用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

Jane1983 發表於 20-2-6 13:09
唔講唔知,原來樓主老公係會考天才,女兒係狀元材料,失敬失敬。

嗰位網友客氣啫,凡夫俗子而已。
天才,唔駛預習,老師一點就明,萬中無一。
狀元,付出好多,人力財力缺一不可,可遇不可求。
我等凡夫俗子,需努力苦幹。

Jane1983    發表於 20-2-6 14:00

YolandaTam 發表於 20-2-6 12:50
多謝鼓勵。
佢讀 M2 超開心(emoji)
Phy 嗰度,十分同意理解嘅重要(我當年一秒都冇明過,點努力都連中三都 ...

超開心就值得稱讚,唔多女同學會愛 M2 呢D太空語言。
戰勝 physics 心魔不難,比D時間佢便可。但 concept 清分數底就唔正常, 如只明白書本上及老師的教材,我地稱為只能明白表面 concept,未必能面對港式問題,你先生一定可以教佢,要將理論完全明白及清晰,而且要明白問題,最好叫先生問佢多D問題,簡單一個 netwon's  first law of motion 問題 都可能會答錯,唔係話年青人唔識 first law, 我 200% 信佢識及明,但遍遍做題目又錯,因佢可能唔知題目係問緊 first law。
你不用太 humble,明明是有資質的年青人,add oil 啦。
但講真肯像你般陪伴子女成長,真是難得!

回覆 YolandaTam 的帖子

Phy 係唯一一科我個學霸同學承認自己唔得。
我望到 Phy 題目好似望外星文咁,隻隻字都識,心入面都有式,但偏偏臨門一腳就一分都執唔到。所以選科第一時間飛走 Phy,第二 VA

1998Ruby1998 發表於 20-2-6 20:13
回覆 YolandaTam 的帖子

Phy 係唯一一科我個學霸同學承認自己唔得。

Bingo! 就係咁嘞,我攝高床板苦讀,書都揭到殘,以為自己會答啱,點知一個又一個交叉 收到份卷挫敗到

phy,m2好容易中伏,所以當初我都俾意見仔,但佢堅持自己嘅選擇😭,中三嘅phy,chem,bio同高中階段嘅課程係兩回事,自己揀嘅再難啃都要頂住。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊