用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 傳統&國際
樓主: cheunes1
go

傳統&國際 [複製鏈接]

回覆 nkd 的帖子

難怪!你有龍校,心態、壓力差好遠(雖然龍校都有好多家長精益求精)。睇重學術嘅非龍學校,尤其去到呈分,家長唔俾壓力,學校老師都俾壓力,唔到你唔出手。攞個 7 字頭分分鐘俾老師叫你快快搵補習。就算老師家長唔俾壓力,小朋友見到身邊同學個個搏命,自己分數冇上升的話,就算本身冇落後,都有種自己落後嘅感覺。呢種感覺應該系好多家長去補習嘅原因,理論上正常分數、冇落後,只係心理上覺得落後。

奈何香港系講分數、排名嘅地方,少不免自信心、成功感建立於分數同排名上。既然遊戲如此,又冇得抽身,唯有盡一切辦法玩落去。你兒子命運皆好,能入龍校,資質正常又態度認真,可以小學時期避開呢類麻煩。

1998Ruby1998 發表於 20-2-19 22:02
回覆 nkd 的帖子

難怪!你有龍校,心態、壓力差好遠(雖然龍校都有好多家長精益求精)。睇重學術嘅非龍學 ...
無錯,我係留意到龍校之下,可以放手畀空間小朋友自發學習,佢間直資學校算唔錯,有功課又有探究式學習,如果不爭取名次,不計較多元文化,我唔覺得比國際學校差太遠。我仔後來過美國讀過高中,佢話英文環境一下就適應,同同學全無隔閡。如果放心交個小朋友畀國際學校,點解唔放心交佢畀本地學校呢?對學校有信心,個小朋友又跟得好好,就唔使補啦。個人觀點而已,其他人想更上層樓並無不可。

1998Ruby1998 發表於 20-2-19 22:02
回覆 nkd 的帖子

難怪!你有龍校,心態、壓力差好遠(雖然龍校都有好多家長精益求精)。睇重學術嘅非龍學 ...
自信心、成功感建於分數上,就像心情建於恆指上,患得患失,電光泡影。長期閱讀研習,快樂中努力,知識廣泛而堅實,師生討論之間能舉一反三,大家如沐春風。一份數學卷,基本短答即使不能全中掄元,但在額外難題卻想出妙解,絕倒全級,那份喜悅又如何比擬?

nkd 發表於 20-2-19 22:33
無錯,我係留意到龍校之下,可以放手畀空間小朋友自發學習,佢間直資學校算唔錯,有功課又有探究式學習,如 ...
我再細想,自己有保障,會不會在說風涼話呢?不是的,那迷霧就在非入強校不可的執著。我兒子讀的學校,是最近住所的,我陪他步行上學的,除了一所全英文幼稚園,也不過十分鐘保母車車程。他的學校不是名字奇怪,便是被視作二流。我們有想過考名校,但結果沒有報名。其實本地學校要教的東西,幾乎一樣,連教法也類似。名校的差別,在校風和同學,多於老師和課程,除了很重視課外活動。如果不過份著緊升中,非名校不可,對分數的壓力自然減少,反而可以從一開始注意平衡課內外的學習,即使臨到升中時仍未脫穎而出,到二線中學,仍有六年時間,那時小學所練的內功,便會發揮威力,銳不可擋。

簽名被屏蔽

nkd 發表於 20-2-21 08:17
我再細想,自己有保障,會不會在說風涼話呢?不是的,那迷霧就在非入強校不可的執著。我兒子讀的學校,是最 ...
之前網友介紹:beyond the tiger mom, 不防借來看看

回覆 nkd 的帖子

本地的高中課程,只能說,被改到一塌糊塗。理科生可以不懂微積分,文科生可以有史無文。為一科通識,削了主修科目。有得揀,必揀IB,或者出走,除非一早選定神科。
‹ 上一主題|下一主題