用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 20-12-31 23:10
多謝  佢鍾意內地仙俠/古裝正劇,唔知點解唔睇時裝。
喜劇,佢只睇tbb電視劇系列。
佢話開騰訊視 ...

鍾意內地古裝劇可以試吓睇太子妃升職記,現在韓劇哲仁皇后都係改編自佢

popochiny 發表於 20-12-31 23:18
鍾意內地古裝劇可以試吓睇太子妃升職記,現在韓劇哲仁皇后都係改編自佢
...

會向佢推介。多謝你!
Happy New Year!

YolandaTam 發表於 20-12-31 14:54
請為年輕人集氣!
佢焦慮症發作,考試表現失準其次, 而家放假我掹佢出街、喺屋企食緊飯個腦不停諗數學事大 ...
你囡囡係學校有冇FRD,叫佢來屋企玩下,佢地太耐冇返學,有FRD陪,傾下偈一起打機玩電話都好,都會開心啲,情緒會得到舒緩。

我仔有FRD經常來我家玩,佢有時又會去人地屋企玩,我都好歡迎。

October. 發表於 20-12-31 23:46
你囡囡係學校有冇FRD,叫佢來屋企玩下,佢地太耐冇返學,有FRD陪,傾下偈一起打機玩電話都好,都會開心啲, ...

thanks
佢哋成班fd 都係宅女,啲阿媽看得好緊,唔興去人屋企玩㗎。
佢有同啲 fd WhatsApp, 但啲朋友好似唔多明白佢,成日覺得佢成績好(which is not really true),唔明佢驚乜。

YolandaTam 發表於 20-12-31 16:29
多謝你。
佢小學已經有焦慮症,當時醫生話佢太細個唔開藥。冇發作好多年,估唔到又嚟料。  
佢一 ...

南丫島都容易行,沿途風景亦都好美。

為年青人集氣,希望她盡快懂得放空自己,或者試吓跟YouTube上一些Meditation 教學片,做吓Meditation 都可以放鬆一下。

gigayan 發表於 21-1-1 01:21
南丫島都容易行,沿途風景亦都好美。

為年青人集氣,希望她盡快懂得放空自己,或者試吓跟YouTube上一些Me ...

多謝晒你。會留意南丫島。
至於 meditation, 我哋基督教都有,等我問問牧師先。

YolandaTam 發表於 21-1-1 00:05
thanks
佢哋成班fd 都係宅女,啲阿媽看得好緊,唔興去人屋企玩㗎。
佢有同啲 fd WhatsApp, 但啲朋友好似唔 ...
女仔屋企係睇得緊啲既,男仔好啲,佢地甚至會SHARING 啲補習社NOTES添。

你囡中唔中意上YouTube睇片呀?乜體裁都有,或者會幫到減壓。

加油!

生命無take two,其他乜野衰左都可以重新再黎過。希望年輕人明白,無健康,其他一切甚麼也不是~母親第一個願望,係希望子女健康快樂;子女孝順父母,第-件事係要好好take care自己,身心健康。其他-切系bonus.要瞭解自己底線,别人過份都咩地步我要反抗?身體承受压力到咩地步我頂唔順要放鬆?飲酒到幾時过左我会醉?-切自己要清楚。

October. 發表於 21-1-1 12:45
女仔屋企係睇得緊啲既,男仔好啲,佢地甚至會SHARING 啲補習社NOTES添。

你囡中唔中意上YouTube睇片呀?乜 ...

佢㷛劇多,今日見佢睇與敵同行。

Yanamami 發表於 21-1-1 13:02
生命無take two,其他乜野衰左都可以重新再黎過。希望年輕人明白,無健康,其他一切甚麼也不是~母親第一個 ...

深表贊同

回覆 YolandaTam 的帖子

DSE 課程壓力大,加上而家疫情又多數困係屋企,所以情緒低落好正常,有冇考慮去外國升學?識幾個家長,仔女讀名校都諗住中六去外國讀書,主要原因是怕了中文科。

aa06 發表於 21-1-1 17:11
回覆 YolandaTam 的帖子

DSE 課程壓力大,加上而家疫情又多數困係屋企,所以情緒低落好正常,有冇考慮去外 ...
綜合我哋認識嘅親朋好友嘅經驗, 大學本科出國讀嘅作用不大, 反而出去讀研究學位比較有意思.

YolandaTam 發表於 20-12-31 16:34
可能真係荷爾蒙,佢呢幾日 M。
佢昨日朝早突然企喺度望住窗口發呆,我覺得出奇,問佢乜事,佢同我講話佢好 ...

面對複雜問題諗唔到解決方法,應該將大問題分解做小問題,再逐個解決,這個方法係叫 Divide and Conquer。尤其是而家學校好多時出啲嘢非常之深,老師又冇循序漸進咁樣教學生點樣解決問題,有系統的方法學習,學生基礎嘢亦可能唔夠熟。
每次成功解決小問題完成小目標會得到成功感,係trigger 大腦 incentive reward system 分泌dopamine 有助減壓,再有動力學習。冇目標冇法刺激正面情緒系統,所以做人要建立目標,逐步邁向目標,否則hea住,好多日常事會刺激起負面情緒。
拆解下來的小問題,亦容易分析到自身的不足。

Yanamami    發表於 21-1-2 20:42

Bluegene 發表於 21-1-2 20:31
面對複雜問題諗唔到解決方法,應該將大問題分解做小問題,再逐個解決,這個方法係叫 Divide and Conquer。 ...

多謝意見。
佢唔係無目標,反而係個目標太高囉我覺得......佢之前心儀 ust qfin, 要兩三科 5** 先入到,仲要 interview, 所以佢先至驚成績跌。

回覆樓主:

唔知多唔多我呢廷阿媽:我正努力游說佢唔好以 qfin 做目標,反而 explore 吓理學 A 或 math&econ,等佢諗吓其他可能性,唔好死咕咕非君不嫁。

Bluegene 發表於 21-1-2 20:31
面對複雜問題諗唔到解決方法,應該將大問題分解做小問題,再逐個解決,這個方法係叫 Divide and Conquer。 ...
好同意成功感會令人有動力去做得更好,追求更高嘅目標。

YolandaTam 發表於 21-1-2 22:05
唔知多唔多我呢廷阿媽:我正努力游說佢唔好以 qfin 做目標,反而 explore 吓理學 A 或 math&econ,等佢諗吓 ...
我仔都將目標訂得有啲高,并努力緊,雖然我感到欣慰,但我怕佢壓力大,成日同佢講,考到5得啦,己經好唔錯(事實上係),真心的,開開心心入到大學就得,唔一定讀咩神科。

回覆 October. 的帖子

你仔仔有什麼目標?認同你考獲level 5已經好好。

kk1186 發表於 21-1-3 03:07
回覆 October. 的帖子

你仔仔有什麼目標?認同你考獲level 5已經好好。

佢有啲科話一定要5**其實談何容易?幾萬個考生,得百幾至幾百5**, 出邊天大地大,面對既係全港叻學生,仲有,要取5**,除左實力,都要有啲運。

好似數學要取5**,阿SIR話,MC要滿分先得,嗰幾分要留比LQ來扣,咁我仔操PP, 好多時MC做唔到滿分,佢耿耿於懷,我唔想佢咁大壓力,覺得佢AIM HIGH左,叫佢降低要求 。

October. 發表於 21-1-3 10:33
佢有啲科話一定要5**其實談何容易?幾萬個考生,得百幾至幾百5**, 出邊天大地大,面對既係全港叻學生,仲 ...

年輕人話目標係兩科數同 chem 5** ,你哋話嘞,係咪大想頭得滯吖?壓力唔大就奇
‹ 上一主題|下一主題