用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

回覆樓主:

回想年輕人初中嘅經驗,有個小結:
1) 直資校同其他學校一樣,同學來自五湖四海,各有各性格各有各長處,競爭係劇烈嘅。不過只要肯努力唔放棄,即使再平凡總有一席之地。
2) 直資校資源未必豐富,我哋呢間直情窮,好多嘢壞咗都冇錢修理,電腦系統亦落後。
3)直資校教學未必特別出色,我哋啲老師都好參差。有好俾心機嘅,有老油條等退休嘅,照書讀一次當教咗嘅都大不乏人。呢啲情況,學生要靠自己,必要時父母要出手幫忙。

回覆樓主:

4) 父母應該點幫忙呢?最重要嘅係當年輕人成績不理想時咪係唔係都鬧咗先 咁唔係因為怕佢唔開心,係因為鬧只對態度懶散嘅人有少少效,其他情況只有大家坐底平心靜氣探討問題所在,再對症下藥先有勝算。請緊記:中學學業加上青春期,壓力唔細;呢場仗唔易打,需要一家人同一陣線去應付。如果贏咗,你得到嘅係有自信,有責任心,有事會同你商量嘅子女。鬧、迫無異後欄放火,對件事毫無益處。

回覆樓主:

5) 社交方面,最理想係喺 F1 揾樣 ECA 參加。如果好似我家年輕人咁無亮點,文唔成武不就,性格成個宅男咁,同一般女仔都冇話題(做手工-唔識,講韓星-唔曉,美容時裝-冇興趣),人哋都唔知點 approach 你,面對排擠真係少不免。只有自己打破僵局,唔好計較咁多。

謝分享。

IloveJJ 發表於 20-1-23 22:19
謝謝分享!
你女係幾時知道自己呢個能力同興趣既呢?

中二見到啲端倪,知道自己温 IS 時間係中史嘅一半但成績好啲。中三乜副科都讀晒, econ 臨考温咗半個鐘頭竟然名次係 72/180,history 唔温書80幾分,BAFs 一路做題一路成頭問號(我哋夫婦都唔識會計), geog 肯背會喺級頭4份1……

回覆樓主:

6) 唔好大安旨意以為只要上堂認真聽,做齊功課就一定應付到測考。呢啲學校,尤其運動叻嗰幾間,每學期總有至少十幾廿日唔齊人:校際運動、朗誦節、音樂節…… 誇張到可以走咗三份一班至半班人,咁多人唔在場,老師多數叫大家自修,費事照教嘅話又被投訴對校隊唔公平。咁樣一嚟,只好喺人齊嗰陣囫圇吞棗,趕快 cover 晒個課程就算。但學術水準又要保持㗎嘛,咁考試咪出到鬼死咁深,迫同學/家長想辦法。總之教淺考深,係咁㗎啦,you take it or leave it.

回覆樓主:

重複咗

1998Ruby1998 發表於 20-1-23 21:28
吃力不討好 - BAFS、Eng Lit,VA 見到冇鞋挽屐走《完全正確!

嗰陣可惜身邊好朋友個個頭 20 名 ou ...

阿大講明一定收Eng Lit,點算

回覆 YolandaTam 的帖子

咁D學生咪個個都要出去補習

kirstyau 發表於 20-1-23 23:07

阿大講明一定收Eng Lit,點算

前人經驗

“唔好以為自己英文考全級頭 20 名就可以讀得好。預左一班 20 人起碼有一半都頂唔順。Eng Lit 睇落冇野做,實際好多預習功夫。如果覺得自己係可以每星期都複習同寫一篇論文的話,咁就去馬”

前人能夠講嘅得咁多,施主執迷不悟都冇辦法  

天兒 發表於 20-1-23 23:10
回覆 YolandaTam 的帖子

咁D學生咪個個都要出去補習

大部份要,剩下嘅係天才/放棄治療/問父母。

YolandaTam 發表於 20-1-23 22:39
中二見到啲端倪,知道自己温 IS 時間係中史嘅一半但成績好啲。中三乜副科都讀晒, econ 臨考温咗半個鐘頭 ...

geog 唔溫書可以輕鬆考頭四分一

BAFS 做到個人好煩,加減數都可以計到兩條數唔平衡。明明有盈利都可以計到負數  

可以咁講,十個讀 BAFS,八個未試過 bal 到數,第九個係天才,第十個係不斷操練。

1998Ruby1998 發表於 20-1-23 23:30

BAFS 做到個人好煩,加減數都可以計到兩條數唔平衡。明明有盈利都可以計 ...

完全中。我女話修bafs的同學,做功課個個計到生意失敗咁款

Arabellahk    發表於 21-8-23 00:05

回覆 gracelam 的帖子

當然生意失敗,條數計極都錯,幾個人一齊計,大家計幾次都唔同答案,最後大家都錯。失敗中的失敗!
老師有次 Quiz,Statement 要計埋税後盈利。為左畀同學合格,老師畀埋 Sales before tax 舊數,咁樣就照樣繼續做,大機會合格。全班 3X 人都唔知有冇 5 個係唔洗提示都計到 Sales before tax。仲要一題做起碼半個鐘,效率好低。計到又驚,計唔到又驚。正數又驚,負數更驚,小數點最得人驚。

所以如果小學時代已經多眼殘,數學測考分數不能夠次次 80% 或以上的話,唔好害自己揀 BAFS。

1998Ruby1998 發表於 20-1-23 23:11
前人經驗

“唔好以為自己英文考全級頭 20 名就可以讀得好。預左一班 20 人起碼有一半都頂唔順。Eng Lit  ...
SMCC好似有年全校得四個去考Eng.Lit. 一開始有1x個修,最後drop哂……

Yanamami 發表於 20-1-24 04:54
SMCC好似有年全校得四個去考Eng.Lit. 一開始有1x個修,最後drop哂……

17 年得 2 個,一個攞 4 一個攞 3。16 年 13 個 (原本 24 個),最高 5 咋。

所以 Eng Lit 唔係英文好就讀得掂。13 個裡面,幾乎個個都成績中上,大半班係學生會/校刊英文部編輯/英文 club 骨幹。冇本事每星期付出額外時間去搵文獻同寫一篇論文的話,真係唔好讀。呢科 click 就一理通百理明,唔 click 就混混沌沌等考試。

Yanamami    發表於 20-1-24 05:24

YolandaTam 發表於 20-1-23 22:56
6) 唔好大安旨意以為只要上堂認真聽,做齊功課就一定應付到測考。呢啲學校,尤其運動叻嗰幾間,每學期總有 ...

我女同你女一样今年高中,中-我已放手唔理個女,所以參予唔到分享d乜,但又唔觉佢講老師唔教書(可能佢唔係運動班/音樂班,唔会無左半班人)或教淺考深……功課亦唔多……測考合理。

Eca方面,佢中-係泳隊,但中二已退隊,參加d小学未玩过既野:indoor rowing同龙舟,貪佢地唔洗長年無休禁練,懒鬼-名。

社交嘛……佢係校外生,但同同学相处得好融洽,有原校生亦有校外生好朋友。佢而家出左国升学,前陣子無番学两周準備出国,就約好多同学食晏,甚至体育科主任都約放学後fairwell.我見同学们係佢校裙上留言都-段段寫到密密麻麻,唔係只係Good luck禁行貨;同学又为佢开fairwell party, 大概人缘应該唔差?所以我無听过佢講有咩排挤分党(物以类聚就总有,例如学霸们)三年半中学生涯都係愉快既,中午同唔同人出云食晏、假期又約去睇戲(唔鍾意濕平行街)~

学习方面佢好佛系,話中四只要成績正常一定唔会揀唔到科,尤其佢唔係理科人,又唔会aim for医生律師,所以無压力。同学有学霸学神,但亦有唔少差过佢,佢自得其乐做个中上人,自我感觉良好。

所以雖然唔可以係度讀到畢業,但总括係开心既,唔感到佢係学业或人際上有压力。唔係坊间-貫競爭超大禁,可能佢無理班叻人~

1998Ruby1998 發表於 20-1-23 23:30

BAFS 做到個人好煩,加減數都可以計到兩條數唔平衡。明明有盈利都可以計 ...
請問你指的是否BAFS(Accounting)呢?如果係BAFS(Management)又如何呢?

SSG 發表於 20-1-24 07:46
請問你指的是否BAFS(Accounting)呢?如果係BAFS(Management)又如何呢?

Management 好啲啲,死背野多啲但都要識 apply。同 Econ 近似,好多野背但背完唔代表理解同識用,有啲人對虛擬、conceptual 野捉摸唔到。

如果要補習就麻煩得多,出面補習社大部份都係操 accounting。