用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

Yanamami 發表於 21-2-6 20:43
呢个都係我女除校服外選校原因之-,佢話男女校有尐“闷”~
話時話,幾時考編班試?
...
未升中學,明年。
男女校女仔斯文d,不過都唔算悶都可以玩的癲。

不過學校比較注重面子,同學也有名校光環在身

b3410 發表於 21-2-6 16:38
試卷完全一樣,公平嘅
咁教材工作紙功課一樣嗎?

b3410 發表於 21-2-6 20:59
未升中學,明年。
男女校女仔斯文d,不過都唔算悶都可以玩的癲。
边间学校唔注重面子呢?
見係中学交流見你,以為今年添……咁又要等多年先有你既分享。

cafeva 發表於 21-2-6 21:03
咁教材工作紙功課一樣嗎?
有部分有分別。不過top set教多咗果d唔會考。

cafeva    發表於 21-2-7 19:49

Yanamami 發表於 21-2-6 21:05
边间学校唔注重面子呢?
見係中学交流見你,以為今年添……咁又要等多年先有你既分享。
...
我想大家多問D問題,可以提早做功課。

b3410 發表於 21-2-6 21:41
我想大家多問D問題,可以提早做功課。

多问尐问題都要有人答到先得……有時未必敢答,会俾人challenge. 就等你細女升中後由你答,你可信性点都比我高~

Yanamami 發表於 21-2-6 23:43
多问尐问題都要有人答到先得……有時未必敢答,会俾人challenge. 就等你細女升中後由你答,你可信 ...
其實唔少熱心EK家長都幫手答咗好多問題。對選校幫助很大

b3410 發表於 21-2-7 11:08
可惜我地中学部水靜河飛,無乜在讀家長出現。

b3410 發表於 21-2-7 11:08

以前真係㗎,真係上嚟睇到好多資料,好幫到手

Yanamami 發表於 21-2-6 23:43
多问尐问題都要有人答到先得……有時未必敢答,会俾人challenge. 就等你細女升中後由你答,你可信 ...

我估有d家長想問都唔太敢公開問,怕又世界大戰,最近我都係收到pm問學校問題多.......

gigayan 發表於 21-2-7 14:20
我估有d家長想問都唔太敢公開問,怕又世界大戰,最近我都係收到pm問學校問題多.......
...
係~~我都唔敢係公海“說三道四”,怕令人誤解~有緣就PM睇我答唔答到~

Yanamami 發表於 21-2-7 11:52
可惜我地中学部水靜河飛,無乜在讀家長出現。
我覺得可能係媽咪多,大家比較謹慎。

有無今年收到HYS offer 既家長响度
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊