用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

Jane1983 發表於 20-2-6 13:09
唔講唔知,原來樓主老公係會考天才,女兒係狀元材料,失敬失敬。

嗰位網友客氣啫,凡夫俗子而已。
天才,唔駛預習,老師一點就明,萬中無一。
狀元,付出好多,人力財力缺一不可,可遇不可求。
我等凡夫俗子,需努力苦幹。

Jane1983    發表於 20-2-6 14:00

YolandaTam 發表於 20-2-6 12:50
多謝鼓勵。
佢讀 M2 超開心(emoji)
Phy 嗰度,十分同意理解嘅重要(我當年一秒都冇明過,點努力都連中三都 ...

超開心就值得稱讚,唔多女同學會愛 M2 呢D太空語言。
戰勝 physics 心魔不難,比D時間佢便可。但 concept 清分數底就唔正常, 如只明白書本上及老師的教材,我地稱為只能明白表面 concept,未必能面對港式問題,你先生一定可以教佢,要將理論完全明白及清晰,而且要明白問題,最好叫先生問佢多D問題,簡單一個 netwon's  first law of motion 問題 都可能會答錯,唔係話年青人唔識 first law, 我 200% 信佢識及明,但遍遍做題目又錯,因佢可能唔知題目係問緊 first law。
你不用太 humble,明明是有資質的年青人,add oil 啦。
但講真肯像你般陪伴子女成長,真是難得!

回覆 YolandaTam 的帖子

Phy 係唯一一科我個學霸同學承認自己唔得。
我望到 Phy 題目好似望外星文咁,隻隻字都識,心入面都有式,但偏偏臨門一腳就一分都執唔到。所以選科第一時間飛走 Phy,第二 VA

1998Ruby1998 發表於 20-2-6 20:13
回覆 YolandaTam 的帖子

Phy 係唯一一科我個學霸同學承認自己唔得。

Bingo! 就係咁嘞,我攝高床板苦讀,書都揭到殘,以為自己會答啱,點知一個又一個交叉 收到份卷挫敗到

phy,m2好容易中伏,所以當初我都俾意見仔,但佢堅持自己嘅選擇😭,中三嘅phy,chem,bio同高中階段嘅課程係兩回事,自己揀嘅再難啃都要頂住。

YolandaTam 發表於 20-1-23 22:56
6) 唔好大安旨意以為只要上堂認真聽,做齊功課就一定應付到測考。呢啲學校,尤其運動叻嗰幾間,每學期總有 ...
多謝分享🙏🏼

小鹿揀學校 發表於 20-1-24 09:30
我家的年輕人的特性又唔同......
見好多人在EK說bio串生字好痛苦, 但我仔讀bio是不需要經過串字的階段, 看 ...

我女中三,都係有興趣Bio, Chem,亦讀得較好,中四必選。現在要選多一科,Phy 初初完全唔明,而家爸爸同佢講解下好少少,商科佢完全無興趣,史科又叫苦連天。不過我估三科理科思維方式應該差不多,而且爸爸可以幫手跟下,應該都會選Phy, 真係唔掂就中五退修咗佢。

magiccandy 發表於 20-2-29 09:48
我女中三,都係有興趣Bio, Chem,亦讀得較好,中四必選。現在要選多一科,Phy 初初完全唔明,而家爸爸同佢講 ...

選 phy 將來㨂 理工三寶、N剪 有 weighting 優勢....
Phy/bio 同選在温習週期上亦比較平衡 — phy 著重前期理解計數 while bio 著重後期死記硬背衝刺...
.
中三 phy heat/light 嗰d scalar 嘢比較淺, 最好用 中四 Force & motion 呢d vector 嘢去評估是否適合讀 phy

小鹿揀學校 發表於 20-2-29 19:26
選 phy 將來㨂 理工三寶、N剪 有 weighting 優勢....
Phy/bio 同選在温習週期上亦比較平衡 — phy 著重前 ...

好有用既資訊, 唔該哂

回覆樓主:

疫情之下,作為廣大莘莘學子之一,年輕人都停課不停學,每日忙個不了。
其中以 chem 同 econ老師最勤力,幾乎隔日有教學片放上網。
數學老師都好努力趕教啲 compulsory topics, 老師認為 M2 不宜網上學習,留待復課後再衝刺。
中文,老師將詞三首 PowerPoint 放咗上網,再加工作紙就當教咗。出師表,老師都只係 PowerPoint 加少少講解就做工作紙,幸而年輕人一早已打算靠自己。
Physics 老師真係令人一言難盡: 比中文更慳水慳力,將隨教師用書附送嘅 PowerPoint 放上網,再叫學生喺指定時間前完成 worksheet,  之後學生收到 model answer, 再自己改正 upload 交,完全靠自律。

回覆樓主:

呢段時間,我眼見年輕人比平時返學更忙,除咗完成功課,鍾情數學嘅佢每日花成兩三個小時喺數學,真係驚佢計到傻。

放心,每日計數兩三個鐘一定唔會儍,可以將興趣放在學習上,這類年青人何處搵?  

YolandaTam 發表於 20-3-2 21:21
疫情之下,作為廣大莘莘學子之一,年輕人都停課不停學,每日忙個不了。
其中以 chem 同 econ老師最勤力,幾 ...
我家小小年輕人一樣,每日忙個不停,功課不定時發放,要好自律至得。

疫情下 physics quiz, 分數低迷13/30,今次一如既往,攬炒。我女 fd同幾個同學 FaceTime 一齊做一樣咁上下分數。老公睇過啲題目,同市面練習甚至 DSE 完全兩回事,有條 LQ 係冇教過兼 out syllabus. 其實老師出啲咁偏僻嘅卷目的何在 係等同學長知識,定係等佢哋慣咗低分,冇咁怕挫折呢?

IloveJJ 發表於 20-3-19 15:44
我同中五學生傾計嗰陣,佢話要自己額外睇書,先會搭得好同高分,係咪咁呢?
...

如果係出大路嘢嘅話就係,因為可跟教育局課程揾書睇。但如果偏僻,根本唔知揾咩書睇, out syllabus 就更弊,我女已睇三套書都唔得。
我女份卷,我老公試做一樣唔合格,佢話問題係條條要深度思考,要半小時完成10題 MC 同3題 LQ (每題有3,4分題),每題 MC 要 5,6個步驟,除非計算超快,啲嘢超熟(但唔好忘記唔係得佢一科,老師教嘅嘢同平時功課都完全同呢啲嘢屬兩碼子事),否則唔會高分喎。好多人直頭做唔晒份卷。
(作為一個冇一秒明過 phy 嘅文人,我無法評論)

IloveJJ 發表於 20-3-19 16:13
咁結果有冇人高分?

今次唔知。
之前啲 quiz有,嗰幾位同學有唔知一個定兩個嘅家姐係早幾屆畢業嘅師姐,有一個聽聞揾現職老師私補⋯⋯
所謂高分,即 70%左右。