用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 21-5-1 12:27
S5 下學期,越嚟越有準備公開考試嘅氣氛。Chem Phy M2 補課已成常態,每科功課量都多咗,尤其 Chem,今個星 ...
睇到我都開始緊張!無論如何,到了呢個階段, 身體最緊要,一定要保持足夠休息,適當運動,否則擔心捱唔到。
我女復課後都係極速減磅,開始慶幸之前停課有d儲備。

S5 下學期,越嚟越有準備公開考試嘅氣氛。Chem Phy M2 補課已成常態,每科功課量都多咗,尤其 Chem,今個星 ...
從你字眼完全感受到你對囡囡的憐惜,dse 是人生重要階段之一,祝福你同你囡囡,加油

b3410 發表於 21-5-1 19:05
睇到我都開始緊張!無論如何,到了呢個階段, 身體最緊要,一定要保持足夠休息,適當運動,否則擔心捱唔到。 ...

謝謝你,注意健康,大家互勉!

PTL_L 發表於 21-5-1 21:32
從你字眼完全感受到你對囡囡的憐惜,dse 是人生重要階段之一,祝福你同你囡囡,加油 ...

謝謝你。

成長日記➕媽媽心路歷程,謝分享!

字裡行間都感到「肉赤」,媽媽和女女都加油,順利過渡呢段壓力時間

kit0806 發表於 21-5-1 22:32
成長日記➕媽媽心路歷程,謝分享!

多謝收看。

gigayan 發表於 21-5-2 14:07
字裡行間都感到「肉赤」,媽媽和女女都加油,順利過渡呢段壓力時間
...

謝謝,有心

睇到我都戥你哋緊張。
囡囡有你悉心嘅身心照顧,定可全力以赴。祝你囡囡一切順利,信心滿滿的去考試。

回覆樓主:

祝樓主囡囡考試順利!加油!

S-Kwok 發表於 21-5-2 22:50
睇到我都戥你哋緊張。
囡囡有你悉心嘅身心照顧,定可全力以赴。祝你囡囡一切順利,信心滿滿的去考試。
...

有心

NatalieBaby 發表於 21-5-2 23:23
祝樓主囡囡考試順利!加油!

謝謝

M2 37/40 年青人可有> 30 嗎? 努力啊! Calculus 順利嗎?
Chem 需要明 + 記,她不需重考吧!還有今年暑假,有時間的。

囡囡辛苦,媽媽痛心,DSE實在令學生及家長好大壓力,加油啊!捱過DSE後,美好的時光就等著你們!

kinchung 發表於 21-5-3 09:13
M2 37/40 年青人可有> 30 嗎? 努力啊! Calculus 順利嗎?
Chem 需要明 + 記,她不需重考吧!還有今年暑假, ...

37 嗰個就係佢 calculus 佢話唔算難喎(佢叫佢爸教緊佢 linear algebra, 佢話呢部份反而要啲時間適應喎)。佢計少日數會身痕,已經忍唔住手攞 DSE pastpaper 題目嚟做。
Chem 佢唔使重考呀,雖然唔係話好突出,大約比平均分高10%左右啦。佢哋老師出卷要明多過記好多好多,唔知係咪因為咁好多人唔合格。佢都 㗎,不敢怠慢:重考好慘㗎,同一份卷再做一次,要攞90%以上,結果個個背 marking scheme, 份卷64分滿分,30以下要寫 reflection 交俾老師㗎。

b3410    發表於 21-5-3 16:25
cafeva    發表於 21-5-3 11:44

saetang 發表於 21-5-3 09:36
囡囡辛苦,媽媽痛心,DSE實在令學生及家長好大壓力,加油啊!捱過DSE後,美好的時光就等著你們!
...

多謝,大家加油!

Congrats!  年青人已入直路,linear algebra 要對住啲 matrix,可能同之前啲數有些計算上分別,習慣來的,相信難不到她吧,等佢5**。
Chem 要明不難,要答中 point 可能有些難度,思考多些會有進步。

kinchung 發表於 21-5-3 14:03
Congrats!  年青人已入直路,linear algebra 要對住啲 matrix,可能同之前啲數有些計算上分別,習慣來的, ...

多謝鼓勵。

YolandaTam 發表於 21-5-3 14:16
多謝鼓勵。
睇返去年女仔得26人M2有5**   .... 咁少既!
女女好難得, 加油呀!

cafeva 發表於 21-5-3 15:21
睇返去年女仔得26人M2有5**   .... 咁少既!
女女好難得, 加油呀!

應該係因為少女仔考數延,只有1383人,即使加埋 M1 嗰 1,066人都唔夠 3,000人。相反考數延嘅男生有超過5,000人,可以話男生對自己數學能力較有信心。
女仔少考數延,尤其M2,我估至少有以下可能:
1)受性別定型影響認定女仔數學唔好。即使數學好嘅女仔都唔係咁多人夠胆揀M2(估計主要係男女校,女校會多啲人揀)。我女中三班主任話女仔比較細心同埋邏輯思維冇男仔咁好,所以讀 M1 好過 M2。
2)認為想讀工程系先至讀 M2,商科讀 M1。始終香港社會,女仔少啲揀工程。
‹ 上一主題|下一主題