用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

話說呢排幫你女女初中師妹溫英文。同我中學時代嘅英文唔同教法,考核模式都完全兩回事。非常獨特,我都要啲時間適應下。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

協恩中學的英文有什麼獨特之處?希望你可以分享一下。

1998Ruby1998 發表於 20-4-13 23:39
話說呢排幫你女女初中師妹溫英文。同我中學時代嘅英文唔同教法,考核模式都完全兩回事。非常獨特,我都要啲 ...

係特別㗎。上堂聽唔聽老師講、睇唔睇書都唔多影響成績,最重要係扭唔扭得掂句式同 FCE 題型,因此 form average 通常 50-60%。我估即使閱讀派中天賦高嘅人都少不免要操吓題。

YolandaTam 發表於 20-4-14 10:12
係特別㗎。上堂聽唔聽老師講、睇唔睇書都唔多影響成績,最重要係扭唔扭得掂句式同 FCE 題型,因此 form av ...

想問下,你女有冇補英文?可否介紹邊到補?

jy0022 發表於 20-4-14 12:23
想問下,你女有冇補英文?可否介紹邊到補?

唔好意思,佢冇補習。

YolandaTam 發表於 20-4-14 10:12
係特別㗎。上堂聽唔聽老師講、睇唔睇書都唔多影響成績,最重要係扭唔扭得掂句式同 FCE 題型,因此 form av ...

我就咁睇 paper 又唔算好難,係煩
不過真係要操下題,冇得懶

1998Ruby1998 發表於 20-4-14 16:59

我就咁睇 paper 又唔算好難,係煩

係呀,句式嗰部分改寫句子,要限用某啲字同限字數,唔係睇得多書就諗到㗎。

想問改寫句子是不是FCE 那款題型?S1 卷會出現嗎?謝謝

tinyling 發表於 20-4-15 12:04
想問改寫句子是不是FCE 那款題型?S1 卷會出現嗎?謝謝

係呀,中一已經有啦。

YolandaTam 發表於 20-4-15 12:20
係呀,中一已經有啦。

Thank you.

我就係呢間學校讀Eng Lit同History出身
咩科"好讀"真係睇自己興趣同能力, 只有用家先會明白

讀Eng lit的人要英文好, 但英文好的人唔一定讀得好Eng lit
我覺得重點係作文要好,個腦要天馬行空多嘢諗, 或者勁感性的人啱讀
仲好記得A-level考Eng lit的題目係what is women(但兩年預科只係讀過兩套戰爭電影同兩本莎士比亞, 要relate係幾高難度), 然後6個鐘要寫本書出嚟, 一日用完咗一支原子筆, 唔係個個受得了

回覆 IloveJJ 的帖子

係F.1開始操FCE, F.3考時可以到此level

naicha 發表於 20-4-17 10:20
我就係呢間學校讀Eng Lit同History出身
咩科"好讀"真係睇自己興趣同能力, 只有用家先會明白
IB咪就係咁,所以真係唔係人人適合讀IB。

b3410 發表於 20-4-19 10:26
IB咪就係咁,所以真係唔係人人適合讀IB。

成日覺得好有見解又喜歡發表嘅人比較啱 IB, 請問我呢個觀念有冇錯呢?

YolandaTam 發表於 20-4-19 12:52
成日覺得好有見解又喜歡發表嘅人比較啱 IB, 請問我呢個觀念有冇錯呢?
我覺得曉融會貫通同語文能力高~

最近研究IB比較多,個人感覺IB適合喜歡人文類科目,閱讀廣泛,擅長寫作的同學。就算將來打算大學讀理科相關科目,都需要文理兼備。純理科人都係揀DSE,Alevel或者AP比較適合。例如數學題目,唔係識解答題,答案正確就okay, 而要識分析,解釋思路,同同學分享討論等等。
運動,唔係跑的快,識打波就高分,而係要識得planning, reflection, 挑戰自己,完善自己。
這些訓練,對於將來讀大學,工作中進一步提升自己,我覺得有幫助。

不過如果選擇IB,將來大學又打算讀理工科目,我覺得最好自修相關的AP課程,增加學科的深度,作為補充。這樣將來讀大學才可以有好的基礎。

b3410 發表於 20-4-19 13:54
最近研究IB比較多,個人感覺IB適合喜歡人文類科目,閱讀廣泛,擅長寫作的同學。就算將來打算大學讀理科相關 ...

明白了,謝謝解釋 。我以前讀政政系,上導修似辯論會。依你所講,咁 IB 直情係大學人文及社會科學嘅學習模式!

但我認識兩位IB考40分以上嘅學生,講嘢都係一舊舊......
‹ 上一主題|下一主題