用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

YolandaTam 發表於 21-1-31 19:15
佢學校成個教法,嗰種催谷,完全以升大學神科(特別醫學院)為目標。我覺得會培養到績優學生, ...
記得2020DSE岩岩公佈成績個時,好多看漲HY.
睇來,都係真切接觸先係最實際.

mcl203 發表於 21-1-31 16:33
拉低DSE啲%~~~
Phy O 呢啲課外活動同DSE 成績冇乜關係吧!

佢學校成個教法,嗰種催谷,完全以升大學神科(特別醫學院)為目標。我覺得會培養到績優學生, ...
捱得到嘅學生應該好硬淨

印象中小學都係好谷。可能適合跟規矩,擅長考試的同學

emmyfok 發表於 21-1-31 20:29
Phy O 呢啲課外活動同DSE 成績冇乜關係吧!

哦,無留意,原來講緊課外活動~~~

medicine 發表於 21-1-31 20:29
記得2020DSE岩岩公佈成績個時,好多看漲HY.
睇來,都係真切接觸先係最實際.

百貨應百客,都要睇吓家長同學生想要啲乜嘢嘅。
如果追求 DSE 高分,入比較有競爭力嘅本科,呢間學校又真係符合要求。不過家長、學生都要付出。
一句到尾:入得去,要做好運動/音樂或攞好成績,就預咗要捱: no pain, no gain.

YolandaTam 發表於 21-1-31 21:39

百貨應百客,都要睇吓家長同學生想要啲乜嘢嘅。

入邊一間唔使付出就可以滿天星,請話俾大家知,以讓有緣人可以享其成,

PS:唔使付出亦相信可以滿天"星",不過係失望個隻.

另:欣賞年輕人的幹勁

medicine 發表於 21-1-31 21:53
入邊一間唔使付出就可以滿天星,請話俾大家知,以讓有緣人可以享其成,

PS:唔使付出亦相信可以滿天"星",不過 ...

同意。
年輕人凡夫俗子,將勤補拙。反而如果有人天縱奇才,入呢啲學校就可能被埋沒:例如 chem, 唔太明但肯背嘅可能成績好過明白但唔肯背嘅同學;但前者能力可以做醫生,後者能力可以攞諾貝爾醫學獎。

cafeva 發表於 21-1-31 17:13
我就係睇完各科比賽成續,完全見唔到協恩上位囉!
好似最多可以6人報名?
...

會唔會女校根本唔重視理科,所以學校都懒得幫學生報名。
係最多報6個,我仔學校都係6個同學去。

YolandaTam 發表於 21-1-31 22:24

同意。
總體來講重視KPI成績,都會有類似問題。不過諗下,全世界都有呢個問題。例如Steve Jobs,Bill Gates  這些天縱奇才都經歷過休學/退學

你們學校有個舊生叫 Pamela Chiu,現在讀緊港大醫學院,她有在YouTube教人點溫書,點備戰入醫學院,好多人睇的。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-31 22:49
會唔會女校根本唔重視理科,所以學校都懒得幫學生報名。
係最多報6個,我仔學校都係6個同學去。
...

個人認為,好睇該科科主任的取向,有D十分積極地報,友人jm講,有學校派成20幾個學生去參賽。

jaycee_mami 發表於 21-2-1 08:16
你們學校有個舊生叫 Pamela Chiu,現在讀緊港大醫學院,她有在YouTube教人點溫書,點備戰入醫學院,好多人 ...
點溫書?就甘教教就得的話,豈不是開"補習天后社"立馬揚名立萬?

jaycee_mami 發表於 21-2-1 08:16
你們學校有個舊生叫 Pamela Chiu,現在讀緊港大醫學院,她有在YouTube教人點溫書,點備戰入醫學院,好多人 ...

阿女和她的女同學有追看佢的頻道,佢分享D心得幾好,原來她是"協恩"畢業生。

YolandaTam 發表於 21-1-31 12:57
同意。參加比賽見世面,會令同學對科學更有熱誠,唔會只係死讀書。可惜呢間係面子大過一切嘅學 ...
背負名校的名去參加如 phy Olympic 這類比賽當然某程度有 任務要 fulfil, 畢竟quota 有限, 而且每星期可能要接受訓練幾個鐘, 要真係有熱誠才得, 最怕易入難出

b3410    發表於 21-2-1 12:39

medicine 發表於 21-2-1 08:33
點溫書?就甘教教就得的話,豈不是開"補習天后社"立馬揚名立萬?
我估佢應該係免費的,有心幫DSEr

medicine    發表於 21-2-1 12:55

弱弱一問
如果 HY 是這樣的教學方法,其他同級別的學校教學是不一樣的嗎?

Azzurro 發表於 21-2-2 09:57
弱弱一問
如果 HY 是這樣的教學方法,其他同級別的學校教學是不一樣的嗎?
...
唔同学校有唔同風格同理念,教学方針自然會唔-样了~

Azzurro 發表於 21-2-2 09:57
弱弱一問
...
大多重KPI的津校都是類似風格。不過通常只操成績一樣,HYS就要兼顧體藝,所以可能更加辛苦。不過如果捱到,就鐵人一個
HYS校長也一向反復劃重點,入來就要打得,捱得。

b3410 發表於 21-2-2 11:19
大多重KPI的津校都是類似風格。不過通常只操成績一樣,HYS就要兼顧體藝,所以可能更加辛苦。不過如果捱到, ...

入得如"協恩"般嘅中學,個人認為已經係"鐵人賽"基本人才基本特質,勝過好多津校生。

b3410    發表於 21-2-2 14:29