用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

和考試有關的:出貓特工隊/the bad genius,或許有共嗚,冇的話當娛樂也ok

MrBeast 發表於 21-1-4 08:48
和考試有關的:出貓特工隊/the bad genius,或許有共嗚,冇的話當娛樂也ok
會唔會真係學咗出貓

b3410 發表於 21-1-4 12:51
會唔會真係學咗出貓
若可以好似戲入面咁出法,要還神

樽頸 again⋯⋯ M2 大考, mean 只有 30.7/80, median 29.5/80 級一都係 62/80,估計嚟緊 drop period, M2 又少啲人 (已知有至少三位同學會 drop)。年輕人都唔算高分,但保住十名内應該可以 (目前 M2 有28人)

Yanamami 發表於 21-1-3 15:48
係㗎~出邊天大地大,我大女校內西史同Geog算top, 出到去半粒星都無……反而校內LS得4,就考个**番黎,真係 ...

有冇問阿女,佢壓力大,覺得做啲咩可以幫佢自己面對壓力同減壓。
另外, 如何可以幫自己達到5**。
如果佢揾到方法幫自己達到目標,我諗壓力會冇咁大。  另外,我覺得學會如何面對壓力 會 好過 減低目標。
而且將來身有重職重責,都要學會面對壓力,無得同老細講減少職責嘛。

YolandaTam 發表於 21-1-3 19:10

你女係咪啱做研究多啲呢?

S-Kwok 發表於 21-1-4 14:46
你女係咪啱做研究多啲呢?

我覺得係,職業性向測驗都話係。
新 update: 佢開始不再完全否定讀研究學位,亦慎重考慮主修數學、math&econ 等。

S-Kwok 發表於 21-1-4 14:38
有冇問阿女,佢壓力大,覺得做啲咩可以幫佢自己面對壓力同減壓。
另外, 如何可以幫自己達到5**。
如果佢 ...

佢已係大三,主要係平均分唔可以低过75先可以keep住係果个Advanced programme. 又要打工,每周三日……压力大既人係对自己太有要求。我就話-切由mindset影響。

佢已係成年人,用咩方法減压只可以靠自己。正如两个女-升上中学,点溫習点考試,佢地自己摸索,我無得教。但面對人生嘛都會同佢地講下道理,等佢地自己过濾參透。

点考**?佢英文科由細-向好,係中五尾開始上下寫作雞精班。LS係晤知点解喎~校內成績—般……好彩啩~

定係你唔係问紧我?

YolandaTam 發表於 21-1-4 14:55
我覺得係,職業性向測驗都話係。
新 update: 佢開始不再完全否定讀研究學位,亦慎重考慮主修數學、math&ec ...

旁觀者清

Yanamami 發表於 21-1-4 15:21
佢已係大三,主要係平均分唔可以低过75先可以keep住係果个Advanced programme. 又要打工,每周三日……压 ...

mindset 真係好緊要,但無奈mindset又唔係一時三刻改得了。  

S-Kwok 發表於 21-1-4 15:43
旁觀者清

因為由細到大聽我講得多如何緬懷當年讀 MPhil 嘅快樂,佢成日話驚讀研究學位會鑽牛角尖。
但我睇佢對微積分鍥而不捨個個衰樣,鑽數學牛角尖根本係佢娛樂

2jkidsfather    發表於 21-1-5 17:23

S-Kwok 發表於 21-1-4 15:47
mindset 真係好緊要,但無奈mindset又唔係一時三刻改得了。

要自己睇通透-尐野好难㗎,我咪唯有慢慢用自己經歷去俾做对照。对自己越瞭解就越易控制。佢亦知自己紧張,亦知咁係唔啱,不过性格好难立时三刻改,但可以好似作感冒咁,知自己快黎料就快尐揾方法去舒緩,咪俾佢变坏。試多幾次就架輕就熟,知乜減压方法work, 咩無用。我唔可以叫佢唔好咁緊張或有乜咁好紧張(好似用錯既方法去开解抑鬱症既人),只可以教佢去瞭解自己既感受,熟悉自己底線,係幾时要停同舒緩。

YolandaTam 發表於 21-1-4 15:50
因為由細到大聽我講得多如何緬懷當年讀 MPhil 嘅快樂,佢成日話驚讀研究學位會鑽牛 ...
有科學家氣質做研究的人就係咁,唔解決問題茶飯不思。

不過搞科研可能會好枯燥,佢有冇心理準備?
而且如果搞純理科,我覺得可能都係去外國讀下大學會更加增值。

b3410 發表於 21-1-4 16:04

應該唔会觉得好枯燥,佢興趣根本就係果度,反而对其他-切無興趣就真。

Yanamami 發表於 21-1-4 17:27
應該唔会觉得好枯燥,佢興趣根本就係果度,反而对其他-切無興趣就真。

你目光如炬

b3410 發表於 21-1-4 16:04

讀研究院好啲

因為由細到大聽我講得多如何緬懷當年讀 MPhil 嘅快樂,佢成日話驚讀研究學位會鑽牛 ...

佢享受那種思考及成果嘅喜悅呢

YolandaTam 發表於 21-1-4 18:09
讀研究院好啲
依家諗返轉頭,真係讀書的日子最開心,無憂無慮。
捨不得畢業

對自己有興趣嘅事物深入研究,只會感到愉悅,唔算鑽牛角尖啦~

自得其樂就可以啦!您囡囡好快會找到自己的方向!