用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

感謝分享!
我認為有餘力的話就要去到盡,讀書和玩都係
才不會後悔

YolandaTam 發表於 21-1-31 12:57
同意。參加比賽見世面,會令同學對科學更有熱誠,唔會只係死讀書。可惜呢間係面子大過一切嘅學 ...
其實唔係個個比賽都係噤,學校可能都要睇吓資源分配或每個比賽參賽的人數的限制等。好似青協的科學比賽,有興趣可以向老師報名,然後再安排分組參賽,每年junior form同senior form都出幾隊,另外,生物奧林匹克比賽及其他生物比賽,老師都有通知可以報名,亦冇講有成績限制,不過我見有啲比賽每間學校有參賽人數上限。Physics嗰老師比較「特別」,真係冇計。

反而好欣賞HY有好多老師的努力及拼搏,亦相當有要求,啲女經長期訓練,真係好捱得。

小豬脾 發表於 21-2-3 09:47
其實唔係個個比賽都係噤,學校可能都要睇吓資源分配或每個比賽參賽的人數的限制等。好似青協的科學比賽,有 ...

聽友人講,"協恩"响生物奧林匹克比賽中有成10人以上學生參賽,我估生物科比物理科較受學生歡迎,學生才積極參與。

小豬脾 發表於 21-2-3 09:47
其實唔係個個比賽都係噤,學校可能都要睇吓資源分配或每個比賽參賽的人數的限制等。好似青協的科學比賽,有 ...

科學比賽可向老師報名,可能僅限於精英班啩?
普通班,老師連提都冇提,完全無資訊呀;但其實普通班有理科人㗎嘛,佢哋數理係好過精英班中嘅文科人,但因語文差入咗普通班,咁就無參賽機會,真係...... 果然係精英制。

YolandaTam 發表於 21-2-3 10:29

科學比賽可向老師報名,可能僅限於精英班啩?

純粹個人睇法,我認為係貴校嘅Phy科老師問題,不與精唔精英班事,有D中學派成10幾人出賽,個人認為關乎老師的積極性和學生的主動性多DD。你有話過Phy老師成日鬧人,可能响佢眼中無乜女孩子符合佢要求咪唔積極找學生去參加比賽呱!

YmOra 發表於 21-2-3 11:37
純粹個人睇法,我認為係貴校嘅Phy科老師問題,不與精唔精英班事,有D中學派成10幾人出賽,個人認為 ...

你講嘅喺高中適用。
但初中,年輕人三年都係普通班,嗰啲科學比賽老師完全冇提,但年年有出隊,隊員 90%以上係精英班同學,只有佢其中一個視藝好叻嘅同班同學中二嗰年曾經有份。佢有個師妹係精英班文人(到中四修 bio 加兩科文科),中二中三都代表學校出賽,佢唔係有興趣,係想威 (佢中三完全唔交 chem 功課,中四 bio 次次唔合格)。不過我都好佩服校方訓練到個咁懶散又冇心嘅人代表學校攞獎

YmOra    發表於 21-2-3 15:30

YolandaTam 發表於 21-2-3 12:14
你講嘅喺高中適用。
但初中,年輕人三年都係普通班,嗰啲科學比賽老師完全冇提,但年年有出隊, ...

的確係精英文化。

我也聽聞你哋學校精英班資源好d.

我哋就唔分精英班,雖然分set? 不過是為了大家進度/程度不同,資源投入一樣,甚至有特殊需要的同學師資更多。聽聞到了高中,IB班據說勁人老師多。

b3410 發表於 21-2-3 12:38
的確係精英文化。

我仔學校一樣冇分精英班,校長話個個同學都係精英,學校重視每一位同學 ,當然大家都知道成績最好嘅同學通常都晌晒理科 M2 果班

b3410    發表於 21-2-3 12:59

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-3 12:57
我仔學校一樣冇分精英班,校長話個個同學都係精英,學校重視每一位同學 ,當然大家都知道成績最好嘅同學通 ...
M2太深,水平唔夠讀唔到

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-3 13:01

YolandaTam 發表於 21-2-3 12:14
你講嘅喺高中適用。
但初中,年輕人三年都係普通班,嗰啲科學比賽老師完全冇提,但年年有出隊, ...

別人笑我太瘋癲,我說他人看不穿     

回覆樓主:

今日出咗成績表。可能因為喺屋企考又無監考,所以冇出排名。咁都算公平:始終無法證實有無人出貓。

b3410 發表於 21-2-3 12:38
的確係精英文化。

唔分精英班,分咗精英set ~~~

mcl203 發表於 21-2-6 12:17
唔分精英班,分咗精英set ~~~
分set係為了分不同程度,師資資源一樣,冇分別。甚至可能普通set老師更加教的好。囡中文在top set越學越差,一直包尾。出來普通set之後,反而進步好大,去到top set 中游水平。

b3410 發表於 21-2-6 15:15
分set係為了分不同程度,師資資源一樣,冇分別。甚至可能普通set老師更加教的好。囡中文在top set越學越差 ...
請問係咪晤同set試卷一樣?

cafeva 發表於 21-2-6 16:00
請問係咪晤同set試卷一樣?
試卷完全一樣,公平嘅

b3410 發表於 21-2-6 15:15
分set係為了分不同程度,師資資源一樣,冇分別。甚至可能普通set老師更加教的好。囡中文在top set越學越差 ...

原來分set咁解,我見有啲網友分享甚麽用set當成精英班,誤會咗係咁理解添~~~

b3410    發表於 21-2-6 20:40

mcl203 發表於 21-2-6 18:11
原來分set咁解,我見有啲網友分享甚麽用set當成精英班,誤會咗係咁理解添~~~
...
期待佢二女讀女校後再分享,可能會有不同体会都唔定,始終唔同学校会有唔同風格。

Yanamami 發表於 21-2-6 19:45
期待佢二女讀女校後再分享,可能會有不同体会都唔定,始終唔同学校会有唔同風格。 ...
細女好鐘意女校小學,氣氛活潑鬼馬,個個都好玩得,大膽過男女校。日日期盼返去學校,就算返去考試都好。

b3410 發表於 21-2-6 20:40
細女好鐘意女校小學,氣氛活潑鬼馬,個個都好玩得,大膽過男女校。日日期盼返去學校,就算返去考試都好。 ...

呢个都係我女除校服外選校原因之-,佢話男女校有尐“闷”~
話時話,幾時考編班試?
‹ 上一主題|下一主題