用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

gracelam 發表於 22-9-3 17:53
好似係喎,唔好意思搞錯咗

唔緊要啦,好小事啫

回覆 chitchit0520 的帖子

同意, 自求多福

今年新老師教, 好似信心不足....

回覆樓主:

呢排年輕人回望三年高中,尤其 phy chem 呢兩科同埋老師,又有少少體會。
Phy: 老師脾氣真係唔算好,佢應該係覺得同學好似太過 exam oriented, 即係無心,所以好勞氣。老師其實知道大半班人有出去補習,所以平時講課好多日常生活嘅應用。咁唔係唔好,但以準備考試為大前提之下就即係錯 focus. 同樣,出卷奇怪,係估計大部分同學出去補習,公開試嘅卷已經做到爛,如果校內試出返類似,完全考唔到人。老師根本對公開試要求瞭如指掌,臨考之前教過吓大家點分析公開試題目,如果照佢教嘅思路去諗,完全正確!
Chem: 老師教得好仔細,但以佢嘅速度同埋呢三年因各種原因損失嘅課時,完全教唔晒書,由中五下學期開始已經成日要睇教學片,係每星期要睇四五小時,囫圇吞棗。而且部分同學始終仲係用背誦方式去讀,所以成績差強人意。

回覆 YolandaTam 的帖子

多謝分享, 對於phy, 如果唔好用太多舊時老師教同學的模式, 會好好多