用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 香港教育局幾時會宣布小學停課?
樓主: luluhaha
go

香港教育局幾時會宣布小學停課?   [複製鏈接]

nkd 發表於 20-1-28 16:03
嗯。

我真感覺到換館子原來是一份福氣。
澳洲菜合口味嗎?kangaroo meat?

shadeslayer 發表於 20-1-28 15:36
Fair comments.

太多人看味菜唔啱,就認定個廚師一定有問題,或者成個廚房的問題,要換廚師解散廚房。
什麼comments, 我倒感覺沒意義!!我們都中計了.
我們都分化了.
我們在戰爭中.

看通了, 自求多福.

stillgood20 發表於 20-1-28 16:24
澳洲菜合口味嗎?kangaroo meat?
澳洲好多好野食!越菜、印度、韓国燒烤、泰、中……幾唔錯。

Yanamami 發表於 20-1-28 12:30
难道你很滿意Carrie? 太菲而所思了……好多人都話小英唔好,但两害取其輕,比魚好太多了吧…… ...
呢半年,點止反對派不滿好打得,建制派都有人好不滿啦,嗰位爆粗麥議員....啲人選擇性忘記左。。。

唔好問我攞證據,我冇架,聽返既。

notcool 發表於 20-1-28 16:14
A:封關B:不封

Truth:in the middle,封一半關?

Welcome to adulthood.  小朋友世界才有很多非黑即白的事。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cafeva 發表於 20-1-28 16:06
廚師為左升官發財狂落一滴香味精又如何?

不是廚師廚房一定完美,不是不是可換大廚。係不能以結果不合一些人意見,便以此批評廚師,便總結為廚房腐敗不堪,要撤換廚師解散廚房。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

stillgood20 發表於 20-1-28 16:37
什麼comments, 我倒感覺沒意義!!我們都中計了.
我們都分化了.
我們在戰爭中.

我 一向叫自己做 apolitical. 我會企喺道理嗰邊。分化我的就是有道理同無道理,同 somewhere in between.  

shadeslayer 發表於 20-1-28 19:01
我 一向叫自己做 apolitical. 我會企喺道理嗰邊。分化我的就是有道理同無道理,同 somewhere in between.  ...
明白.你的表態强而有力.一向如是.

shadeslayer 發表於 20-1-28 19:01
我 一向叫自己做 apolitical. 我會企喺道理嗰邊。分化我的就是有道理同無道理,同 somewhere in between.  ...
說實,一直很羨慕你的强有力的立場.可能我個性不同,表達只是點到即止.

stillgood20 發表於 20-1-28 19:21
說實,一直很羨慕你的强有力的立場.可能我個性不同,表達只是點到即止.

哈!我都係点到即止。係ek禁耐,大概摸到網友性格,所以知幾时要停,因為对方係唔会停~

shadeslayer 發表於 20-1-28 11:32
因為慣咗不斷接收信息,然後轉發,欠缺時間自己思考下。慢慢呢啲習慣養成左真係會令人蠢左。
...

我剛閱了一個有意思視頻,Teacher Mike 麦克老師 youtube channel
Topic: 老外在中国怎么看武漢肺炎的情況,

一個美國人報導現實肺炎情況和fake news.

如果覺得有意義,請分享出去.
謝謝!

ANChan59 發表於 20-1-26 17:47
车公庙的92签真係精準!

聽講車公衝出國際.有某網民說:天網恢恢. 美國E11A被塔利班擊落,
疑說機上是ClA中東最高指揮官.
是有份安排殺死伊朗革命衛隊指揮.
未証實.但美國無公怖軍機是何用途,有何人在機上.

建議特朗普去拜下車公.

求吓美股有無危機!?!

P.S.
講吓笑.請見諒.

stillgood20 發表於 20-1-28 23:12
聽講車公衝出國際.有某網民說:天網恢恢. 美國E11A被塔利班擊落,
疑說機上是ClA中東最高指揮官.
是有份 ...
Sure. Karma is for everyone.

shadeslayer 發表於 20-1-28 11:59
人類意識,十分容易受控制.

Xxxxx
呢幾年發覺讀書多少與開民智關連不大。人會選擇自己喜歡的理念去解讀事件,同一件事件會有不同看法,不利的會找事件去開解或用唔睇就唔知去應對。冰封三尺,非一日之寒,有今天當然有其原因。
封關為例:
政府: 國家,民族,經濟為主
市民: 生命為上。

誰對誰錯?讀多啲書不見得能解決。

akys 發表於 20-1-29 11:21
呢幾年發覺讀書多少與開民智關連不大。人會選擇自己喜歡的理念去解讀事件,同一件事件會有不同看法,不利的 ...

封關為例:
政府: 國家,民族,經濟為主
市民: 生命為上。

Xxxxxx

首先,你以上的 characterisation 太簡化了。暫且不論。

你誤會了,我不是說適當教育必可以解答一些難題 conundrums,我是說適當的教育可以令人更加有獨立思考能力。更多人可以大體上跟理智行事。

akys 發表於 20-1-29 11:21
呢幾年發覺讀書多少與開民智關連不大。人會選擇自己喜歡的理念去解讀事件,同一件事件會有不同看法,不利的 ...

所以人地話:屁股指揮腦袋。

腦袋說出來的,即使是屁話,也一定多多「理由」,越高年班,理由越多。

nkd 發表於 20-1-29 13:19
所以人地話:屁股指揮腦袋。

腦袋說出來的,即使是屁話,也一定多多「理由」,越高年班,理由越多。

https://www.facebook.com/579998225437669/posts/2356037217833752/

shadeslayer 發表於 20-1-28 14:50
我的年班頗高。

我在90樓是問,這句是你的嗎?

你以為你唔得閒,再問下,邊本字典或專家有咁嘅解釋?

「主觀是真的話是真話,客觀是真的話也是真話」

Yanamami 發表於 20-1-29 14:57
https://www.facebook.com/579998225437669/posts/2356037217833752/

作者有冇名,有冇性?

shadeslayer 發表於 20-1-29 15:28
作者有冇名,有冇性?
無,刻意匿名,因是大陸人投稿。
‹ 上一主題|下一主題