/gia/general/202001/25/P2020012500499.htm

教育局宣布全港學校(包括幼稚園、小學、中學及特殊學校)延長農曆新年假期至二月十六日止(即二月十七日復課)

全港學校在原定的上課日會保持校舍開放

Poyau 發表於 20-1-26 13:52
林鄭月娥:「封關」不切實際
https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=378116

车公庙的92签真係精準!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-1-26 17:47

「中」讀眾「中籤」······

jli008 發表於 20-1-25 23:29
永远都係睇人地先做野,香港咩都慢。
請示需時……

車公对食TG而唔係香火表示懷恨在心……

信宗教的,可能上天真的天降瘟疫了……先來豬瘟、鼠疫,再來武漢肺炎、新疆禽流感……信風水命理既,2020, 1960, 1900都適逢大劫~

Yanamami 發表於 20-1-26 20:51

信宗教的,可能上天真的天降瘟疫了……先來豬瘟、鼠疫,再來武漢 ...

要脫離埃及奴役需要十場災殃,要停止以色列人的攻擊,不想被團滅,可以將自己的仔和國民獻燔祭給假神
列王紀上3:26,27

歷史不過是在重演

Yanamami 發表於 20-1-26 20:51

信宗教的,可能上天真的天降瘟疫了……先來豬瘟、鼠疫,再來武漢 ...
幸福唔係必然.天災人禍既有天意.
行善積德,
事事小心,
人生便這樣過.Take it easy!

準到好得人驚。

唔信都唔得。

我认为不全是天災,箇中不少人禍。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-1-27 11:28

南美、南亞人,食蝙蝠、鼠类、蛇、蛙、蟲、箭豬……好平常,偏偏要係-個“進步神速”的大国發病,我諗左好耐点解……唔通人地d乾淨d?

October. 發表於 20-1-27 11:10
準到好得人驚。

唔信都唔得。

我们一班人昨天讨论点解好打得30小时前又话封关点点唔得,30小时后点解又肯让步?一个个性刚愎自用的人,不会一夜醒来会开竅,林生冇牙力,边个高人点化佢呢?

最后有一个结论是新中联办主任发觉六大儍的记者招待会是又撩交打,立即通知韓正有人“反中乱港”了,所以暂停汕头封城,让香港行先,晤好咁醜样!

睇國务院的记者招待会,官员的发言正正常常,让地方政府因地制宜,合情合理,都估到讲俾顽固的六儍听!

ANChan59 發表於 20-1-27 11:28
有人ge地方,一定有人禍.我們畢竟係人.

我哋無車公知未來,惟有車公指點.

近半年,我跟身邊朋友,提醒去台灣.日本時,做防地震準備,
去年, 去日本已隨身帶口哨,保暖鋁膜,後備電.去台灣一樣. 身邊年青人, 一年去十次八次日本, 又年青, 以為自己咩都識, 跟佢地講小心, 佢把當我傻.

Yanamami 發表於 20-1-27 11:36
南美、南亞人,食蝙蝠、鼠类、蛇、蛙、蟲、箭豬……好平常,偏偏要係-個“進步神速”的大国發病,我諗左 ...

源头是销售或处理野味?还是高危实验室的安全管理?我唔知嘞?

ANChan59 發表於 20-1-27 12:10
你知啦~我唔敢太陰謀論㗎嘛,成日俾人話無證無據,所以如果有人解答到我以上疑惑就好嘞~

stillgood20 發表於 20-1-27 11:57
有人ge地方,一定有人禍.我們畢竟係人.

我哋無車公知未來,惟有車公指點.

我都有教阿仔,不过是细个已经教,当故事及科学来探讨。

例如日本酒店及飞机的逃生指示点解在低位,不是正常人高度?船缆断开会向什么方向弹开?消防喉驳口甩开,会飞向什么方向?

年轻人戏研究科学方式比较说教冇咁抗拒。

ANChan59 發表於 20-1-27 11:57
我们一班人昨天讨论点解好打得30小时前又话封关点点唔得,30小时后点解又肯让步?一个个性刚愎自用的人, ...

估唔到有17年前沙士既前車之鑑,都叫唔醒好打得及班高官,我唔知佢哋凡事慢幾拍,是能力問題或是為自己撈政治資本置香港市民人命於不顧。
見到好打得講起醫護時果副嘴臉及用語,直情覺得佢帶住個人情緒處理公事。

ANChan59 發表於 20-1-27 12:10
有朋友傳給我: 係美國播毒,我問証据呢?
目的呢?
我自己理解,美國有不少疫苗是中國製.
如果.美國播毒, 咁如果查出, 咁大家都有武器
而已美國也是流感高峰, 病患者和死亡也不少,
朋友所提, 我回應,平常心.

其實,科學d, 病毒有基因排序. 亦會在調查病源跟踪病毒的真正來源.客觀可以做科學判斷.

一樣肯定的, 人類世界, 存在不同病毒,
病毒变種是恒常發生.

自己身體保持有效的抵抗力,更重要.

stillgood20 發表於 20-1-27 15:27
有朋友傳給我: 係美國播毒,我問証据呢?
目的呢?
我自己理解,美國有不少疫苗是中國製.
我觉得久不久新有新病毒出係地球“自然排毒”功能,总要有d野去控制某物种数量。不过,因人禍而令整件事加速就係自己攞黎,千其咪累“街坊”,話哂地球村因交通發達而变得好近距離。

Yanamami 發表於 20-1-27 16:20
我觉得久不久新有新病毒出係地球“自然排毒”功能,总要有d野去控制某物种数量。不过,因人禍而令整件事加 ...
希望疫情早日終結.

回覆樓主:

American Comedian with a Chinese heritage Ronnie Cheng in a show said (or something to that effect):

Internet with social media is so full of shxt, people read and believe. It makes people dumber not smarter.  20 years from now, people would ban internet like we ban cigarettes today. They would say “What, they let pregnant women USE the internet?”, “What, they have internet in their household with all that second hand Stupidity?”, “They let children USE Internet?” “How absurd?”

——-

With so much “news” with unverified and unknown sources and people believe them and forward them on crazily these days.Well done Ronnie.

‹ 上一主題|下一主題