用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 20-11-4 13:29
白痴錯

雖然可惜,但真係好勁。

aa06 發表於 20-11-4 14:20
回覆 YolandaTam 的帖子

你囡囡有冇補習?

冇喎

YolandaTam 發表於 20-11-4 11:55
數學或者係⋯⋯兩科語文就難講嘞

果不其然......
英文病假補考,分數打八折,得返19.2/40,估計排名 10×/169。語文始終較弱,無論如何閱讀都係咁。

YolandaTam 發表於 20-11-4 16:12
果不其然......
英文病假補考,分數打八折,得返19.2/40,估計排名 10×/169。語文始終較弱,無論如何閱讀 ...
語文要練習答題技巧。
高中唔理咁多,操題喇。

b3410 發表於 20-11-4 17:04
語文要練習答題技巧。
高中唔理咁多,操題喇。

多謝建議   。
佢話今次篇文章講飲食,文化同一啲偏生物嘅嘢,所以唔知噏乜喎
我晨早叫佢操題啦,佢睬我都傻,次次都係話 weekend 做吓 comprehension, 結果又係計數
哈,今次知衰啦,睇佢硬頸到幾時。

YolandaTam 發表於 20-11-4 17:24
多謝建議    。
佢話今次篇文章講飲食,文化同一啲偏生物嘅嘢,所以唔知噏乜喎 :nothin ...
閱讀理解最驚遇到唔熟的topic,真係讀而不解

白痴錯

已經好勁啦,呢科肯定摘星了

白痴錯就未算,下次想清楚落筆,Differentiation 加 Trigonometry 不是易的,年輕人亦攞左 step 分,如這題不在測驗出現,見她的技巧是可KO 的,提她不雖想得太複雜,anyway,星星等緊佢,加油。

醒目開學勳章

白痴錯
真心覺得係,可能未瞓醒

哎⋯⋯難題嚟啦,係咪 algebra 好嘅人 geometry 真係差啲呢?年輕人學 circle, 成日認唔出 angle at centre twice as circumference 於是呢排襯學校停課執住要搞掂佢。
呢排佢日日一路做一路吟吟沉沉,煩死我,為咗耳根清靜,我衷心希望佢早日克服。

YolandaTam 發表於 20-11-22 00:04
哎⋯⋯難題嚟啦,係咪 algebra 好嘅人 geometry 真係差啲呢?年輕人學 circle, 成日認唔出 angle at centr ...
Circle/angle 来來去去3/4個properties, check哂一定中。加線好多時都係加條半徑。做多两题無難度

白痴錯

嘩,真係好唔抵

不過值得慶幸的是,佢其實識晒,有實力滿分。

YolandaTam 發表於 20-11-22 00:04
哎⋯⋯難題嚟啦,係咪 algebra 好嘅人 geometry 真係差啲呢?年輕人學 circle, 成日認唔出 angle at centr ...

Circle 是近年才引入的課題, 並不屬於我們年代的產物,circle property 那十大rules 要我透徹理解應用都頗花時間, 更遑論要在geometry 那些八陣圖上應用那些rules去prove或find d 嘢.....個人覺得 circle geometry 比 dse 程度的 calculus 還要深   
見我仔計d 中四quadratic equations 仲深過當年的 A math , 要文科生去考 dse core math 確實大整蠱

小鹿揀學校 發表於 20-11-22 10:51
Circle 是近年才引入的課題, 並不屬於我們年代的產物,circle property 那十大rules 要我透徹理解應用都頗 ...
唉,唔明數學點解要搞到如此艱深!

b3410 發表於 20-11-22 11:08
唉,唔明數學點解要搞到如此艱深!
最抵死是深得嚟卻不被外國承認係一科完整math, 因沒有calculus....
計我話應該取消circle property/equation 和 三角形四心圓, 加番一個 BB版的 calculus, 咁樣 core math 的程度不比依家難, 但又為外國接受為一整科math.

小鹿揀學校 發表於 20-11-22 11:20
最抵死是深得嚟卻不被外國承認係一科完整math, 因沒有calculus....
計我話應該取消circle proper ...
寫信去考評局DSE math的確有點兒古怪!其實既然係core,所有人要考,應該內容就係文科理科都適合的程度,而且作為一個獨立科目被認可。英文/中文你可以話係基礎,將來無論學咩都需要良好的語文能力。
已經有M1,M2,艱深內容應該放入延伸部分。

b3410 發表於 20-11-23 08:24
寫信去考評局DSE math的確有點兒古怪!其實既然係core,所有人要考,應該內容就係文科理科都適合的 ...
If you cannot beat them, join them......
上善若水, 惟有自己調節適應

b3410    發表於 20-11-23 08:57

回覆樓主:

十六七歲嘅年輕人真係好多諗法。
年輕人依然醉心數學,而家認真考慮緊將來副修另一科熱愛嘅化學。且拭目以待吧!

回覆樓主:

今日年輕人話獲准參加科大 business young stars

http://undergrad.bm.ust.hk/admissions/a-taste-of-business/business-youngstars

睇嚟佢真係有心讀商科。
我覺得嘥,但呢個係佢理想,我只能支持。

其實呢類活動係認識大學嘅好機會,但要同學自己留意,學校唔係唔俾資訊,但有啲人冇乜睇校方測考功課以外嘅電郵,咁就可能損失咗機會囉。
另外以年輕人學校嚟講生涯規劃組寄嚟嘅資訊同舉辦嘅講座等八成都係以醫學院為主,如果師妹們另有志向要自己發掘機會。

‹ 上一主題|下一主題