用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

年輕人 M2 邊個 section 弱勢? 但係佢一定唔洗入尾門。

kinchung 發表於 21-7-15 09:16
年輕人 M2 邊個 section 弱勢? 但係佢一定唔洗入尾門。

佢 graph sketching 弱少少,另外佢空間感好差,有啲影響到 differentiation 應用題,所以加強緊 compulsory math 嘅 measuration,睇吓可否改善。

小鹿揀學校 發表於 21-7-15 08:56
以前看過你女的作文, 水平很高喔!
以一間 4core  5+率有 4x% 的名牌女校來說, 中文排到級中上但pg 只比到4 ...

多謝鼓勵,承你貴言

回覆 YolandaTam 的帖子

如有時間,,學多少少,limit and continuity,對 graph sketching 有幫助。

YolandaTam 發表於 21-7-15 09:43
佢 graph sketching 弱少少,另外佢空間感好差,有啲影響到 differentiation 應用題,所以加強緊 compulso ...

我仔都係空間感好差,做measuration, deductive geometry真係做到叫救命。你覺得做幾多先可以睇到有改善?或不做啲咩先可以改善到?

YolandaTam 發表於 21-7-14 11:40
Predicted Grade 派彩啦!括號內係名次
中文4 (6x/16x)
英文 4 (12x/16x)

成績好好哦。
英文可以加強嗎?

kinchung 發表於 21-7-15 10:12
回覆 YolandaTam 的帖子

如有時間,,學多少少,limit and continuity,對 graph sketching 有幫助。 ...

多謝建議,會叫佢睇埋。
佢主要係個表同啲 point of inflexion, max min 都啱晒,但條 curve 錯 照道理個表啱照畫就係㗎啦,都唔知係咩奇怪問題

S-Kwok 發表於 21-7-15 10:38
我仔都係空間感好差,做measuration, deductive geometry真係做到叫救命。你覺得做幾多先可以睇到有改善? ...

我女當年初做呢兩個課題都拉牛上樹㗎,每個做咗百題以上先至碌得過,但始終都係差,要一路操住。

S-Kwok 發表於 21-7-15 10:42
成績好好哦。
英文可以加強嗎?

英文,佢好多嘢賴:
嗰日淋雨頭暈住考
Listening 坐嗰行近牆邊回聲大,佢聲稱同一行大部份人都聽唔清楚
Reading Comprehension 出同 Geography 有關嘅文,佢有幾個 fd 因為咁突然高好多分,由尾25%入頭50% 喎
作文 Part A 作staycation 宣傳單張,佢寫咗一段係價錢同折扣,老師話唔准寫評為離題(我睇過題目無指引),所以低分喎......
實情係佢根本擺好少時間落呢科,又摸唔通攞高分訣竅,其他科又忙。

YolandaTam 發表於 21-7-15 11:07
英文,佢好多嘢賴:
嗰日淋雨頭暈住考
Listening 坐嗰行近牆邊回聲大,佢聲稱同一行大部份人都聽唔清楚 :n ...

無問題,咁比個護身符佢,然後同佢講溫得越多,運氣越好。 時間有限,温嘅嘢又多,語文始終要浸,唯有主力其他,我哋一群網友祝福你囡囡。

S-Kwok 發表於 21-7-15 12:25
無問題,咁比個護身符佢,然後同佢講溫得越多,運氣越好。  時間有限,温嘅嘢又多,語文始終要浸, ...

多謝

YolandaTam 發表於 21-7-15 10:53
多謝建議,會叫佢睇埋。
佢主要係個表同啲 point of inflexion, max min 都啱晒,但條 curve 錯  ...
阿女有冇玩過 desmos graphing calculator 呢個 app?入條式落去可以出 graph ,又可以改少少嘢睇下個 graph 有乜變化,睇熟咗,自己畫起來更有信心

emmyfok 發表於 21-7-15 16:34
阿女有冇玩過 desmos graphing calculator 呢個 app?入條式落去可以出 graph ,又可以改少少嘢睇下個 grap ...

多謝。佢少玩 apps, 應該無玩呢個,等我話佢知先

回覆樓主:

暑假,但到目前為止仍日日補課。
睇得出 Phy Chem好趕,亦好多好多功課:Chem 上星期除咗面授仲要睇七段教學片再加多到我唔知有幾多份嘅功課, Phy 除咗一向都要做嘅備課工作紙同課後練習仲有幾百題公開試pastpaper 題目。我衷心佩服年輕人竟然無埋怨,情緒亦只有少少唔耐煩。不過胃口就差咗少少。

回覆樓主:

其他科都有功課,佢嗰組中文特別多:除咗全級都要做嘅兩篇作文同四篇閱讀理解,老師再額外要求做多幾篇公開試 pastpaper, 一共唔知八定十篇,反而英文少功課。讀呢啲學校,時間管理真係十分重要,功課多又要顧 OLE(呢個遲啲講),輕重緩急必須清楚,唔係話要 hea 交,但如果樣樣要求一百分一定會攰死。有啲嘢要做足一百分(年輕人心目中係兩科數, Chem, Phy 同 Econ),中英通識,七八十便算。
始終最重要係佢健康,可幸上星期打咗第一針復必泰,冇乜唔舒服,希望第二針唔會太辛苦。

YolandaTam 發表於 21-7-27 22:55
暑假,但到目前為止仍日日補課。
睇得出 Phy Chem好趕,亦好多好多功課:Chem 上星期除咗面授仲要睇七段教 ...

阿女真心知道努力工作才是皇道

壓力大加上天氣熱會影響胃口,多煮佢鍾意食嘅嘢,又或食下生果。我有時會自家制果汁或香蕉奶,飲完心情會好啲。

為你家中年青人打氣加油。

YolandaTam 發表於 21-7-27 23:04
其他科都有功課,佢嗰組中文特別多:除咗全級都要做嘅兩篇作文同四篇閱讀理解,老師再額外要求做多幾篇公開 ...

雖然辛苦,但正面啲諗,就當老師幫佢哋操卷+練習,起碼唔洗自己煩揾卷操。

媽媽望著都辛苦心痛,你都要放輕鬆。你家年青人有目標,又勤力,可減少一樣擔心了,只需做年青人背後的媽媽,靜待結果。

S-Kwok 發表於 21-7-28 08:44
阿女真心知道努力工作才是皇道  

壓力大加上天氣熱會影響胃口,多煮佢鍾意食嘅嘢,又或食下生果。 ...

多謝

回覆樓主:

話咁快,九月就要交 draft jupas 俾學校,年輕人 Band A 基本上已決定。
可能為咗安我嘅心,佢搵咗少少資料,話今年科大收生分數似乎比上年低。
科大:
https://publication.join.ust.hk/view/977834204/
港大就改咗計分方式

最後決定報邊個 faculty?  HKU 是否年輕人的 target? 今年暑假過得特別快,好似無放過咁。