用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

1998Ruby1998 發表於 20-1-24 21:59
我同朋友就係嚴重踩地雷,騎虎難下。嗰陣個個都話英文好讀 Eng Lit 好,但事實完全唔係咁順利。苦中作樂。 ...

好恐怖下喎!睇黎黎緊一年要落下藥叫阿女唔好選Eng Lit。

會計:易,唔使讀,懂左右之分和加減乘除就攪掂。它麻煩之處係資訊係由文字產生,影響數字的值。

中西史:其實唔係想像中咁難,只要記時序、有齊兩邊論點,基本中/英文書寫能力(當然,如果你能將自己變成打印機嘅功能,必然高分),但要寫得快要多。

Arabellahk    發表於 20-1-26 00:52

回覆樓主:

中三升中四嘅暑假,好多人會諗住休息,去旅行,不亦樂乎! 但凡夫俗子知道讀 phy chem econ M2 除咗 econ, 其他三科要面對校內以至全港數學尖子,絕不敢掉以輕心,暑假校方 chem, phy, math 都各有禮物,因此年輕人暑假除咗要鞏固已有知識,更要預習新學年課程。加上中文科惡劣始終係隱患,都必須對付。暑假,就喺忙碌中匆匆而過。
點解話佢中文惡劣呢?請睇以下帖
肥中文讀本測驗
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3746425

回覆樓主:

中四,高中三年生涯開始。好多嘢都唔同咗,教書快,功課多。
年輕人發現原來自己最愛係數學,其次經濟。參
高中選啱科真係好重要
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3790328

回覆樓主:

physics, 估唔到會成為弱科。老師好鍾意因小小事好惡咁鬧晒全班,大夥兒怨聲載道。次次小測至少3份1人唔合格。年輕人係當中最驚老師嘅一位,因為全校得一位 phy 老師,所以必定係佢監考,呢位老師在場,年輕人緊張到頻頻出錯,終於唔合格。個差距可以係喺屋企計時冇睇書情況下得分 80%, 學校考試得分 25%   。但呢個唔係一時三刻解決到嘅問題,只有自己再用功一點。而家年輕人睇緊三套教科書,再加三套練習,希望停課少見咗呢位老師,加上用功,能慢慢打敗心魔吧!

回覆樓主:

咁4科 core 點呢?
佢中文好奇怪:第一次測驗得分 26/30(級1 27/30), 大考都過得去,老師話級名次 36/178,縱然我好反對佢睇太多網絡小說同陸劇都無辦法話到佢啲咩。但我始終覺得佢呢次係虛火,佢實力唔到呢個名次。但見佢又冇自滿,仍有俾時間平時睇雞精書,都無話可說,惟有拭目以待。
英文,如我所料少咗考文法(佢文法長期唔合格)後名次好咗。我同一般人唔同,認為基本文法係要知,但如果死扭啲 participle clauses, conditional   嗰類,有啲不切實際,對理科人而言更如是。
數學同 LS, 保持平穩。

回覆樓主:

社交方面,佢同一齊讀 physics 嘅戰友們埋咗堆,一齊互吐苦水(大家都好挫敗),加上有幾個 fd 同班,社工認為問題已解決,close case,算係今年最大好消息。

YolandaTam 發表於 20-1-26 16:33
中三升中四嘅暑假,好多人會諗住休息,去旅行,不亦樂乎! 但凡夫俗子知道讀 phy chem econ M2 除咗 econ,  ...
可先買套 YY Lam F456 + 12範文教材 比你女自修,看看可幫到多少..
.
套教材寫得很不錯,自修效果比親身上堂未必差很遠,但可省卻很多無謂交通等待時間呢….
.
樂觀d諗….只要保住3X....,3C+3X+1M 已足以報JUPAS任何一科..中文只要合格便可以,根本無需高分!...

YolandaTam 發表於 20-1-26 18:07
physics, 估唔到會成為弱科。老師好鍾意因小小事好惡咁鬧晒全班,大夥兒怨聲載道。次次小測至少3份1人唔合 ...
我仔反而今次 mid-year physics  考得好,比級一還要高6分,但佢話呢幾分轉頭就在普通話科敗晒了..
.
我仔學校好得意,phy/chem/bio 的 weighting 同 ICT/bible/PTH 竟然一樣,前三科辛辛苦苦得來的分就在後三科輕輕的送走了呢...

YolandaTam 發表於 20-1-26 18:19
社交方面,佢同一齊讀 physics 嘅戰友們埋咗堆,一齊互吐苦水(大家都好挫敗),加上有幾個 fd 同班,社工認 ...
我仔都有一個學霸群組,佢地認真到呢,在聖誕期間,很多有心同學各自出各科mock卷比其他組員做,又改埋卷比埋分,我仔就係晚晚係度做呢d自製mock 卷,我見d數深到我都唔識做
.
考完試後,佢地又會約埋一齊燒野食,開心到呢…..呢個群組的同學明年揀科後應會group埋在同一班,F4/5/6 都會同班,希望可以成為一世的好朋友....

小鹿揀學校 發表於 20-1-27 08:52
可先買套 YY Lam F456 + 12範文教材 比你女自修,看看可幫到多少..
.
套教材寫得很不錯,自修效果比親身上 ...
請問YY Lam 的教材在哪裡可買到?Thx.

小鹿揀學校 發表於 20-1-27 09:29
我仔都有一個學霸群組,佢地認真到呢,在聖誕期間,很多有心同學各自出各科mock卷比其他組員做,又改埋卷比 ...

有學霸組好好吖

可惜我以前班學霸,大部份都玩世不恭,一係打機,一係睇電視,一係追星,一係長眠先翁  

2jkidsfather    發表於 20-1-28 09:15

1998Ruby1998 發表於 20-1-27 22:35
有學霸組好好吖

可惜我以前班學霸,大部份都玩世不恭,一係打機,一係睇電視,一係追星,一係長眠先翁  : ...
即係學霸各有各玩,自己讀。

October. 發表於 20-1-27 23:34
即係學霸各有各玩,自己讀。

真係恨唔得禁多……不过文科好多老師依書直說又係闷到恰眼瞓。學霸有分“-分都不能少”同“佛系”派,瞓同玩果d其實先真正叻。

海之風 發表於 20-1-27 10:28
請問YY Lam 的教材在哪裡可買到?Thx.
我嗰套是在 小卒論X 直接同剛考完DSE的學生哥買

海之風    發表於 20-1-28 09:46

1998Ruby1998 發表於 20-1-27 22:35
有學霸組好好吖

可惜我以前班學霸,大部份都玩世不恭,一係打機,一係睇電視,一係追星,一係長眠先翁  : ...
成日打機煲劇追星都仍然做到學霸,呢d先最勁,霸中之霸!

Yanamami 發表於 20-1-28 05:42
真係恨唔得禁多……不过文科好多老師依書直說又係闷到恰眼瞓。學霸有分“-分都不能少”同“佛系”派,瞓 ...
我以前中史老師就係揸住本書,對住我地讀,唔知係HEA教定唔識教?反而中文班主任老師見到我地中史考得差,試過用中文堂教我地中史,做埋手勢,做大戲咁,我地睇得好開心,幾十年後,我仲印象深刻記得黃老師,不過,依家咁做越界,應該唔得。

唔洗聽書、唔洗溫書,都考得TOP, 唔止學霸係神級啦,普通人好難既,我仔中四中期考 ECON 98%分,老師俾**佢,大考佢就輕視ECON, 臨考前一日先睇下,成績立刻跌左10分啦,買個教訓,唔係學神就唔懶得。

October. 發表於 20-1-28 09:46
我以前中史老師就係揸住本書,對住我地讀,唔知係HEA教定唔識教?反而中文班主任老師見到我地中史考得差, ...
啲學霸 除咗本身叻之外, 可能提早兩年已經學曬 個課程。

planetearth 發表於 20-1-28 12:52
啲學霸 除咗本身叻之外, 可能提早兩年已經學曬 個課程。
又無禁誇……大概係補習(增润)果度老師教得有趣易入腦,果度練習超前学校,禁補完习都識仲洗乜上堂?當然,叫得学霸都唔係浪得虚名,学习能力都係比-般高,有个人之处既~

Yanamami 發表於 20-1-28 13:35
又無禁誇……大概係補習(增润)果度老師教得有趣易入腦,果度練習超前学校,禁補完习都識仲洗乜上堂?當然, ...
我仔有同學6年班已完成中數數學課程. 資優生, 加上父母額外教. 學霸. (國內精英). 可能未必科科gam勁, 但有些科可以超前已大把時間剩追其他科.