用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 傳統&國際
樓主: cheunes1
go

傳統&國際 [複製鏈接]

走過走國際版間又可能有不同答案。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cheunes1 發表於 20-1-24 09:49
我其實只系衡量緊讀國際系咪真系會好好多,比錢出去會換到乜野,其實我囡依家幼稚園,我諗緊條路要點行啫
...
IS傢長都有請private tutor跟學業的!躰藝都一樣有請名師跟,aim high 又放養真係少見包括IS。但IS係可以放養因學校吾會在學術上卑壓力。而且吾同IS都可以好吾同!約個appointment去心儀IS了解下先可作理性思攷

licpd 發表於 20-1-28 12:35
IS傢長都有請private tutor跟學業的!躰藝都一樣有請名師跟,aim high 又放養真係少見包括IS。但IS係可以放 ...

高分如 GSIS ,也有34分,36分,38分。佢哋都係咁畢業。

回覆 cheunes1 的帖子

讀LS,想小朋友不落後於人,少不免外補 + 收費不低既興趣班,小朋友會辛苦d,換來成績中上
不外補,除非ftm / 家長好有時間心機教,否則就要接受成績只係一般,小朋友會唔會開心d?好睇心態,可能會因比唔上人而自信心不足

讀IS,一般少外補 (以小學計)最多補中文,財力豐厚既家長比得起多元化、貴既興趣班,也有中產家庭只夠應付學費,興趣開支有限,但總計IS小朋友一定開心過LS

cheunes1 發表於 20-1-23 21:43
有無人可以分享下讀國際學校系咪可以唔駛再外補?國際學校活動教學難度就無跟唔上既問題?
國際學校如果仲 ...

親戚小朋友自幼稚園巳讀IS, 在GSIS, 除了中文,見佢真係冇補習, 成日hea hea地,常常打波(現在打埋機)今年剛升Y7, 成績仍然keep 著很好。
我問佢其他人多補習嗎,佢話見到LS過來的同學比較喜歡補,我說補了的成績是不是更好,佢話” I don’t know, I won’t ask and I don’t really care “ .
我又問佢會不會升中後(開始有測考)有人成績太差而要踢出校㗎,佢話「我地學校冇呢D野架喎!」
跟著已經不想再答我,暫時只套到咁多料

964000 發表於 20-1-30 12:29

親戚小朋友自幼稚園巳讀IS, 在GSIS, 除了中文,見佢真係冇補 ...

GSIS 我哋識一個,lB35分 (定36分)學校無乜壓力。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

964000 發表於 20-1-30 12:29

親戚小朋友自幼稚園巳讀IS, 在GSIS, 除了中文,見佢真係冇補 ...
咁ssp c小夠有人話冇補成績不錯,我估for 凡人,主要都是看父母期望

MrBeast 發表於 20-1-30 16:46
咁ssp c小夠有人話冇補成績不錯,我估for 凡人,主要都是看父母期望

補習有無用,其實都好睇個小朋友。心散,肉身坐係度上堂,無心裝載,只係浪費時間和金錢。

識個女仔初小讀書幾好,識佢果陣小三,只係補中文一科。小五補3樣,成績只係keep到中游。我覺得佢個心根本唔係度,補咩都無用。佢亞媽都知,係花錢盡人事。

Jane1983 發表於 20-1-30 19:33
補習有無用,其實都好睇個小朋友。心散,肉身坐係度上堂,無心裝載,只係浪費時間和金錢。

識個女仔初小 ...
my guess呢個eg 可能唔補都差不多,若父母接受到中游,咁何必貼錢買難受,有時候退一步海闊天空。

MrBeast 發表於 20-1-30 21:57
my guess呢個eg 可能唔補都差不多,若父母接受到中游,咁何必貼錢買難受,有時候退一步海闊天空。

...

因為父母覺得個女聰明,想再上一層樓。同埋錢多、時間多,就照補。我覺得搞唔掂心散,根本係無用。

Jane1983 發表於 20-1-30 23:01
因為父母覺得個女聰明,想再上一層樓。同埋錢多、時間多,就照補。我覺得搞唔掂心散,根本係無用。
...

$唔係萬能,既然diminishing rtn, 一係講數自己溫成績進步唔洗補,or 找另一個可以inspire 到女女的佰樂,my 2c

MrBeast 發表於 20-1-31 09:12
$唔係萬能,既然diminishing rtn, 一係講數自己溫成績進步唔洗補,or 找另一個可以inspire 到女女的佰樂 ...

同意。不過唔到我呢d外人多言啦。對症下藥,幾時都係重點。

MrBeast    發表於 20-1-31 11:49

有無人可以分享下讀國際學校系咪可以唔駛再外補?國際學校活動教學難度就無跟唔上既問題?
國際學校如果仲 ...
讀國際不是為了逃出外補嗎?

cheunes1 發表於 20-1-24 09:49
我其實只系衡量緊讀國際系咪真系會好好多,比錢出去會換到乜野,其實我囡依家幼稚園,我諗緊條路要點行啫
傳統就功課量多難度亦高,當然想唔補習啦,但得唔得先?...

功課多,就做快D,唔係再用多D時間補習。

功課難,就順其自然低分D,唔係你小朋友的錯。

小學是快樂時光,唔好畀分數蒙蔽。

===

畀錢國際換到非本地方式教育囉,係唔係你想要既野先?

國際學校如果仲 ...

我二個小朋友讀IS,無補中文所以中文好差,Y3仍要經常靠睇拼音先識讀中文,英文我覺得唔洗補,佢哋已經日日習慣聽歌,睇書講野同睇戲都睇英文,即係好似傳統小學,我諗好少人會去補中文,讀IS係學校會好忙,放左學好輕鬆,都係一二樣功課,無考試,無默書,家長會好舒服

回覆 mslam1016 的帖子

錯了,傳統小學都好多補中文,到中學就更加多。
國際學校都有人樣樣補,包括英文(補文法多)。都係嗰句,家長係緊張成績要精益求精,咁讀咩學校都會考慮外補。如果係打算隨緣、小朋友本身係超班馬,咁讀邊度都唔洗補。

1998Ruby1998 發表於 20-2-18 01:13
回覆 mslam1016 的帖子

錯了,傳統小學都好多補中文,到中學就更加多。
有少少補充:

小朋友是普通資質,不想隨緣(求求其其\由得佢\越讀越挫敗),甚至對中英文好有要求(只不是分數上立即反映),我覺得補習效用遠比自發讀書、自發寫作低,補習時間太浪費。

回覆 nkd 的帖子

都要睇個別小朋友問題同補習導師有冇料到。有啲小朋友係有心無力(e.g. SEN 需要/唔識點樣自己溫習/嗰科已經落後太多,靠自己追唔切),需要人篤一篤先開竅。起碼我自己有一兩科,靠自己真係唔識溫,父母學歷唔夠應付,亦越來越落後,補習完即刻開竅,進步 20 分。
都係嗰句,家家情況唔同,補習不限資質、成績,睇自己覺得需唔需要。成績差嘅補,成績叻嘅都補。你冇要求小朋友分數上立即見效,所以你唔需要補習。可惜現實絕大部份情況分數反映實力,如果補習可以拉高到幾分,排名差好遠,去到呈分可能就係兩個 banding 嘅分別,所以家長先追求分數。

回覆 nkd 的帖子

同意你講法。自發果度力,無嘢比得上。

補習,父母比錢就搞掂,即刻可以執行,容易。激勵小朋友自發學習,難度高好多。有d小朋友容易啟蒙,有d係豬油蒙心,一味就係玩和軟皮蛇,唔易引導。

1998Ruby1998 發表於 20-2-19 16:38
回覆 nkd 的帖子

都要睇個別小朋友問題同補習導師有冇料到。有啲小朋友係有心無力(e.g. SEN 需要/唔識點 ...
講開又講,落後太多係好麻煩,我不介意分數,係去到一個點,長期DEF,好難有心機讀落去。傳統小學,肯做功課,溫習考默,可能我仔好彩,無試過甩ABC,中英數底子好重要,三科好就科科好。但我唔會要求有B就望A,因為有龍校無煩惱,更加唔望超前越級,有太多其他值得投入的活動。
‹ 上一主題|下一主題